Fran Castanyer és el president de Wise People Sant Cugat, una entitat sense ànim de lucre que té per objectiu ajudar a les persones de més de 45 anys a l’atur a trobar una feina. I és que aquest col·lectiu és un dels més perjudicats per aquesta problemàtica, ja que més del 60% dels aturats santcugatencs són persones que tenen 45 anys o més. Aquest 2025, Wise People, celebra el seu 10è aniversari orientant i donant suport als sèniors que estan en un procés de cerca de feina.
Què és Wise People?
Wise People és una associació que va néixer l’any 2015 i que està composta per persones dedicades a ajudar, assessorant i acompanyant persones de més de 45 anys.
“L'objectiu principal és assessorar a les persones de més de 45 anys en la seva cerca de feina”
Quina és la seva funció?
Wise People té dos objectius. L’objectiu principal és assessorar i acompanyar persones de més de 45 anys en la seva cerca de feina, sigui perquè l’han perdut o perquè volen canviar de feina. En segon lloc, tractem de conscienciar la societat que els sèniors encara poden aportar.
Aquest any l’entitat celebra el seu 10è aniversari
L’associació va néixer arran de les conseqüències de la crisi econòmica del 2008 i el seu ressorgiment el 2012, que van deixar una situació laboral molt complicada per a les persones sèniors l’any 2014.
"Al llarg d’aquests 10 anys hem atès unes 600 persones"
Quantes persones heu atès en aquest temps?
Al llarg d’aquests 10 anys hem atès unes 600 persones. De cadascuna d’elles hem après alguna cosa, sigui positiva o negativa. Cada experiència ha enriquit la nostra tasca.
Com està la situació de l’atur en les persones sènior a Sant Cugat?
A Sant Cugat hi ha uns 2.300 aturats registrats, dels quals 1.400 tenen més de 45 anys. És un percentatge d’una mica més del 60%, i aquest percentatge no hi ha manera que baixi. Treballem per intentar baixar aquest percentatge fins a un 50% i llavors potser Wise People desapareixeria, que és una de les il·lusions que tenim i que de moment veiem lluny de poder complir.

El president de Wise People Sant Cugat, Fran Castanyer. FOTO: Bernat Millet
Quin és el perfil de les persones que s’adrecen a l’entitat?
No tenim un perfil típic. Això sí, la majoria de les persones que ens arriben són perfils mitjans i mitjans-alts. En rebem molt poques de nivell més bàsic.
Quins són els principals reptes que encaren els sèniors que es troben en aquesta situació?
Bàsicament, el seu repte és trobar feina
Com es finança Wise People?
L'Ajuntament de Sant Cugat ens deixa un despatx a l'edifici de l'antic Ajuntament. Després, de tant en tant CaixaBank ens fa una aportació econòmica i els socis també van fent aportacions voluntàries. Ara estem treballant per a veure si aconseguim aportacions més o menys regulars d'empreses que vulguin contribuir a aquesta feina que estem fent.
Com actua l’associació?
El primer pas és entendre la situació de la persona i avaluar les seves opcions reals de trobar feina. Aconsellem que s’inscriguin a Sant Cugat Feina i comencem a treballar amb un pla d’acció personalitzat: definir objectius clars, millorem el currículum, ajudem a crear un perfil de LinkedIn si cal, i treballem un aspecte clau: el networking.
“S’ha de tenir en compte que la majoria dels sèniors troben feina a través de contactes”
Per què és tan important el networking?
Perquè la xarxa de contactes és molt més gran del que sovint pensem. Treballar-la significa tenir més opcions d’aconseguir entrevistes, enviar autocandidatures i identificar oportunitats laborals. De fet, en l’actualitat, la majoria de les persones sèniors que troben feina ho fan a través de contactes.
Quin tipus de formació feu?
El que fem nosaltres és difondre informació a través de missatges de WhatsApp informació sobre formacions gratuïtes que considerem útils, sovint ofertes pel Servei d’Ocupació de Catalunya, per fundacions com Telefònica o per altres entitats. Les àrees més habituals són informàtica, dades i competències digitals. Fem tallers orientats molt directament a la cerca de feina.
I formacions pràctiques?
En alguns casos també fem simulacions d'entrevistes de feina, ja que moltes vegades ens ha vingut gent que sí que ha aconseguit entrevistes, però que els rebutgen. En aquest moment, la persona ha d'oblidar-se de l'excusa fàcil de què no l'han agafat per l'edat, però si una persona ha estat trucada per anar a l'entrevista és perquè han vist el teu currículum i ja saben més o menys quina edat tens. L'edat és la que tens i això no es pot canviar.
"Avui dia, no estar preparat digitalment pot ser una barrera important"
Quin paper juga la formació digital?
És fonamental. Sempre preguntem si la persona té coneixements informàtics. Si no, busquem opcions com les formacions de la Casa de Cultura. Avui dia, no estar preparat digitalment pot ser una barrera important. Igualment, nosaltres ajudem gràcies a una petita aula informàtica, amb material cedit per HP.
I quina importància té l’impacte emocional?
És una de les peces claus que fa que Wise People existeixi. Primer, perquè pràcticament tots els que estem aquí ens hem trobat en la situació de ser acomiadats, hem hagut de buscar feina i hem trobat feina. Aquesta és una associació d’ajuda mútua; és molt enriquidor veure com en els tallers les persones parlen entre elles i s’autoajuden. Fomentem molt que la gent se senti acompanyada. De fet, molts socis tenen el mòbil personal dels voluntaris que estem aquí perquè ens truquin en qualsevol moment que ens necessitin.
És Sant Cugat una ciutat amigable amb el talent sènior?
No és ni millor ni pitjor que altres ciutats. Però sí que és cert que algunes empreses grans estan començant a gestionar bé el tema de l’edat, buscant com es poden complementar els perfils sèniors i júniors.
“Com a societat no podem apartar laboralment pel sol fet d’haver superat una edat determinada”
Per què és important posar en valor el que aporten les persones majors de 45 anys?
Per dues raons. La primera és la rendibilitat: les empreses que no aprofiten el talent sènior perden valor. La segona és una qüestió de responsabilitat social. Com a societat no podem apartar laboralment persones pel sol fet d’haver superat una edat determinada, tot i que, per desgràcia, és un fet que encara passa massa sovint.
Quin missatge li donaria a una persona sènior que es troba en situació d’atur?
Que no vagi sol, que busqui acompanyament ja sigui en el SOC, a Sant Cugat Feina, a Càritas o a Wise People. Estarem encantats de donar-li suport i experiència del que hem anat rebent.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.