El Ple Municipal ratifica Carmen Rojo i Montserrat Obiols com a filles predilectes

L'Ajuntament ha celebrat un ple municipal extraordinari per fer oficial el títol de filles predilectes per a Obiols i Rojo

Carmen Rojo i Montserrat Obiols, fundadores de El Mesón i de Sprint Idiomes respectivament, ja són filles predilectes de Sant Cugat amb caràcter oficial, després que s'hagi celebrat un ple municipal extraordinari en el qual s'ha ratificat aquest reconeixement per unanimitat.

En el ple, que ha servit també com un acte d'homenatge, no hi ha pogut participar Carmen Rojo, per problemes de salut. De totes maneres, Pep Tudó ha exercit com el seu representant i ha repassat la història de El Mesón, destacant que "va exercir un paper aglutinador". Per la seva banda, Montserrat Obiols ha afirmat que s'estima la ciutat i que Sprint Idiomes "ha tingut un caràcter de voler fer participar a la gent".

Carmen Rojo, a dalt, i Montserrat Obiols, a baix, filles predilectes de Sant Cugat

Carmen Rojo, a dalt, i Montserrat Obiols, a baix, filles predilectes de Sant Cugat

Els mèrits

El títol de fill o filla predilecte de la ciutat s'entrega a persones que hagin tingut una vinculació i una trajectòria remarcable dins de l'àmbit de Sant Cugat, i l'Ajuntament considera a aquestes dues dones mereixedores d'aquest reconeixement.

D'una banda, Carmen Rojo rebrà aquest títol per ser una emprenedora, empresària, mecenes i gran promotora cultural a Sant Cugat, durant la segona meitat del segle XX. Montserrat Obiols, per la seva banda, el rebrà per fundar, ara fa 45 anys, l'escola d'idiomes Sprint Idiomes, per ser una dona treballadora i catalanista i per la seva participació i implicació amb la societat civil i la vida política de la ciutat.

El paper de la dona, protagonista

Cal destacar que en el ple municipal extraordinari, la majoria de portaveus dels grups municipals han destacat el fet que tant Rojo com Obiols fessin tot el que van fer en un context difícil per a les dones. Per exemple, el regidor del PP, Álvaro Benejam, ha afirmat que "que fossin emprenedores en aquella època és un mèrit superior". D'altra banda, Roser Casamitjana, d'ICV-EUiA ha assenyalat que "ens hem de felicitar per ser la primera vegada que fem dones predilectes. Sant Cugat té dones molt vàlides", igual que Mireia Ingla, d'ERC-MES, que ha afirmat que "reconeixem la feina que han fet moltes grans dones", o Aldo Ciprián (Cs), que ha dit: "Necessitem més dones predilectes per a Sant Cugat". De la mateixa manera, Lourdes Llorente, de la CUP-PC, també ha volgut fer valdre el fet que Rojo i Obiols van ser dones emprenedores en un context complicat: "Cal valorar el fet que en els anys 80, ser dona no era precisament jugar amb avantatge", ha afirmat la cupaire, mentre l'alcaldessa, Carmela Fortuny, ha explicat que "Sant Cugat té la gran sort de comptar amb grans dones que poden ser exemple per a tots".

D'altra banda, Pere Soler, del PSC, ha repassat la trajectòria de les dues: "Són dues grans dones pel que han fet per la nostra ciutat", ha dit el socialista, coincidint amb el discurs del regidor no adscrit, Xavier Cortés, que s'ha centrat a donar les gràcies a les dues per la seva influència a Sant Cugat, com Dimitri Defranc, que ha explicat que "en els temps que van emprendre no existia ni la paraula emprenedoria. Era muntar un negoci i tirar endavant".

Ple municipal extraordinari. FOTO: Bernat Millet

Ple municipal extraordinari FOTO: Bernat Millet

 

 
Comentaris

Destaquem