FAQS: Què es pot fer i què no amb el relaxament de les restriccions

La Generalitat ha aixecat el confinament comarcal i el comerç no essencial podrà tornar a obrir els caps de setmana

Les restriccions contra el coronavirus s'alleugereixen encara més a Catalunya, després que així ho decidís el PROCICAT el passat dijous 11 de març. Un relaxament que implica la mobilitat amb l'eliminació del confinament comarcal i que dóna aire al comerç no essencial que podrà obrir també els caps de setmana. El nou paquet de restriccions entra en vigor dilluns, 15 de març.

Més info: S'aixeca el confinament comarcal i els comerços podran obrir els caps de setmana

Cal destacar, però, que d'altres mesures contra la Covid-19, com per exemple el toc de queda, segueixen vigents.

Què puc fer i què no?

- Es pot anar més enllà dels límits territorials de la comarca on resideixo?

Sí. La Generalitat ha aixecat el confinament comarcal, tant entre setmana com durant el cap de setmana i per tant, la mobilitat podrà ser per tot el territori català, però limitant-la a la mateixa bombolla de convivència. És a dir, els desplaçaments hauran de ser només amb els convivents.

- Puc sortir de Catalunya?

No. Queda restringida l'entrada i sortida de persones del territori de Catalunya, excepte per a aquells desplaçaments adequadament justificats com anar a treballar, assistència de persones dependents o la necessitat de rebre assistència sanitària, entre d'altres. 

- Em puc trobar amb amics o familiars?

És recomanable que no es faci, sobretot en espais tancats com domicilis, però no està prohibit. Això sí, les reunions han de ser encara d'un màxim 6 persones, llevat que es tracti de convivents. 

- Què passa amb el toc de queda?

El toc de queda no canvia i es manté tal com es va aprovar fa més de 4 mesos. Es pot estar al carrer entre les 6 h del matí i les 22 h de la nit. La resta d'hores cal estar confinat al domicili, a no ser que es tingui una causa justificada (com les anteriorment esmentades) per no fer-ho.

- Com queda la restauració?

Els horaris en el sector de la restauració passen a ser ininterromputs des de les 7:30 h fins a les 17 h, tant a les terrasses com a l'interior. Els clients no podran romandre a l'establiment fora d'aquesta franja horària.

Després, es podrà oferir servei per a portar o a domicili fins a les 23:00 h. 

- Es podrà anar a comprar als centres comercials?

Sí. A partir del dilluns 15 de març, es podrà anar a comprar als centres comercials tant entre setmana com el cap de setmana amb un aforament del 30% tant a botigues com a zones comunes. Es continua restringint l'accés i l'ús de les zones recreatives, com ara zones infantils, ludoteques o àrees de descans; i també es manté el tancament dels bars i restaurants dels centres comercials.

Amb les noves restriccions, les botigues amb una superfície màxima de 800 metres quadrats podran obrir amb un 30% de l'aforament durant tota la setmana, també les no essencials. En el cas que el local sigui més gran de 800 metres quadrats, es permetrà que obrin acotant l'espai d'obertura al públic a aquest màxim de superfície i amb el mateix aforament que la resta.

- I al petit comerç?

El petit comerç i el comerç no essencial podrà obrir de nou també els caps de setmana, inclosos els mercats sedentaris. Es manté el tancament del comerç màxim a les 21 h. 

- Què passa amb la cultura?

Pel que fa a la cultura, els cinemes, teatres i sales de concerts poden obrir amb un 50% d'aforament, amb un màxim de 500 persones en espais tancats i 1.000 assistents a l'aire lliure. En el cas de museus, galeries d'art, sales d'exposicions i biblioteques també es manté l'aforament d'un 50%.

Finalitza, això si, la limitació de les activitats de cultura popular i tradicional a la programació ordinària. Per tant, es podran fer tant a l'aire lliure en un espai perimetral i estàtic com en espais tancats.

En tot cas, els assistents han d'estar asseguts i amb les mateixes limitacions d'aforament que les activitats d'arts escèniques i musicals. També s'aixeca la suspensió d'altres activitats extraordinàries com gal·les, cerimònies d'entrega de premis, festivals, etc.

- Poden anar de colònies els nens i nenes?

Sí. Es permeten les sortides escolars, sempre que es facin amb el mateix grup bombolla de l'aula. Cal destacar que en l'Educació Primària i en l'Educació Secundària, tret del Batxillerat, no s'ha capat en cap moment la presencialitat.

- Es pot portar als fills a extraescolars o a centres esportius?

Sí. Fa més d'una setmana que es van aixecar les mesures en les extraescolars, però només a infantil i primària. Així es podran realitzar amb més de 6 persones si són grups estables i bombolla, o amb un màxim de 6 si no ho són. Pel que fa a la resta de grups d'edat, només estan autoritzades les que es fan dins del grup bombolla als centres escolars, com passava fins ara.

Els caus, esplais i agrupaments escoltes també es poden reprendre.

- Què passa amb les universitats?

En l'àmbit de les activitats docents universitàries, les pràctiques i les avaluacions podran seguir sent presencials. En el desenvolupament de les activitats teòriques presencials es podrà considerar l'augment de la presencialitat simultània restringida fins a un màxim del 30% de l'estudiantat de cada universitat, sense poder-se superar aquest percentatge en cap centre.

- Què passa amb les competicions esportives i els respectius entrenaments?

Els clubs esportius federats no han deixat d'entrenar des de l'inici de la temporada, si bé és cert que els clubs d'esports indoor s'han vist obligats a buscar alternatives per entrenar a l'exterior durant unes setmanes. Ara ja entrenen en pavellons. Pel que fa a les competicions, es permeten totes les lligues federades. 

- Puc anar a veure els partits del meu fill o filla?

Si. Amb les noves restriccions, les competicions esportives es podran desenvolupar a tot Catalunya amb públic a les grades, amb aforaments que es limitaran al 50% amb un màxim de 1.000 persones a l'aire lliure. En espais tancats, per norma general l'aforament serà del 50% i el màxim d'assistents 500.

Aquesta xifra es pot elevar a 1.000 persones en espais tancats sempre que es puguin garantir una ventilació i qualitat de l'aire adequada, es prenguin mesures per controlar aglomeracions i es respecti un aforament del 30%.

Queden fora d'aquesta flexibilització les competicions d'àmbit estatal i internacional de futbol i de bàsquet de caràcter professional que es continuaran fent amb les grades buides.

- Es pot anar al gimnàs?

Pel que fa a l'esport, les classes a l'interior de gimnasos poden omplir fins al 30% d'aforament, independentment del nombre d'alumnes. A l'exterior es podrà arribar al 50%, el mateix que a les piscines. Els vestidors també romandran oberts per a tots els usuaris. 

- Puc anar a un saló de jocs?

Sí. Els salons de joc, casinos i sales de bingo podran reobrir després de mesos tancats amb un aforament del 30% i un màxim d'assistents que serà de 100 persones en general.

Quan les activitats compleixin les condicions de ventilació i qualitat de l'aire reforçades i es garanteixin les mesures de control d'aglomeracions indicades, poden obrir respectant el límit de l'aforament al 30%, fins a un màxim de 250 persones.

- Es mantenen els actes religiosos i les cerimònies civils?

Els actes religiosos mantenen l'aforament d'un 30% d'assistents, amb un màxim de 500 persones en espais tancats i 1.000 persones en espais oberts.

- Hi haurà multes si no es compleixen les mesures?

Sí. Les sancions econòmiques per incomplir alguna de les restriccions poden anar des dels 300 fins a un màxim de 600.000 euros per l'incompliment de les últimes mesures.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem