Podem diferenciar entre al·lèrgia i intolerància alimentària, perquè mentre que en la intolerància tenim molèsties com diarrea, mal de panxa o gasos, en l’al·lèrgia intervé el sistema immune i els símptomes poden ser asma, diarrea aguda, sensació d’ofec i fins i tot podem morir.
Les intoleràncies més habituals són a la lactosa, el gluten i a la fructosa.
Alguns consells:
• Anar al metge per valorar si cal fer les proves.
• Quan les proves no són definitives, la nostra observació personal (veure que sempre que menges un aliment et poses malalt) és vital.
• Aportar enzims per ajudar a pair millor les diferents famílies d’aliments. Aliments rics en enzims: aliments fermentats com la salsa de soja, tamari, verdures fermentades, xucrut, quèfir, kombutxa, miso, tempeh; verdures crues, sèrum de llet, fruites (com la pinya i la papaia) i germinats (alfals i blat).
• Reduir la llet animal i el gluten.
• Augmentar el consum de fruita, verdura, llegums, cereals integrals, llavors i eliminar sucres i refinats. La millor opció són els aliments ecològics.
• Triar aliments sense additius artificials.
• Mastegar a poc a poc, ja que la saliva produeix ptialina (un enzim que facilita la digestió).
• No automedicar-nos. Els antibiòtics només amb recomanació mèdica. En casos lleus podem prendre equinàcia, pròpolis, farigola, etc. Aportar probiòtics i prebiòtics després dels antibiòtics.
• Reduir el nostre nivell d’estrès i practicar més exercici físic.
Josep Vicent Arnau