Fisher: "El vi que fem nosaltres és molt experimental i per a consum propi"

A L’Ortiga produeixen seguint les tècniques de l’agricultura ecològica i els principis de l’agroecologia.

Kevin Fisher és el planificador dels cultius i les collites a l'Ortiga, l'entitat que conrea, de manera ecol·logica, a la finca de Can Montmany, a Valldoreix.

 Quina agricultura feu?

Vam agafar Can Montmany, en aquell moment la finca estava abandonada, i vam començar a fer agricultura ecològica. Recentment ens han certificat.

Quin tipus de conreu feu?

Fem horta. Tenim oliveres, una vinya petita... però és anecdòtic. El més important és l’horta perquè ja veníem d’aquest tipus de conreu i és el que millor sabem fer. 

Què feu amb la collita?

Tot el que fem és per vendre en cistelles a cooperatives de consum i també fem cistelles a domicili. Barregem el nostre producte amb productes d’altres pagesos.

Teniu constància que hi hagi més pagesos a Sant Cugat? Us relacioneu amb ells?

Sí, però és molt poca cosa. Tenim un veí a Valldoreix, a Can Domènech, que a vegades hem agafat producte seu o ha vingut a agafar-ne de nostre i després hi ha un altre cultivador que està a la sortida cap a Cerdanyola, en Josep Pujol, però fa conreu convencional i tenim relació, però no és comercial.

Per tant, només sou tres pagesos a Sant Cugat?

Sí, que sapiguem, som nosaltres tres. 

Parlant de la vinya, quin vi us surt?

Fem un vi més aviat experimental, és un merlot. És per a l’autoconsum, perquè l’elaborem d’una manera molt experimental i rudimentària. 

Teniu la intenció de comercialitzar-lo en algun moment?

No, perquè hauries de plantar molta vinya i llavors necessitaries drets de plantació, ja que la vinya està regulada, i ho veiem complicat. A més, a banda del camp necessitaríem una bodega per poder elaborar el vi correctament... són moltes coses. No sé, potser en algun moment s’obre la finestra de poder plantar molta vinya, però ara mateix... tampoc és la idea. 

Quants ceps teniu?

Tenim prop de 200 ceps. 

El vi que us surt és similar al xarel·lo que sortia quan hi havia cultiu de vinya?

No queden vinyes d’aquella època, per tant, és diferent segur. A més, aquesta és l’única vinya que queda en tot el municipi. No sé si en queda alguna més. Potser a escala particular algú en té, però que tingui una extensió com nosaltres, crec que som els únics. De fet, no crec que s’assemblin gens l’un amb l’altre. El que fem nosaltres és un merlot negre, o rosat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem