Entitats socials i cultura triomfen als Premis Ciutat de Sant Cugat

Josep Canals ha recollit el Premi Extraordinari a tota una trajectòria per la seva tasca envers l'art a Sant Cugat

L'Aula de So, L'Ateneu Santcugatenc, l'Esplai Pica-Roca, el Fons Social Sant Cugat-Valldoreix i els alumnes de l'escola Thau han estat les cinc entitats o col·lectius reconeguts amb els Premis Ciutat de Sant Cugat en la seva dotzena edició.

Uns reconeixements que s'han lliurat aquest dilluns, 6 de març, durant la Gala celebrada al Teatre-Auditori de Sant Cugat. Una gala en què també s'ha lliurat el Premi extraordinari a Josep Canals, i les quatre Medalles d'Honor de Sant Cugat a la Societat Coral La Lira, la Societat Coral La Unió, el Club de Golf i el Sant Cugat Esport Futbol Club.

Mireu les imatges de la gala dels Premis Ciutat de Sant Cugat.

Premis Ciutat de Sant Cugat

L'Esplai Pica-Roca reconegut amb el Premi Ciutat de Sant Cugat. FOTO: Artur Ribera

L'Aula de So ha estat la primera a recollir un Premi Ciutat de Sant Cugat. Una entitat que va néixer fa més de 25 anys de la il·lusió d'uns músics amants de la pedagogia que volien crear sinergies musicals a la ciutat. Un quart de segle després, l'entitat ha esdevingut un dels principals aglutinadors de la música feta a Sant Cugat i té diferents seccions que han anat nodrint el projecte inicial: el Cor Infantil de Sant Cugat, la secció de Teatre Musical, els combos i cantants de l'escola de música Aula de So, l'ONG Petits Músics del Món i els Cors Dama, Aglepta i de Nois.

Els segons en recollir el guardó han estat L'Ateneu santcugatenc, que va néixer el 1956 de la mà d'un grup de ciutadans afeccionats al col·leccionisme, la numismàtica i la filatèlia. Sant Cugat aleshores només era un poble, però l'Ateneu era un dels indicadors que, tot i ser un poble, ja el 1956 era ple d'inquietuds culturals.

L'Ateneu ha canviat, s'ha adaptat a la ciutat que ha esdevingut Sant Cugat, continuant fidels al concepte Ateneu que un dia aquell grup d'afeccionats a la filatèlia va imaginar per a aquesta ciutat. A més, són organitzadors també de la Festa de Tardor, que enguany celebra la seva 40a edició.

El tercer guardó ha estat per l'Esplai Pica-Roca, a qui se li ha reconegut els seus 30 anys de dedicació als nens i nenes de Sant Cugat. Una tasca que ha comptat amb un munt de monitors durant aquestes tres dècades a la ciutat, i molts pares agraïts per l'atenció que han rebut els seus fills.

El quart premi l'ha recollit el Fons Social Sant Cugat en reconeixement pel programa de préstecs sense interessos per a persones amb pocs recursos de la Fundació Acció Solidària Contra l'Atur (ASCA), arribant l'any 2016 als tres milions d'euros concedits en 18 anys.

Finalment, s'ha premiat els alumnes de l'escola Thau per ser un dels cinc equips guanyadors de la 3a edició dels Premis Repte Emprèn de l'Obra Social La Caixa, creant una manta impermeable multifuncional per a refugiats. Un total de 1.313 equips d'alumnes de tota Espanya es van presentar a l'edició 2016 d'aquest premi.

Premi Extraordinari

Josep Canals, Premi extraordinari. FOTO: Artur Ribera

El galerista Josep Canals, de 70 anys, ha estat la persona reconeguda amb el Premi Extraordinari dels Premis Ciutat de Sant Cugat. Un guardó designat directament per l'alcaldessa Mercè Conesa, que ha volgut reconèixer d'aquesta manera la trajectòria de Canals com a promotor i dinamitzador de l'art contemporani català a Sant Cugat.

Canals ha recollit el guardó reivindicat que "la història d'un poble la formem els habitants que hi viuen", i recordant els seus avantpassats i el paper de la seva generació. "Considero que és un premi per a tots els nascuts en aquesta terra vallesana que hem ajudat a fer poble, ciutat i país", ha dit.

Igualment, ha reivindicat el paper de les arts. Una reivindicació que ha fet extensible al valor de les arts visuals, demanant que la ciutat estigui "atenta" a com es tracten les arts a la ciutat, reivindicant que "es cregui" en el seu paper, per ser una ciutat d'art".

Medalles d'Honor de la Ciutat

Medalla d'Honor per la Societat Coral La Lira FOTO: Artur Ribera

Just en iniciar-se la Gala dels Premis Ciutat de Sant Cugat, després de la interpretació de l'Himne de Sant Cugat, quatre entitats centenàries de Sant Cugat han rebut la Medalla d'Honor de la ciutat.

Aquestes han estat la Societat Coral La Lira, la Unió Santcugatenca, el Club de Golf Sant Cugat i el Sant Cugat Esport FC. Un reconeixement que el Ple municipal va aprovar per unanimitat al mes d'octubre.

Una gala santcugatenca

Moment de l'actuació de l'esbart i Pere Martínez. FOTO: Artur Ribera

La Gala dels Premis Ciutat de Sant Cugat s'ha celebrat aquest dilluns, 6 de març, al Teatre-Auditori de Sant Cugat. Una gala que s'ha obert amb la interpretació de l'Himne de Sant Cugat per part d'Alba Haro i el Cos de Dansa de l'Esbart.

Després de lliurar-se les Medalles d'Honor de la ciutat, L'Esbart Sant Cugat i Pere Martínez han portat a l'escenari l'espectacle Tants records. Tot seguit, s'ha fet lliurament dels cinc Premis Ciutat de Sant Cugat de l'any 2016, acabant amb el reconeixement a Josep Canals amb el Premi Extraordinari.

L'acte de reconeixement l'ha tancat l'alcaldessa Mercè Conesa. En les seves paraules, l'alcaldessa ha reivindicat que "Sant Cugat és una ciutat amb força", afirmant que "tenim talent, tenim bressol, i el millor .... és que el sabem projectar". En aquest sentit, ha reivindicat el paper de Josep Canals. "Ciutats de fora ens coneixen per gent amb empenta, amb iniciativa i amb talent com en Josep Canals. I avui, aquí, li reconeixem aquesta feina incansable", ha dit.

Conesa també ha reivindicat el paper de la cultura com a pilar de la societat, recordant que hi ha una mitjana de 7 ofertes culturals al dia a Sant Cugat, reivindicant el "talent, professionalitat i expertesa" dels guardonats i finalistes dels Premis Ciutat. "Gràcies a totes aquestes aportacions avui som capaços de generar la il·lusió i la confiança necessària per aixecar el cap ben alt i reivindicar-nos com a ciutat capdavantera", ha agraït.

També ha tingut paraules per les quatre entitats centenàries reconegudes amb la medalla d'honor, pels valors que des de l'esport i la música transmeten, i ha emplaçat els santcugatencs a “mirar-se com artistes”.

Després d'una selfie amb el públic present a la sala, l'acte ha acabat amb la música de Els Miserables a càrrec del Cor del Conservatori.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem