Els florestans debaten amb el TOT sobre la realitat i necessitats del barri

La mobilitat i la transformació de la Floresta amb els plans de millora, temes estrella

Una quarantena de veïns ha participat aquest 14 de setembre en el debat organitzat pel TOT, amb el patrocini de Sorea, sobre el present i futur de la Floresta al Centre Social i Sanitari. La transformació del barri amb els plans de millora, la mobilitat i l'incivisme han estat alguns dels temes principals que han posat damunt la taula els veïns.

En el debat organitzat pel TOT fa tres anys a la Floresta, la principal conclusió va ser la sensació d'abandonament que tenien els veïns respecte a l'Ajuntament de Sant Cugat. Tres anys després, s'han repetit algunes de les queixes i denúncies veïnals, tot i que alguns participants han indicat que la situació ha millorat en la relació amb l'administració, encara que queda camí per recórrer.

Així ho veu Guillermo Gallego, de l'Associació de Propietaris i Veïns: "M'agradaria fer una lectura positiva del moment actual de la relació entre l'Ajuntament i els veïns. Venim d'un temps amb una visió molt confrontada, però hem anat evolucionant, a cop d'anar forçant la nostra presència, en la participació ciutadana. Hem arribat en un punt d'inflexió positiu". En canvi, hi ha qui ha recordat el dèficit històric que pateix la Floresta, com Francesc Bailon, de l'Associació de Veïns El Faig, en referència a l'asfaltat de carrers: "Fa 30 anys hauríem estat contents, ara ja no. No quedava alternativa".

Una altra de les conclusions del debat és la necessitat d'afrontar el repte de la mobilitat a la Floresta, amb problemes d'aparcaments, demandes de més transport públic o espai pels vianants.

Aquesta primera notícia del debat fa una crònica de tot el bloc relacionat amb els plans de millora de la Floresta. Els pròxims dies es publicaran dues notícies més sobre el tema de la mobilitat i altres preocupacions dels veïns.

Mira les imatges del debat.

El divendres 23 de setembre el TOT en paper publicarà un reportatge de deu pàgines sobre la Floresta on també es reproduïrà el debat viscut amb els veïns.

El pla de millora

El TOT va organitzar un debat sobre la Floresta el passat 14 de setembre FOTO: Artur Ribera

La primera fase del pla de millora de la Floresta ha deixat 41 carrers, que abans eren de terra, asfaltats. A més, pròximament es tirarà endavant la segona fase d'arranjament de passatges i escales i es remodelaran les places el Centre i de Pere Planes. Aquesta ha estat la primera qüestió tractada.

Josep Comellas, de l'Associació de Veïns i Propietaris, ha afirmat que els veïns sempre han estat "molt crítics amb l'Ajuntament, però ara és de justícia reconèixer que s'ha fet un pas molt important. És l'obra més important que s'ha fet a la Floresta en els últims trenta anys". Pel president del Consell de barri i membre de la CUP, Ramon Piqué, és "l'obra més important dels últims 100 anys a la Floresta", tot i que ha apuntat que la participació ciutadana hauria d'haver estat més àmplia.

"Estem molt contents que la cosa vagi millor, però hem estat molt oblidats per part de l'Ajuntament durant molts anys", ha lamentat Marià Gisbert. Mateix missatge que Francesc Bailon, que també ha denunciat que hi ha carrers pendents: "S'han deixat molts carrers sense asfaltar, com Pere Planes que només està fet al 25%", ha afegit.

Damià Calvet, tinent d'alcalde d'Urbanisme, ha donat part de raó a Bailon: "Des de l'administració som molt conscients que hi havia un dèficit, que ara l'estem corregint. La voluntat és dotar a la Floresta de les condicions necessàries". Calvet també ha explicat que no tanquen la porta a asfaltar carrers que hagin quedat pendents, si així es considera oportú.

Massa asfalt

Es publicarà un reportatge en el TOT Sant Cugat en paper amb tot el que s'ha dit FOTO: Artur Ribera

La veïna Lidia Barton s'ha mostrat contrària al pla de millora executat pel "poc respecte que s'ha tingut amb la natura" i ha lamentat que, segons el seu parer, no s'han tingut en compte els vianants. "El projecte l'hem anat corregint entre tots i s'ha fet una actuació ajustada a l'entorn", ha argumentat el tinent d'alcalde d'Urbanisme.

Isidria Marías, d'ICV, ha lamentat que "molts carrers s'han fet sense voreres i sense pensar en els vianants". Per la seva banda, veïnes com Maria Jesús Costa o Rosa Cabdell han denunciat alguns problemes en l'execució de les obres i han posat damunt la taula que encara hi ha temes a resoldre. "Encara s'han d'acabar els serrells i fer la liquidació de l'obra amb l'empresa", ha apuntat Calvet.

Sobre la remodelació de la plaça del Centre, el representant d'ERC-MES Francesc Osan, així com altres veïns, ha assegurat que no estan d'acord amb el projecte existent i ha demanat la seva paralització per tal d'afrontar-ho amb el màxim consens veïnal. Calvet ha indicat que estan disposats a canviar el projecte si cal.

 
Comentaris

Destaquem