La Farga de Sant Cugat i La Vall de Bellaterra, del grup Institució Familiar d’Educació, han decidit mantenir el model d'escola diferenciada entre nens i nenes i passaran a ser completament privades a partir del curs 2026-2027. Així, els dos centres educatius mantenen la segregació per sexe i renunciaran al finançament públic de la Generalitat de Catalunya, que ja fa temps que vol acabar amb el suport econòmic a les escoles que segreguen per sexe.
El curs 2022-2023, la Generalitat va tallar el concert públic a l'etapa de Secundària a les escoles diferenciades. Llavors, la Farga va decidir acceptar noies a l'ESO per mantenir la subvenció. Però la realitat és que en aquests anys no s'ha inscrit cap nena en aquesta etapa. Ara, aposten per l'escola diferenciada en totes les etapes i renunciar als diners públics. El Viaró de Sant Cugat va apostar des de l'inici per mantenir-se com una escola només per a nens en totes les etapes.
Increment de quotes
El director de La Farga, Miquel Riera, ha explicat al TOT Sant Cugat que la decisió "ha costat de prendre" perquè "suposa renunciar al finançament públic". Tot i això, assegura que els últims anys han dut a terma un "pla de sostenibilitat per poder prescindir d'aquests recursos".
Les quotes de les famílies augmentaran, però Riera assegura que "l'increment no suposa un volum excessiu": "És un percentatge baix i ens posiciona al nivell de les concertades de l'entorn". A més, apunta que hi ha "una bossa d'ajuts" per a famílies que no tenen prou recursos.
Segons Riera, la gran majoria de famílies ho ha rebut molt positivament. De fet, l'escola va explicar la proposta en una reunió aquest dilluns, 10 de març.
La metodologia de La Farga
"L'escola sempre ha optat per aquesta metodologia, tot i que ara no està de moda", argumenta el director de La Farga, que defensa que és la "metodologia que més s'adequa" als seus objectius "d'atenció personalitzada i treure el millor de cada alumne, l'excel·lència acadèmica i formació en valors i cristiana". "L'educació diferenciada és una metodologia que al llarg dels més de 50 anys d’història de l’escola ha donat molt bons resultats, tant des del punt de vista pedagògic com en el creixement personal i social dels alumnes", remarca el centre.
"Som i volem continuar sent escoles de famílies, escoles amb qualitat educativa, formació cristiana, educació en valors, atenció personalitzada i, també, educació diferenciada", conclouen en un comunicat, que emfatitzen que el model de segregació per sexe els permet ser "fidels" a la seva identitat i al seu projecte educatiu.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.