Dra. Acosta: "Abans del 1992, la Fibromiàlgia es catalogava com a un dolor crònic"

El 12 de maig és el Dia Internacional de la Fibromiàlgia

La Fibromiàlgia és una malaltia que afecta el sistema muscoloesquèletic. Tot i que és una malaltia de la qual encara hi ha molts dubtes i actualment no hi ha cura, si que hi ha maneres de millorar la vida dels afectats.

Amb motiu del Dia Internacional de la Fibromiàlgia, que se celebra aquest divendres, 12 de maig, el TOT Sant Cugat entrevista a la reumatòloga de l'Hospital General de Catalunya Asunción Acosta.

Què és la fibromiàlgia? 
La Fibromiàlgia (FM) és una malaltia d'etiologia desconeguda que es caracteritza per dolor crònic generalitzat. El pacient el localitza en l'aparell locomotor. El dolor pot tenir característiques nociceptives, neuropàtiques i viscerals. És una història de dolor de més de 3 mesos de durada. Ha de produir dolor a la palpació d'almenys 11 punts dels 18 punts simètrics que explora el metge. Hi ha criteris definits pel Col·legi Americà de Reumatologia en l'any 2010.

Quina prevalença té? Només afecta dones?
La prevalença difereix segons la població estudiada. S'estima que entre el 0,7 i el 20% de la població la pateixen. En els homes s'estima un 0,2%, en les dones un 4,2%, per tant la relació dona-home és de 21-1. La Fibromiàlgia apareix en tots els grups d'edat, amb una prevalença més gran entre els 40 i els 49 anys. A l'Estat espanyol és freqüent amb una prevalença del 2,4% de la població major de 20 anys.

Com es diagnostica la fibromiàlgia? És un procés llarg, fins que es troba el què pateix el client?
El diagnòstic és clínic. El dolor i la fatiga són els principals símptomes. Les zones de dolor són: cervical, occipital, trocànters, part proximal dels braços, trapezis, part proximal de les extremitats, al voltant del raquis, zona lumbar i cuixes. També pot afectar altres zones durant l'exploració física.

El tercer símptoma és l'alteració del son i es pot combinar amb altres com parestèsies, rigidesa, símptomes cognitius. Els símptomes psicopatològics són elements importants en l'origen i el curs de la malaltia; sense determinar encara una clara connexió. No és un procés llarg, sinó que s'ha de tenir totes les eines i unitats de fibromiàlgia per a realitzar el diagnòstic diferencial a través d'un algoritme en la consulta.

La fibromiàlgia és una malaltia relativament nova, però segur que abans ja es patia. Què es diagnosticava abans a aquestes persones?
És un Problema de Salut pública de primer ordre, té alta prevalença en la població adulta. Des de 1992 l'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera a la Fibromiàlgia com un diagnòstic diferenciat i ben classificat. Anteriorment, es quedava com un dolor crònic i es catalogava com un reumatisme de parts toves.

Que ha canviat des que es va definir la malaltia en les persones que la pateixen? És a dir, s'ha trobat un tractament que millori la seva qualitat de vida?
Ha canviat la manera d'estudiar-la i de tractar. Actualment, primer es realitza un diagnòstic diferencial de dolor crònic amb altres patologies que cursen amb dolor, per tant l'estudi es basa en una bona anamnesi, avaluació dels factors psicològics i psiquiàtrics, identificar altres símptomes associats, analítica general i immunològica.


No hi ha un test específic per a la fibromiàlgia, però es recomana realitzar analítica general, tirotropina, en proteïnograma. Es necessita una atenció multidisciplinària entre: reumatologia, psiquiatria, psicologia, medicina interna i altres especialitats segons cada pacient individual com poden ser la unitat del son, unitat de dolor, rehabilitació i medicina interna.

El que ha canviat és que podem realitzar unes avaluacions de qualitat de vida a través de qüestionaris d'impacte de fibromiàlgia (FIQ) tal d'avaluar i classificar segons l'estadi que presenti el pacient.

Pel que fa al tractament es planifica de forma individual tenint en compte el coneixement que adquireixi el pacient sobre la seva malaltia, el tractament farmacològic, la realització d'exercici físic i el tractament psicològic.

Sovint és una malaltia que poca gent entén i es pot pensar que les persones afectades fan 'comèdia'. Com es pot lluitar en contra d'aquest pensament?
La Fibromiàlgia està definida per criteris de classificació del Col·legi Americà de Reumatologia (ACR). La Societat Espanyola de Reumatologia (SER) té consens que demostra directrius sobre el diagnòstic i modalitats terapèutiques, basant-se en evidències científiques, sent els metges reumatòlegs els que realitzen el diagnòstic definitiu.

És una patologia sòlida, que necessita que algú confirmi el diagnòstic i faci el seguiment. Per conscienciar les persones com familiars, amics i la població general és important que s'involucrin en cercar informació a través del mateix metge o a través de la Societat Espanyola de Reumatologia. També existeixen associacions de fibromiàlgia on s'imparteixen xerrades explicatives sobre aquest tema.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem