El Centre Obert, un espai ple de noves oportunitats per a infants santcugatencs

Sant Cugat compta amb dos centres oberts, un a Sant Cugat i l'altre a la Floresta, que donen servei a una 30a d'infants

Des de fa 18 anys, els Serveis Socials de l'Ajuntament compten amb un recurs molt valuós per als més petits de Sant Cugat. Es tracta del Centre Obert

El Centre Obert és un espai per a infants, d'entre 6 i 12 anys. A Sant Cugat n'hi ha dos. Un al centre del municipi i l'altre a la Floresta. Tots dos funcionen de diferent manera, ja que el de Sant Cugat acull infants que, pel motiu que sigui, necessiten un suport extern a l'escola per tal de treballar sobre algunes dificultats que es puguin trobar en la seva etapa de creixement; i, a la Floresta, a banda d'atendre infants amb aquestes característiques, també n'hi ha que utilitzen aquest recurs com a un esplai extraescolar. 

D'entre els objectius del Centre Obert, n'hi ha un d'important que passa per oferir un ventall d'oportunitats per als més petits. I és que una de les maneres de treballar des d'aquest servei és amb la integració dels petits amb el municipi. A través dels comerços del barri, de la cultura, d'activitats... és a dir amb tots aquells elements externs que permeten el coneixement i la integració real al municipi i que faciliten la sensació de pertinença en un territori. 

Des dels centres oberts organitzen diverses activitats al llarg de la setmana. Fan tallers de cuina, per treballar amb els hàbits d'alimentació saludable, donen suport als infants amb els deures escolars, fan activitats esportives, van al Teatre-Auditori, a la biblioteca, entre altres. 

Una de les activitats que fan a la Floresta FOTO: Cedida 

Una de les activitats més destacades i amb què més gaudeixen els infants, és amb la batucada. Enguany, però, per motius econòmics l'activitat ha perillat. Ha estat gràcies a la Batuescola que ha fet un Verkami per recaptar diners i a Pim Pam Pum, que l'activitat tira endavant. I és que quan el Centre Obert de Sant Cugat va veure la possibilitat de quedar-se sense batucada es va posar en contacte amb Pim Pam Pum, qui, va proposar entregar-los tots els diners que recaptessin amb les activitats solidàries d'aquest curs. 

El Centre Obert també ofereix colònies d'estiu per a la 30a d'infants que atén. "És una manera de treballar més intensament els hàbits dels infants", detallen els responsables del centre. 

Excepte els infants de l'escola la Floresta que fan ús del recurs com a esplai, la resta de famílies usuàries del Centre Obert arriben derivades pels Serveis Socials del municipi. 

Normalment, els infants estan 2 o 3 anys al centre. És el que els educadors consideren el període òptim per treballar amb les dificultats concretes de cadascú. I és que un cop arriba una família al Centre Obert, els educadors fan un projecte individual i personalitzat per a l'infant i la família, per tal d'assolir els objectius establerts. 

Enguany el Centre Obert celebra 18 anys al costat de les famílies de Sant Cugat que ho han necessitat. Encara no hi ha res tancat, però el centre està preparant una festa per celebrar aquesta majoria d'edat. 

 
Comentaris

Destaquem