contingut promocionat

Acupuntura Mèdica - Clara Calleja

Curar a través de l'acupuntura

Aquesta teràpia ajuda a tractar problemes de salut que no responen adequadament amb la medicina occidental

L’acupuntura és una tècnica curativa mil·lenaria basada en la medicina tradicional xinesa i que se sustenta en la teoria del yin i el yang, dels cinc elements i dels canals o meridians amb els punts d’acupuntura. Els primers mecanismes coneguts tenien relació amb el dolor, ja que va quedar demostrat que l’efecte sobre l’alleujament del dolor que provoca és degut, especialment, a l’alliberació d’endorfines que provoca. L'acupuntura també té efecte sobre eixos hormonals i sobre el sistema nerviós, el que permet explicar la seva eficàcia sobre els òrgans interns.

A més als últims estudis s’ha demostrat, a través de ressonància magnètica cerebral, que l’estimulació de punts d’acupuntura modula l’activitat cerebral a diferents nivells, entre ells el sistema límbic, el que demostra la seva acció en processos vinculats a les emocions. Per tot això, l’acupuntura és eficaç en el tractament de múltiples problemes de salut, tant de forma aïllada com en combinació amb la medicina occidental, fonamental en moltes ocasions.

Patologies que tracta amb èxit l'acupuntura

L'acupuntura tracta diverses afectacions FOTO: Cedida

  • Aparell respiratori: Sinusitis, rinitis, bronquitis, asma.
  • Aparell digestiu: Colon irritable, hèrnia de hiatus i reflux gàstric, dispèpsies (males digestions).
  • Sistema neurològic: Mal de cap i migranya, neuràlgia del trigemin, paràlisi facial, síndrome de Menière, seqüeles d'accident vascular cerebral, ansietat, depressió, estrès.
  • Oncologia: Ajuda en el control de nàusees i vòmits en pacients en tractament amb quimioteràpia, dolor oncològic.
  • Reumatologia: Fibromiàlgia, tendinitis, artritis i artrosi, lumbàlgia i ciàtica.

Les teràpies que s'inclouen en les sessions d'acupuntura:

  • Acupuntura: Aplicació d’agulles molt fines sobre els punts d’acupuntura. Es percep una sensació de formigueig, calor o pressió, anomenada DeQi, que indica l’arribada del Qi o Energia Vital al punt d’acupuntura. Aquesta sensació es pot percebre també en el trajecte del meridià energètic corresponent.
  • Moxibustió: S'aplica calor local sobre els punts d’acupuntura amb un cigar d’artemisa (planta amb propietats medicinals).
  • Ventoses: S’apliquen amb recipients de vidre, fusta o bambú amb l’objectiu de millorar la circulació sanguínia i energètica en aquella zona.
  • Massatge de punts d’acupuntura (Tui Na): Utilitzat en patologies musculars i òssies en adults o per a patologies pediàtriques on només s’aplica massatge sobre els punts.

La importància d'una diagnosis completa

En els mètodes de diagnòstic segons la tradició xinesa es divideixen en quatre pilars, en el que es tenen en compte totes les troballes com un conjunt i no com a símptomes aïllats.

  • Anamnesi o història clínica: es fan les mateixes preguntes que a la medicina occidental i d'altres més lligades a la medicina xinesa com sensacions de fred, calor, empitjorament o millora en relació amb el clima, emocions, aliments.
  • Exploració del pacient: mirem trets com el color de la cara, zones més pàl·lides o envermellides, seques o humides, fredes o calentes.
  • Observació de la llengua: ens indica quina és la situació energètica del pacient, tot mirant el color, la forma, els moviments, la capa lingual. És una dada que ens aporta molta informació i, com que es modifica ràpidament, ens permet veure com evoluciona el pacient en resposta al tractament que apliquem.
  • Pols arterial: palpem l'artèria radial als dos canells. Ens aporta també informació sobre l'estat energètic del pacient.

Aquesta tècnica pot ajudar a tractar aquells problemes de salut que no responen adequadament amb la medicina occidental o com a potenciador dels efectes curatius d’aquesta. És molt important posar-se en mans d’un professional que sigui coneixedor dels dos tipus de medicina, tant l'occidental com la xinesa, per tenir una visió global del pacient i escollir el millor tractament per al seu cas, que bé pot recaure exclusivament en una de les dues disciplines o, en molts casos, beneficiar-se d’una combinació de les dues.

 
Comentaris

Destaquem