El 35% d'escoles del Vallès començarà el curs amb més de 20 alumnes per classe

Per afavorir la baixada de ràtios a causa la COVID-19, enguany no s'ha eliminat cap línia de les escoles vallesanes

Els centres educatius del Vallès Occidental sumen un total de 921 nous docents a les seves plantilles. Bona part d'aquests reforços s'inclouen dins els recursos que el Departament d'Educació destina amb motiu dels protocols de seguretat per la COVID-19, segons ha informat el director del Departament a Serveis Territorials del Vallès Occidental, Jesús Viñas, en roda de premsa aquest 8 de setembre.

En termes comarcals, Serveis Territorials ha confirmat que s'han detectat tres casos positius de COVID-19 entre el professorat de tres escoles. Sense donar a conèixer els municipis on es troben aquestes escoles, Viñas ha explicat que els tres casos no es van contagiar a l'escola, sinó en l'àmbit familiar.

Més alumnes per classe

El 35% de les escoles del Vallès Occidental no podrà seguir les indicacions d'Educació i començarà el curs amb més de 20 alumnes per classe. Segons Viñas, Sant Cugat és un dels municipis que amb unes ràtios més elevades a les aules: "Hi ha un problema de ràtios per sobre dels alumnes per classe". A més, és una de les poques localitats on la xifra d'alumnats creix.

Més info: Amorós (FaPaC): "L'única forma de garantir la igualtat és l'educació presencial"

La majoria de centres educatius de la comarca han utilitzat els espais propis per complir amb les ràtios marcades i no han sol·licitat equipaments addicionals.

Cribratges per prevenir rebrots

La Generalitat té previst fer al voltant de 60.000 cribratges als centres educatius del Vallès Occidental per detectar els casos asimptomàtics de COVID-19. Els Departaments de Salut i Educació estudien quins seran els municipis i centres afectats per aquests cribratges, però des de Serveis Territorials s'assegura que es tractarà de les zones on es detecti més risc de rebrot.

"Sabem que hi haurà casos i estem preparant tot per gestionar-ho de la forma més efectiva possible", afirma Jesús Viñas, qui ha destacat la formació en mesures de prevenció que el Departament està treballant amb els equips directius. En aquest sentit, Viñas ha remarcat la importància de l'escola per a la societat tant en termes educatius com comunitaris.

Tancaments aturats per baixar ràtios

El Vallès Occidental té el 13% de l'alumnat de Catalunya, però el nombre d'alumnes d'educació infantil i primària segueix baixant any rere any. En un curs normal, s'haurien viscut tancaments de grups escolars a causa de la baixada d'inscripcions. En canvi, enguany no s'eliminarà cap línia de les escoles vallesanes per afavorir la baixada de ràtios que requereix el protocol de prevenció de la pandèmia.

A aquesta decisió se suma la contractació de 921 docents a tota la comarca. L'augment en el pressupost per a Educació i la situació de pandèmia han potenciat aquest augment de dotacions. De fet, 744 mestres arriben als centres vallesans com a mesura especial davant la Covid-19 per baixar ràtios: 118 a Instituts; 506 a escoles i instituts escola i 120 a centres concertats. 33 docents més s'incorporen a les aules d'acollida, a banda dels 144 nous docents que el Departament ja preveia incorporar abans de la pandèmia.

"Esperem que després de la pandèmia puguem mantenir aquests professionals", ha assegurat Jesús Viñas també fent referència als monitors de menjador, personal administratiu i de suport que s'incorporarà a les escoles.

Una altra qüestió que preocupa els centres educatius i les famílies són els espais necessaris per mantenir la distància entre l'alumnat. En aquest sentit, Serveis Territorials assegura que han mantingut els mòduls prefabricats que hi ha a algunes escoles per tal de reduir ràtios.

Menjador

Quant a la gestió del servei de menjador, només podrà relacionar-se l'alumnat d'un mateix grup estable. Així, cada grup estarà separat dels altres per la distància de seguretat. El Departament preveu que aquesta qüestió requerirà la contractació de més monitors de menjador, però esperaran fins a finals del mes de setembre per observar com s'inicia el curs i definir quants nous monitors es requereixen.

Pla de Transformació Digital

Si un grup escolar ha de confinar-se, es poden donar casos d'alumnes que a casa no tinguin accés a Internet o un ordinador per poder continuar treballant. En aquest sentit, Serveis Territorials preveu que es podran cobrir totes les necessitats amb el Pla de Transformació Digital i la rebuda de nous materials a mitjans de setembre. "La situació serà diferent del mes de març perquè no preveiem tancar els centres", ha assegurat Viñas.

Sobre el Pla de Transformació Digital, Viñas ha remarcat que cal anar més enllà: "A curt termini tenim objectiu de respondre nens que s'han de confinar, i a llarg termini que cap nen estigui en desconnexió".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem