Les dones del barri es reivindiquen al pregó de la Festa Major de Monestir-Sant Francesc

La pluja no ha evitat l'inici de la festa grossa del barri que s'allargarà tot el cap de setmana

Aquest divendres 7 d'octubre la pluja ha obligat a celebrar el pregó de la Festa Major del barri de Monestir-Sant Francesc al Xalet Negre. Un pregó que ha reconegut a les dones del barri davant d'una setantena de persones i ha donat el tret de sortida a un cap de setmana de Festa Major. Diferents dones referents han pronunciat un petit discurs. La popular Mireia Gallego ha conduït l'acte i ha celebrat que s'hagi pogut reprendre la festa grossa en el format original "sense restriccions" i ha destacat poder tornar a "gaudir del contacte" que l’any 2020 van perdre els veïns.

Més info: Tot preparat per la Festa Major del barri de Monestir Sant Francesc

A continuació, diferents dones en representació a un col·lectiu del barri han pronunciat unes paraules. Dones "referents", com ha definit Gallego.

Cercavila a càrrec d'Alí Babrass de Festa Major del barri Monestir Sant Francesc. FOTO: Bernat Millet

Sis dones, sis compromisos amb el barri del Monestir-Sant Francesc

Primer ha sigut el torn de Paquita Gallego que ha representat a la Gent Gran.  Ha animat al públic a no deixar res per demà i aprofitar cada instant i ha demanat a l'Ajuntament la segona residència pública.

També ha demanat, en general, molt de respecte a les persones del col·lectiu que representa. "No som tontes. Si demanem ajuda és perquè tenim curiositat per aprendre", ha assegurat Gallego.

Tot seguit, Adela Sánchez, en representació de les persones amb mobilitat reduïda, ha exclamat dient que costa "posar-se al lloc dels altres" i ha recomanat a tots els assistents a asseure's en una cadira de rodes un dia sencer i ha demanat més "sensibilitat" amb el col·lectiu al qual representa. I ha acabat amb un: "trenquem barreres i continuem construint una ciutat més inclusiva.

Després, Rebeca Galan ha cridat "un visca" per les dones que donen el temps per la vida dels altres i les ha qualificat de "dones solidàries."Gracies a ella la vida és més lleugera, ha dit Rebeca.

I ha valorat la tasca de la xarxa de dones voluntàries que generen una "sinergia positiva" i ha recordat a l'Ajuntament que el voluntariat ajuda en les emergències i que "cal cuidar-les".

Per altra banda, Olga Montecinos s'ha referit a les dones migrades i a aquelles que pateixen el "dol de deixar casa seva". I ha recordat que el camí és "complicat", però no "impossible".

També ha esperonat a les dones immigrants a què no es tanquin i que mirin amb "esperança" el futur i amb "confiança" en elles mateixes. I ha demanat a l'administració que protegeixin la "dignitat" d'aquestes persones per evitar que se sentin "pidolaires".

D'altra banda, Maria Gordillo, ha parlat sobre les veïnes del barri que busquen construir un món més just i que desitgen que els drets bàsics estiguin garantits com l'habitatge, l'energia, etc. i que volen que cap veïna pateixi per la seva parella o per no tenir papers.

I ha continuat defensat totes les dones que ofereixen el seu temps per lluitar contra totes aquestes causes que semblen "utopia". Dones que, segons ella, saben que "gent petita pot aconseguir grans coses". Un discurs que ha volgut ser, per a Gordillo, un petit homenatge a totes que fan un món millor".

Per últim, Cinta Padrales ha recordat a les dones tenen un camí "gens fàcil" i que sovint no troben la llum que les "il·lumini" el camí amb facilitat.

També s'ha referit a la inseguretat de les dones de nit. "És molt complicat sortir soles i de festa", ha dit. I ha demanat més "protecció" i més educació en l’àmbit de la igualtat de les dones i ha exclamat un "volem ser lliures i anar segures".

Després, totes les persones aplegades han aplaudit a les sis pregoneres i, a continuació, ha tancat l'acte una altra dona, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla.

Mireia Ingla defensa un Sant Cugat feminista

L'alcaldessa ha expressat el goig que li feia veure la sala del Xalet Negre plena, tot i que els hagués agradat poder estar als Jardins del Vallès, i ha recordat que hem estat molt de temps "sense poder celebrar coses".

També ha revelat que li agradaria que les dones que s'han vist representades en el pregó,  fossin "el reflex de la ciutat" i ha tornat a recordar que Sant Cugat és una ciutat "molt diversa" que no es pot encasellar en "estereotips". "Probablement, aquest és el barri que més identifica aquests valors", ha afirmat Ingla.

I ha qualificat les dones del pregó com "persones implicades en el barri" que han fet "demandes" de ciutat que reflecteixen, a més, un "compromís" amb les necessitats del barri.  Tot i això, ha reconegut que les demandes sempre van més de pressa que les accions dels ajuntaments.

I ha acabat dient que "Sant Cugat ha de ser una ciutat referent en defensa dels drets de les dones i una ciutat feminista".

Després, l'Ajuntament han repartit un obsequi a les pregoneres que s'han fet una foto de família amb les personalitats presents, entre els quals hi havia el primer tinent d’alcaldia, Pere Soler (PSC), la tinenta d’alcaldia de Cultura i presidenta del consell de Centre Est, Esther Madrona (ERC) el tinent d'alcaldia de Drets Socials, Igualtat, Ciutadania, Salut i Infància, Marco Simarro o els regidors dels partits de l'oposició Aldo Ciprian (Ciutadans) i Josep Maria Vallès (Junts per Sant Cugat).

Tot seguit, Mireia Gallego ha animat a tots els veïns a viure la festa del barri, ha agraït als 34 patrocinadors que han fet possible una rifa amb més regals i també ha valorat l'assistència al públic que, malgrat la pluja i el canvi d'ubicació, han vingut al pregó.

Després hi ha hagut una petita actuació musical d'Alí Babras.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem