Una exposició recupera el pas de la Primera República per Sant Cugat

Per commemorar el 150è aniversari de la proclamació de la República, el Museu del Monestir acull una mostra que explica els fets i el context d'aquest període de la història

El Museu del Monestir acull fins al 2 de juny una exposició per commemorar el 150è aniversari de la Primera República espanyola i recordar com es va viure aquest període històric a Sant Cugat. Es tracta d'una exposició itinerant impulsada per la Diputació de Barcelona que s'ha presentat aquest dijous, 2 de maig, amb una visita guiada de la mà dels seus comissaris: els historiadors F. Xavier Menéndez, per part de la Diputació; i Jordi Casas, Lluís Jordà i José Fernando Mota, per part del Grup d'Estudis Locals (GEL). El GEL ha estat l'encarregat de complementar la mostra amb una visió del context a través de la premsa satírica i altres objectes de l'època procedents de col·leccions privades. 

La Primera República a Sant Cugat

L'exposició explica que la proclamació de la República el 1873 a Sant Cugat no es va viure "amb la mateixa incidència" que a Rubí, i que l'Ajuntament es va limitar a donar compte de la seva proclamació i a manifestar que l'acatava. El municipi va viure una "certa efervescència republicana" enmig de les preocupacions per la presència carlina. De fet, el 23 de gener de 1873, uns homes armats es van presentar a la vila, provocant la creació de la Junta d'Armament i Defensa i els Voluntaris de la República per part dels republicans. 

Material sobre la Primera República a Sant Cugat FOTO: TOT Sant Cugat

Material sobre la Primera República a Sant Cugat FOTO: TOT Sant Cugat

El 1873 també es va produir una entrada al Monestir per part d'un grup de rubinencs i santcugatencs que van destrossar alguns objectes i van forçar que el rector, Josep Sibina, i el seu vicari fugissin. El juliol d'aquell any va haver-hi eleccions municipals, en les quals només va participar un 18% del cens. Finalment, el gener de 1874, el general Pavía va donar un cop d'estat i es va destituir l'Ajuntament. L'experiència republicana a Sant Cugat acaba el setembre de 1874, amb el cop d'estat del general Arsenio Martínez Campos i la restauració de la monarquia borbònica. 

Tot i això, la Primera República va ser la llavor de l'organització a Sant Cugat del món pagès, dels rabassaires i dels obrers, amb la creació de societats agrícoles i de teixidors.  

Una etapa desapercebuda

Durant la presentació de l'exposició, Menéndez ha explicat que des de la Diputació de Barcelona s'ha preparat la mostra per "explicar els orígens del republicanisme" i posar sobre la taula "un fenomen interessant i desconegut que ha passat desapercebut". En el mateix sentit s'ha expressat la regidora de Memòria Històrica, Esther Madrona, que ha assegurat que "es parla molt poc de la Primera República", tot i ser "la llavor del que va passar" a la Segona República. Madrona també ha apuntat que l'exposició permet "trobar semblances amb l'època actual".

Jordi Casas, Josep Maria Vallès, Esther Madrona i F. Xavier Menéndez durant la presentació de l'exposició FOTO: Ajuntament

Jordi Casas, Josep Maria Vallès, Esther Madrona i F. Xavier Menéndez durant la presentació de l'exposició FOTO: Ajuntament

Per la seva banda, l'alcalde, Josep Maria Vallès, ha remarcat la importància de conèixer aquest període i ha agraït la implicació del GEL per aportar el context santcugatenc a l'exposició. 

Un cicle de conferències

Més enllà de l'exposició, el Museu del Monestir també acollirà un cicle de conferències sobre la Primera República a càrrec de membres del GEL. La primera, La Primera República en el marc de la revolució liberal espanyola, serà el dimecres 8 de maig, a les 19 h, a càrrec de l'historiador Jordi Casas. La segona conferència serà el dijous 16 maig, també a les 19 h, a càrrec de José F. Mota. La xerrada porta per títol El republicanisme santcugatenc entre la Primera i la Segona República. El cicle es completarà amb La Tercera Guerra Carlina a Sant Cugat (1872-1875), a càrrec de Lluís Jordà, el dijous 23 de maig, a les 19 h.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem