Pic de contagis a Sant Cugat: Els de juliol del 2021 multipliquen per 14 els de fa un any

A 14 de juliol, i amb el mes encara per acabar, els contagis registrats eren 1412, una xifra molt superior a la del segon pitjor mes pel que fa a contagis al municipi, el mes de gener (981)

Sant Cugat està vivint en les darreres setmanes la pitjor situació pel que fa a contagis des de l'inici de l'arribada de la pandèmia de la Covid-19, primer en alguns països europeus i després a l'Estat i a Catalunya. Si bé és cert que els indicadors que marquen el creixement de la pandèmia semblen anar a la baixa -l'Rt s'ubica a 16 de juliol en l'1,02 quan fa uns dies superava els 3 punts i el risc de rebrot és ara de 1.600 punts quan fa uns dies fregava els 3000-, la situació segueix sent preocupant.

Un pic rècord de contagis i de la taxa de postitivitat

I és que la cinquena onada està sent, amb escreix, la que més ha colpejat Sant Cugat pel que fa als contagis. A 14 de juliol, encara amb mig mes per endavant, la xifra de positius registrats (1412) supera amb escreix la dels altres mesos de la pandèmia. De fet, el pitjor segon més pel que fa a contagis al municipi va ser el gener del 2021, quan se'n van registrar 981. Per fer-se una idea de com pot anar l'estiu, comparant la xifra de contagis registrats en el juliol del 2021 (encara per acabar), i la del juliol del 2020, s'observa que la xifra de contagis s'ha multiplicat per 14 respecte a l'any anterior.

A més, cal tenir en compte que Sant Cugat ha registrat el punt més alt de contagis des de principi de mes de juliol sense que aquest hagi estat, ni de bon tros, el mes amb més proves realitzades -tot i que cal tenir en compte que encara no ha acabat. Amb mig mes per endavant, a 14 de juliol s'havien fet 6061 proves PCR i 3566 d'antígens. El mes amb més proves a Sant Cugat va ser el gener del 2021, amb 13.319 PCR i 5598 proves d'antígens. En aquest sentit, si el juliol del 2021 segueix aquest ritme, possiblement arribarà als llindars del mes de gener. Cal destacar també el fet que les proves d'antígens han ajudat a identificar positius des de fa uns mesos, ja que fins a l'octubre del 2020 no se'n van començar a fer.

El fet que amb menys proves realitzades respecte a altres mesos, el juliol sigui el que més casos positius ha albergat a Sant Cugat des del començament de la Covid-19 s'explica per l'explosió també de la taxa de positivitat -el percentatge de resultats positius respecte a les proves realitzades. En aquest sentit, només la taxa de positivitat del primer mes de la pandèmia (la del març del 2020 que arribava al 24%) supera la del que va de juliol del 2021, que arriba al 18%. En la resta de mesos, la taxa de positivitat s'ha mantingut per sota del 10%, a excepció de l'abril del 2020, quan va registrar-se un 15% de proves positives.

La dinàmica de contagis per edats, molt diferent en la cinquena onada

Des del mes de març del 2020, quan va començar la pandèmia de la Covid-19, les persones grans van ser les que més es van contagiar. A partir de la segona, i observant els contagiats de majors o menors de 50 anys, no s'havia registrat a Sant Cugat una gran diferència entre uns i uns altres. De totes maneres, des que va començar la 5a onada, a finals del mes de juny, s'ha detectat que el perfil dels nous contagis són sobretot joves. Per això, s'observa clarament com augmenta la línia de contagis de menors de 50 anys respecte als contagis de majors de 50 anys.

Per aquest motiu, l'Ajuntament de Sant Cugat va demanar al Departament de Salut l'organització d'una gran jornada de cribratges massius per a joves. De totes maneres, dels 9000 santcugatencs que podien fer-se la prova, només se la van fer 372.

Gran pressió al CAP i comencen a augmentar les hospitalitzacions

La 5a onada de la Covid-19 està sent especialment dura a Sant Cugat també pel que fa a la pressió al CAP. De fet, la doctora Raquel Hernández, directora del CAP Sant Cugat, va destacar al TOT que la pressió assistencial era forta, i que els professionals havien de doblar torns. I és que les dades corroboren la sensació d'Hernández. Com s'observa, la darrera setmana de juny i les dues primeres de juliol de 2021, s'ha registrat un nombre de visites al CAP relacionades amb la Covid-19 abans mai vistes. El dia que més visites Covid es van antendre va ser el 12 de juliol (68).

D'altra banda, la pressió hospitalària no arriba a les xifres dels pitjors moments de la pandèmia en aquest aspecte a Sant Cugat, però sí que s'ha detectat un lleuger increment de les hospitalitzacions en els darrers dies al municipi. En aquest sentit, la corba ascendent es pot visualitzar en els últims dies del que va de mes de juliol. El dia en el qual va haver-hi més santcugatencs a l'hospital va ser el 17 de gener del 2021 (29). En total, des de l'inici de la pandèmia, 259 santcugatencs han passat per l'UCI.

La vacunació avança a bon ritme

La campanya de vacunació també s'ha accelerat en les darreres setmanes, i com es pot observar en el gràfic, la col·locació de segones dosis ja és gairebé igual que la col·locació de primeres dosis, la qual cosa vol dir que gairebé tots els col·lectius ja han rebut la primera. En aquest sentit, el 74% dels majors de 16 anys ja han rebut la primera dosi a Sant Cugat, mentre que el 60% ja té la pauta completa contra la Covid-19.

Dos mesos sense defuncions 

El que sembla que ha millorat, i podria tenir relació amb el fet que els nous positius són més joves, són les xifres de defuncions per culpa de la Covid-19 a Sant Cugat. En total, 232 santcugatencs han perdut la vida a causa del virus, la majoria durant l'abril del 2020 (115). Cal destacar que ni en el mes de juny ni en el que va de mes de juliol, cap santcugatenc ha mort per culpa de la Covid-19. A més, des del març del 2021, han estat 22 els santcugatencs que han mort de Covid-19.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem