El polígon de Can Sant Joan acull una reserva de papallones i un jaciment romà

Els dos espais es troben al complex d'oficines de Sant Joan Nord

Immobiliària Colonial i fundació World Nature han fet possible la creació d'una reserva de papallones a Sant Cugat, una iniciativa pionera a l'Estat, ja que és la primera vegada que una empresa privada aposta per dur a terme una acció de recuperació d'aquesta envergadura per a la conservació de la papallona. La reserva està localitzada al complex d'oficines de Sant Joan Nord (al polígon de Can Sant Joan), alberga 41 espècies de plantes per atraure 25 espècies diferents de papallones.

Aquesta reserva s'emmarca en el projecte Refugis WN de fauna i flora de la fundació World Nature, un projecte per a la conservació de la natura en zones urbanes de grans i petites ciutats que implica tant als ciutadans com a les administracions públiques, institucions i empreses privades. Amb la creació d'aquesta xarxa de refugis de fauna i flora es potencia la conservació d'espècies autòctones en zones urbanes i periurbanes.

"Les papallones són grans bioindicadors de la qualitat ambiental de l'entorn on viuen", ha assegurat el president i CEO de World Nature, Antoni Carulla. "La reserva de papallones significa per a Colonial fer un pas més en la sostenibilitat, aportant el nostre esforç en pro de la conservació de la biodiversitat i donant al mateix temps un valor afegit a l'immoble", ha indicat el president de Immobiliària Colonial, Juan José Brugera.

També s'ha recuperat i restaurat un jaciment romà del segle I-II

El dipòsit romà es va descobrir l'any 1999 FOTO: Localpres

Paral·lelament al projecte de la reserva de papallones, Colonial també ha dut a terme els treballs de recuperació i restauració de les restes arqueològiques d'un dipòsit romà (un lacus) i una canalització del segle I-II dC. Aquestes restes arqueològiques es van trobar l'any 1999, quan es va urbanitzar el sector de Can Sant Joan on avui es troba aquest complex d'oficines.

El projecte de museïtzació d'aquest jaciment va concloure el mes de febrer d'aquest 2016. "Les restes arqueològiques estaven preservades però no eren visibles, i amb aquest treball de museïtzació sí que ho estan", ha explicat el director del Museu de Sant Cugat, Lluís Campins. Campins ha detallat que el lacus romà es correspon probablement a un dipòsit d'oli que constata "la importància de l'activitat agrària a la zona des de l'època romana".

A l'acte d'inauguració han assistit també la Secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà, i una important delegació de l'Ajuntament de Sant Cugat, encapçalada per l'alcaldessa Mercè Conesa. Conesa ha dit que "una societat avançada és aquella que equipara la natura amb la cultura".

 
Comentaris

Destaquem