Desallotgen un habitatge del centre de Sant Cugat

Una cinquantena de persones convocades pel Sindicat de Llogateres de Sant Cugat s'han aplegat a les portes de l'habitatge per mirar d'evitar-lo

Agents de la brigada mòbil dels Mossos d'Esquadra (BRIMO) han desallotjat una família d'un pis del centre de Sant Cugat, emplaçat al carrer Indústria. Un llançament que ha estat per requisit judicial, aquest dimarts, 21 de juny. Una cinquantena de persones convocades pel Sindicat de Llogateres de Sant Cugat han col·locat tanques al carrer per dificultar l'acció de les forces policials i s'han assegut davant l'edifici per evitar l'entrada de les forces policials. L'acció no ha evitat el desallotjament de les llogateres, que feia 20 anys que vivien a l'habitatge. Finalment, no han pogut arribar a un acord amb la propietat per pagar, a poc a poc, el deute contret com elles volien ni un lloguer social. La propietat ha argumentat que no està obligada a fer un lloguer social perquè quan van sol·licitar el llançament l'any 2019 la llei no considerava que fos gran tenidor.

Els Mossos han entrat amb força per efectuar el desallotjament. VÍDEO: TOT

Barricades per impedir l'accés dels Mossos a l'habitatge afectat

Amb tot, per evitar el desnonament, des de primera hora del matí activistes del sindicat han arribat fins a les portes de l'habitatge per preparar l'operatiu per intentar impedir el desallotjament. Han col·locat tanques en dos punts propers a l'habitatge del carrer Indústria per fer més difícil l'accés al mateix. Una patrulla dels mossos d'esquadra s'han desplaçat a la zona per controlar la situació, però han marxat pocs minuts després.

Cordó policial de la Brimo al desnonament de l'habitatge del carrer Indústria de Sant Cugat. FOTO: TOT

Cordó policial de la Brimo al desnonament de l'habitatge del carrer Indústria de Sant Cugat. FOTO: TOT

Desnonament per la força

Però, més tard, cap a les 10 del matí una cinquantena d'agents de la brigada ha arribat al lloc dels fets amb furgonetes i han obert les tanques i alguns han fet un cordó policial a la cantonada del carrer Indústria amb Sant Esteve. Els altres han començat a treure per la força a les persones que no han volgut sortir de la porta de l'habitatge. També han tret per la força a la tinenta d'alcaldia de Transparència, Bon Govern, Innovació, Participació i Barri, Lourdes Llorente, que s'havia quedat a prop de l'habitatge.

Quan han tret tots els activistes de la porta de l'edifici, un a un, agents dels mossos d'esquadra han tirat a terra la porta de l'edifici i han entrat a dins d'on han continuat traient simpatitzants del sindicat que s'havien atrinxerat a l'interior. Mentrestant, a fora una cinquantena de manifestants han anat cantant cançons reivindicatives, criticant l'actuació dels Mossos i donant suport a les llogateres de l'edifici afectat.

La tinenta d'alcaldia Lourdes Llorente, al desnonament de l'habitatge del carrer Indústria de Sant Cugat. FOTO: TOT

La tinenta d'alcaldia Lourdes Llorente, al desnonament. FOTO: TOT

 

Mossos intentant entrar a l'habitatge desnonat al centre de Sant Cugat. VÍDEO: Jordi Pascual

Una família desnonada

A un quart de dotze, els Mossos han tret a les llogateres, la Cristina i l'Ari, mare i filla. Mariona Bota, del Sindicat de Llogateres, ha criticat la duresa de l'actuació policial. "Han començat a carregar abans que arribés la comitiva, han carregat, han fet cops de puny, han torçat dit, han petat vidres i això creiem que és molt greu. Tot això només per una única finalitat que és fer fora a unes persones de casa seva", ha relatat l'activista.

Pendents de Serveis Socials de l'Ajuntament de Sant Cugat

A continuació, les afectades pel desnonament, han explicat que Serveis Socials de l'Ajuntament de Sant Cugat els ha ofert un hostal perquè puguin estar-s'hi els pròxims dies. Aquesta és una solució provisional mentre la mesa de Serveis Socials valora el cas i decideix si els dona o no un pis social. Les llogateres, però, temen que si la decisió és desfavorable als seus interessos, es veuran al carrer. "Per molt que ens donin un hostal cinc dies o una setmana, si no surt favorable ens quedem al carrer perquè no tenim a ningú més", ha explicat l'Ari, filla de la Cristina i afectada pel desnonament.

Fa un mes, les llogateres van patir un primer intent de desnonament que, aleshores, van poder superar amb la mediació del Sindicat de Llogateres, però en aquesta ocasió el desnonament s'ha pogut efectuar. Segons les llogateres afectades, aquestes deuen un any i mig del lloguer a la propietat. La propietat, en canvi, assegura que fa cinc anys que no paguen.

Després del desnonament s'han viscut moments de molta tensió entre els activistes i els Mossos. VÍDEO: TOT

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem