contingut promocionat
Ortodoncia SC Logo

 

 

De què depèn l'èxit o fracàs dels alineadors dentals?

A Ortodoncia SC trobaràs els millors especialistes per millorar el teu somriure

L'èxit o fracàs dels alineadors dentals dependrà de diferents factors. Uns podrien derivar-se de la planificació i supervisió del tractament i altres de l'ús inadequat d'aquests.

Cada tractament d'alineadors dentals és diferent en cada clínica dental, no és la marca o l'empresa d'alineadors la que realitza el tractament i la planificació, sinó que cada doctor planifica cada cas segons la seva experiència i els seus coneixements.

Què són els alineadors dentals?

Els alineadors dentals són unes fundes transparents dissenyades i produïdes a mesura per a cada boca que es col·loquen en les dents. No es peguen en les dents com els bràquets, pel que es poden llevar i posar cada vegada que ho necessitem. També se'n diu ortodòncia invisible, estètica o amovible, sent la més coneguda l’Invisalign.

Retenidor dentala movible d'Ortodoncia SC. FOTO: Cedida

Retenidor dental amovible d'Ortodoncia SC. FOTO: Cedida

Èxit o fracàs dels alineadors dentals

Un tractament d'ortodòncia té 7 fases, un temps d'execució d'entre 8 i 18 mesos i implica una sèrie de compromisos i responsabilitats.

Les fases són:

 • Contacte, diagnòstic i planificació

 • Alineament dental

 • Correcció de la mossegada

 • Tancament d'espais

 • Acabat i correccions individuals

 • Retirada dels aparells dentals

 • Retenció

Per a tot aquest procés es dissenyen una sèrie d'accions que portaran a posicionar les nostres dents correctament. El compromís i responsabilitat de la clínica d'ortodòncia és fer un precís diagnòstic, una posterior planificació basada en aquest important diagnòstic i una correcta execució del tractament. El compromís i la responsabilitat del pacient és complir sense excepcions les instruccions rebudes per la seva *ortodontista mentre està en tractament amb els alineadors dentals.

Els beneficis d'un tractament d'odontologia d'èxit

Direm que un tractament d'ortodòncia amb alienadors dentals ha tingut èxit quan els resultats obtinguts són iguals o millors als esperats. S'hauran solucionat els possibles problemes de mossegada, d’apinyament dental i s'haurà construït un somriure radiant.

Finalitzar amb èxit un tractament d'ortodòncia comporta molts beneficis a nivell salut, funcionalment i psicològicament, més enllà dels purament estètics.

Els fundadors d'Ortodoncia Sant Cugat. FOTO: Cedida

Estètic:

Rejoveneix el nostre rostre perquè es construeix un somriure saludable, atractiu i harmònic.

Funcional:

El correcte alineament de les dents alleuja la pressió de l'articulació temporomandibular i recupera l'estabilitat neuroclusal. També corregeix maloclusions dentals i millora la mossegada i la masticació.

Optimitza la higiene bucal perquè no hi ha pòsits i restes de menjar entre les dents no apinyades i facilita el raspallat.

També minimitza el desgast i pèrdua de dents, i pot disminuir el bruxisme.

I per descomptat, una bona alineació dental millora la nostra parla, dicció i pronunciació.

Salut:

A conseqüència d'una millor i més efectiva higiene dental, es redueixen les infeccions bucals, les càries i les malalties periodontals.

Un altre benefici bastant desconegut és que es tenen menys dolors de cervicals, d'oïdes i de cap perquè la musculatura de la cara, cap i coll està molt relacionada amb la mossegada i entra en tensió quan aquesta no és harmònica. Fins i tot es milloren problemes posturals en menors.

També s'afavoreix la digestió perquè la mossegada i tot el procés de masticació serà més efectiu.

Psicològic:

Augmenta la confiança i autoestima de manera exponencial, ja que ens trobem més sans i amb un somriure radiant i saludable.

Fomenta l'empatia de tercers cap a nosaltres. A tots ens resulten més atractives les persones amb una boca sana i un bon somriure.

Fracàs dels alineadors dentals

Direm que un tractament d'ortodòncia amb alineadors dentals ha fracassat quan els resultats no són els esperats o quan hagi creat o produït una dificultat que abans d'iniciar el tractament no existia. El menor dels problemes serà no haver conclòs el tractament en el temps esperat i haver de prolongar-lo. La major de les qüestions serà empitjorar la situació inicial. També s'han donat casos de iatrogènia, sent un empitjorament del cas com a efecte secundari del mateix acte mèdic.

5 claus del fracàs dels alineadors dentals:

 1. Errors de planificació. Tot comença amb un correcte escanejat dental i la introducció de dades en l'ordinador. A partir d'aquí, l'ortodontista procedeix a planificar el cas individualment realitzant diferents moviments virtuals de les dents. Cada tractament d'alineadors és diferent en cada clínica dental, ja que depèn 100% de cada doctor. Fa diverses projeccions de les diferents fases i del resultat de cadascuna d'elles i del final del tractament. Si l'escanejat no és correcte, els paràmetres introduïts tenen errors o el moviment i projeccions virtuals no es corresponen a la realitat; el tractament no funcionarà com s'ha pensat.
 2. Falta de supervisió continuada. Un tractament d'ortodòncia amb alineadors dentals ha de ser supervisat contínuament per a verificar que els moviments de les dents són els previstos i desitjats a cada moment. En cas que no sigui així, cal aplicar mesures correctores per a portar les dents al punt requerit. Aquesta és una incidència que últimament es troba en pacients que fan tractaments de l'anomenada “ortodòncia per correu”, la falta de supervisió continuada. Certament, aquest tipus d'ortodòncia abarateix una mica el tractament, però sol fer-lo per la falta del mateix professional mèdic.
 3. Temps d'ús dels alineadors dentals. Cal portar-los el temps estipulat per l'*ortodontista. Si no els portem el temps necessari, les forces que apliquem en les dents per a moure'ls seran menors o dispars i aquests moviments no es produiran conforme al planificat. Aquesta és la responsabilitat més gran a la qual ha de comprometre's el pacient quan inicia el tractament.
 4. Col·locació incorrecta. És bàsic que inserim l'alineador dental correctament en les dents. A la clínica d'ortodòncia ens ensenyen a fer-ho i podrem preguntar tot el que necessitem per a portar els alineadors dentals de la forma adequada.
 5. No respectar la seqüència programada. Si se'ns trenca un alineador o el perdem hem de preguntar al nostre ortodontista quin és el pas a seguir, podent ser necessari passar al següent alineador o per contra, tornar a l'anterior.

A Ortodoncia Sant Cugat són veritables especialistes en la correcció de mossegada i en la creació de somriures tant per nens com per adults.

 
Comentaris

Destaquem