Escoles de Sant Cugat utilitzaran espais i parcs públics per la seva activitat

"Totes les escoles de Sant Cugat són espais segurs", és el missatge que ha volgut llançar l'alcaldessa abans de l'inici de curs

L'Ajuntament de Sant Cugat ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat i confiança a les famílies abans de l'inici del curs escolar, que s'enceta el dilluns 14 de setembre després de sis mesos amb les escoles tancades. La pandèmia del coronavirus marcarà aquest nou curs, que es viurà amb mascareta i mesures d'higiene i de seguretat extra.

"La prioritat és que els nens puguin iniciar el curs escolar i les escoles no hagin de tancar", ha emfatitzat l'alcaldessa Mireia Ingla, que ha assegurat que "totes les escoles de Sant Cugat són espais segurs". Tot i això, ha advertit que "hi haurà contagis, s'hauran de confinar persones i aïllar grups". "Si seguim els protocols, les escoles no s'hauran de tancar", ha remarcat.

Més info: Amorós (FaPaC): "L'única forma de garantir la igualtat és l'educació presencial"

Ingla s'ha mostrat comprensiva amb la preocupació que poden tenir les famílies, però els ha demanat suport i confiança en els centres educatius i el professorat. Per ara, l'Ajuntament no té constància de cap positiu confirmat entre el professorat santcugatenc, per la qual cosa el curs podria començar amb relativa normalitat a l'escola pública.

Menys de vint alumnes

La regidora d'Educació, Pilar Gorina, ha assegurat que la "majoria" d'escoles de Sant Cugat tindran grups amb menys de 20 alumnes, la ràtio recomanada per tal d'incrementar la seguretat. "Majoritàriament les escoles han optat per fer tres grups de cada dos", ha afegit. Gorina no ha detallat quantes escoles no han pogut reduir els grups a menys de vint estudiants i ho ha relacionat per les característiques de les instal·lacions o la falta d'espais.

Espais municipals

L'Ajuntament ha anunciat que ha cedit espais i parcs públics a escoles de Sant Cugat per tal que puguin disposar de més espai i esponjar els grups. "És un esforç importantíssim", ha recalcat la regidora d'Educació. Per ara hi ha vuit escoles que ho han sol·licitat i tindran a la seva disposició emplaçaments municipals.

Són: parc de la Creu (Gerbert d'Orlhac), parc de la Guineu (La Mirada), parc del Turó de Can Mates (Turó de Can Mates), carrers adjacents a l'escola (Joan Maragall), pistes de Sant Francesc (Collserola), aules del Casal de Mira-sol (Catalunya), camp de futbol de Can Magí (Pla i Farreras), La Guinardera (Institut del CAR).

La planificació general és que les escoles utilitzin aquests espais per fer Educació Física i, d'aquesta manera, s'alliberin instal·lacions a l'escola per poder augmentar els grups. També s'utilitzaran com a patis.

Neteja, vigilància i CAP

L'alcaldessa de Sant Cugat ha assegurat que posaran a disposició de les escoles "totes les eines i recursos perquè siguin espais segurs" i no hagin de tancar en cap moment.

És per això que des de l'Ajuntament s'han impulsat diverses mesures addicionals com el reforç del servei de neteja i desinfecció, la dotació d'EPIs a les escoles, l'augment de conserges i monitors de menjadors, la dotació d'ordinadors portàtils o el reforç de vigilància i seguretat en les entrades i sortides dels centres.

A més, es vol garantir que cada escola tingui un professional de referència en un dels CAP de la ciutat.

L'Institut-escola i grups bolet

Una de les novetats d'aquest curs és la posada en marxa de l'Institut-Escola al Catalunya, que ofereix una seixantena de places a 1r d'ESO. "Un repte molt ben rebut", ha destacat Gorina. Cal recordar que La Mirada enguany afronta el primer curs en dos espais dividits, on s'ubiquen els mòduls prefabricats, a l'espera de l'edifici definitiu.

Més info: S'inicia l'ampliació de l'escola La Mirada amb la instal·lació de nous mòduls

D'altra banda, s'han hagut de crear dos grups extres al Joan Maragall (3r Primària) i Pi d'en Xandri (4t Primària) per tal de poder assumir les noves matriculacions. Segons la regidora d'Educació, s'han fet les obres necessàries per fer-ho possible i s'ha dotat del personal que cada centre requerirà amb els nous grups.

Finalment, s'han creat dos grups nous a escoles bressol municipals (La Mimosa i el Niu), oferint 23 places més.

Més info: L'Ajuntament destina més de 150.000 euros en obres de millora dels centres educatius

Creix l'escola pública

A Sant Cugat començaran el curs 15.432 alumnes de P-3, Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius en centres públics o concertats. Una data que pot variar, ja que encara s'estan reben matriculacions. És dels pocs municipis on la demanda de places ha crescut enguany.

Entre P-3 i 4t d'ESO hi haurà uns 13.848 alumnes, dels quals un 53,4% estudiaran a centres públics i, la resta, a concentrats. De fet, la tendència en l'escolarització pública està augmentant: a P-3, un 60% dels matriculats enguany han optat per un centre públic. Són dades que no tenen en compte les escoles privades, ja que encara no es disposen de les xifres.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem