Desapareix la placa del pi bessó pels assassinats de la Guerra Civil

Una trentena de persones van ser assassinades a l'Arrabassada durant la Guerra Civil

La placa commemorativa del pi bessó per recordar els assassinats de la Guerra Civil a Sant Cugat ha desaparegut. El pi bessó, ubicat a l'Arrabassada, és el símbol que recorda la memòria de les persones assassinades durant el conflicte bèlic a l'entorn de Sant Cugat. El 2020, els Ajuntaments de Rubí i Sant Cugat van homenatjar aquestes víctimes amb la instal·lació d'una placa que rememorava les víctimes i aquells fets. 

Més info: Sant Cugat i Rubí homenatgen els assassinats a l'Arrabassada durant la Guerra Civil

Ara, la placa ha estat arrencada i des dels ajuntaments de Sant Cugat i Rubí no en tenien coneixement. Des del Consistori santcugatenc no descarten presentar una denúncia. 

placa pi besso

La història del pi bessó

Durant la Guerra Civil Espanyola una trentena de persones van ser assassinades a l'entorn de l'Arrabassada, algunes de les quals encara no s'han pogut identificar. En un dels revolts de la carretera, el 3 d'agost de 1936, les milícies antifeixistes van executar tres veïns de Rubí: Josep Grau, Antoni Moliné i el rector Josep Guardiet.

Els assassinats es van cometre al costat del pi bessó, que va acabar convertint-se en un símbol contra la barbèrie viscuda aquells anys a l'Arrabassada, on també van ser executats els rectors de Sant Cugat i Valldoreix i desenes de persones més.

El 2009, la Generalitat va talar el pi durant unes obres que a la calçada. Dos anys més tard, i gràcies a la recerca dels santcugatencs Jordi Roca i Josep Castellví, es va trobar un altre pi bessó i es va plantar en el mateix revolt de l'Arrabassada. I s'hi va col·locar una placa commemorativa, que va acabar trencada en un accident de moto. Anys més tard, l'Ajuntament de Sant Cugat i de Rubí van col·locar una nova placa commemorativa, que ara ha desaparegut. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem