El Centre d'Atenció Immediata de Sant Cugat per a MENA a punt per entrar en funcionament

El Centre d'Atenció Immediata per a MENA serà a Sant Cugat "transitòriament"

El Centre d'Atenció Immediata per a Menors Estrangers No Acompanyats (MENA) ubicat a Sant Cugat (a la serra de Collserola) estarà operatiu aquesta setmana. Un centre que té la voluntat de "fer les primeres atencions a menors que arriben sols a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, abans de distribuir-los definitivament en centres de protecció de menors" i que s'ubica a Sant Cugat de forma "transitòria", mentre la Generalitat busca un indret per ubicar el centre a la ciutat de Barcelona -tot i que encara no es coneix quan-, tal com ha explicat la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya, Georgina Oliva.

Més info: El Centre Sant Medir podria acollir el centre temporal d'atenció immediata per a MENA

En aquest sentit, Oliva ha apuntat que "el Centre d'Atenció Immediata serà el nou dispositiu de la Direcció General d'Atenció a la Infància per poder fer aquesta primera acollida dels joves migrats sols, amb uns paràmetres de més dignitat, del màxim de respecte als drets humans i als drets dels infants". A més, ha assegurat que "els nois que arriben a Catalunya tenen un lloc on anar en primer terme" - es calcula que en els pròxims mesos n'arribin entre 600 i 700. L'objectiu principal del centre, doncs, és que aquests joves "puguin rebre una primera atenció humanitària, per poder fer una mínima revisió mèdica i donar-los menjar i roba", tal com ha explicat Georgina Oliva.

 

Oliva ha assegurat que des que els joves arribin al Centre d'Atenció Immediata fins que siguin distribuïts en els diferents centres de protecció del territori català passaran poques hores: "El centre té una capacitat per a 50 joves, però sabem que hi haurà una alta rotació perquè la idea és que hi siguin com a màxim 24 hores, fins a poder fer l'adjudicació al centre definitiu", ha apuntat.

Si bé és cert que l'edifici on s'ubicarà temporalment el centre és propietat de l'Ajuntament de Barcelona, territorialment és al terme municipal de Sant Cugat: "Ens posem a disposició, amb tot allò amb què puguem ajudar o puguem contribuir en aquesta tasca. Tot el suport a Creu Roja. Ens sembla que aquesta és una tasca a la qual estem tots cridats, i de responsabilitat. Sant Cugat ha d'estar a l'altura", ha afirmat l'alcaldessa, Mireia Ingla.

Un centre gestionat per Creu Roja

Un centre que serà gestionat per la Creu Roja: "És un repte humanitari, molt important, innovador i que parla de qualitat i de dignitat", s'ha referit el coordinador a Catalunya de l'entitat, Enric Morist, que també ha assenyalat que "el dispositiu no és senzill, és complex, i les facilitats per part del personal de l'Ajuntament i la predisposició del conjunt de l'Ajuntament han estat absolutes".

Pel que fa a la tasca que haurà de dur a terme Creu Roja, Morist ha apuntat que "la nostra missió és humanitària", a més d'assenyalar que l'objectiu en aquest cas "és fer que aquestes persones, en aquest cas menors, que fan aquest procés migratori sols, quan arribin tinguin un espai on tinguin les seves primeres necessitats cobertes, com l'alimentació, la higiene personal, una atenció emocional, etc.".

El funcionament del Centre d'Atenció Immediata

Cal destacar que el centre comptarà amb uns 40 treballadors, que es dividiran en 4 torns per tal de poder donar atenció durant les 24 hores del dia, i que s'ha pensat com un circuit unidireccional perquè els menors que hi arribin rebin tota l'atenció necessària en diferents fases:

  • Arribada del menor i rebuda per part d'un tècnic de Creu Roja en una sala d'espera.
  • Identificació per part dels Mossos d'Esquadra
  • Atenció social i humanitària.
  • Atenció mèdica (si cal).
  • Atenció higiènica (dutxa).
  • Descans en una zona habilitada.
  • Zona col·lectiva amb una sala on hi ha taula de tenis taula, cadires i futbolí.
  • Desplaçament fins al Centre de Protecció.
 
Comentaris

Destaquem