Es detecten casos de la malaltia infecciosa tos ferina a Sant Cugat

La tos ferina afecta sobretot infants. L'edat més freqüent d'aparició és entre els dos i els cinc anys

Els últims dies s'han detectat casos de tos ferina a Sant Cugat. Segons ha pogut saber el TOT, a l'escola Ciutat d'Alba hi ha hagut almenys dos infants que s'han contagiat amb la malaltia infecciosa, la qual afecta les vies respiratòries. D'altra banda, segons ha explicat el consistori, hi ha hagut un altre cas la setmana passada.



Els pares de l'escola Ciutat d'Alba amb qui ha pogut parlar el TOT han rebut un comunicat del Departament de Salut en què s'explica el protocol que cal seguir en el cas de detectar símptomes als infants.



La tinent d'alcalde de Benestar i Serveis a les Persones, Susanna Pellicer, ha explicat que no cal alarmar-se. "Estem fent una vigilància activa, es mirarà a les escoles quins infants no estan vacunats de tos ferina i comunicarem als pares la necessitat de vacunar-se i que s'han de responsabilitzar". Pellicer també ha assegurat que aquest dijous, 18 de juny, es reuniran amb el servei d'epidemiologia per tractar el cas.

Per la seva banda, Mútua de Terrassa ah informat que hi ha una epidèmia de tos ferina a Sant Cugat i a tot al Vallès, però tot i això assegura que no és tant greu com la que ja hi va haver el 2011.

Què és la malaltia, segons la Generalitat

El comunicat de la Generalitat

És una malaltia respiratòria, infecciosa i contagiosa aguda produïda pel bacteri Bordetella pertussis i caracteritzada per una crisi de tos convulsiva acabada amb una inspiració forçada (gall) que, de vegades, es prolonga durant setmanes o mesos.

La seva contagiositat és molt elevada i es transmet per les petites gotes projectades per la boca i el nas en el moment de la tos.

És una malaltia pròpia de la infància. L'edat més freqüent d'aparició és entre els dos i els cinc anys, encara que també pot afectar els lactants i els nadons. En els adults és menys freqüent i moltes vegades passa desapercebuda, ja que el seu curs moltes vegades és asimptomàtic.

Qui la pateix, en tractar d'inhalar produeix un soroll ferí, per això rep el nom de tos ferina. Aquest tipus de tos pot deixar seqüeles com la pneumònia, convulsions, inflamació del cervell (encefalopatia) i, en algun cas, la mort. La gravetat de la tos ferina augmenta en menors de sis mesos.

En els darrers anys, la tos ferina s'està comportant com una malaltia reemergent en nombrosos països del nostre àmbit socioeconòmic. Per aquest motiu, s'han proposat diferents estratègies d'intervenció amb l'objectiu de disminuir la incidència de la malaltia i, de manera especial, en el grup de població que resulta més vulnerable: els infants durant el primer any de vida, especialment durant els primers mesos, quan encara no han desenvolupat la immunitat induïda per la vacunació.

 
Comentaris

Destaquem