FOTOS I VÍDEOS: La muralla de llevant del Monestir, un vestigi del s. XIV

A través d'una prospecció arqueològica, s'ha pogut afinar la cronologia de la muralla de llevant, la qual va ser rehabilitada el segle XVI

La muralla de llevant del Monestir de Sant Cugat és originària del s. XIV, tal com ha confirmat la intervenció arqueològica realitzada. Així doncs, gràcies a aquesta prospecció, s'ha pogut assegurar que la fomentació i la base d'aquesta construcció són anteriors del s. XVI, segle en el qual es va remodelar.

La prospecció arqueològica de la muralla de llevant del Monestir. FOTO: Raquel Pérez (Ajuntament)


Aquest tram de muralla va formar part de les defenses del monestir i compta amb una torre i dues bestorres (la Cambreria i la Priorat). D'aquesta manera, Pere Lluís Artigues, director de les intervencions arqueològiques, ha assenyalat que la prospecció ha estat clau per afinar la cronologia de la muralla: "Hem pogut observar que la fomentació i la base d'aquesta construcció daten del segle XIV i que dos segles més tard, en el segon terç del s. XVI, la muralla es va reformar amb l'objectiu de fer d'element defensiu i de prestigi". Les restes de ceràmica o algunes monedes han estat claus per confirmar aquesta hipòtesi.Un altre punt important d'aquesta intervenció arqueològica ha estat poder constatar que tot aquest sector estava edificat ja en el s. XIV: "Els sondejos ens permeten confirmar que hi havia edificacions en les bestorres, les quals probablement servien per emmagatzemar tots els elements que rebia el monestir" afegia Artigues.Ja en el s. XVI la muralla es va remodelar i es va reordenar l'espai interior, ja que tenia un fort desnivell. És per això que es va omplir de terra aquest sector, creant una terrassa amb dues plataformes a diferent cota, les quals es fan visibles en la cara exterior on les sortides d'aigua també presentaven alineacions a dues alçades. Amb tot, aquestes obres, a càrrec de la Diputació de Barcelona i amb un pressupost de 450.000€, tenen com a finalitat consolidar i restaurar la muralla i rehabilitar les 3 torres i s'allargaran fins al desembre del 2022.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem