Francesc Julio: "La salut mental és assumpte de tots i de totes"

Suport Salut Mental és una entitat formada per familiars que pateixen el trastorn de bipolaritat i esquizofrènia

El 10 d'octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. Amb motiu d'aquesta data, el TOT entrevista Francesc Julio, president de Suport Salut Mental, una nova entitat a Sant Cugat

Què és Suport Salut Mental?

És una entitat que neix per atendre totes les famílies de persones afectades amb esquizofrènia i trastorn bipolar i donar-los el suport necessari tant en l’àmbit social, dels serveis socials, com dels serveis sanitaris. En conseqüència creiem que hem de treballar com si fóssim socis amb les famílies, amb els serveis públics i amb els sanitaris. Això ens comporta intentar fer front a l’estigma de les persones afectades per aquestes malalties.

Quina serà la seva principal tasca?

La principal acció que pensem fer és informar i formar les famílies per poder fer la gestió adequada i donar el suport necessari a les persones afectades. Aquestes persones tenen la possibilitat de rehabilitar-se totalment i ser útils a la societat, sempre que els donin les oportunitats per les capacitats que tenen i que poden desenvolupar com qualsevol altra persona. Ells tenen els mateixos drets i capacitats. Es tracta que els donin les oportunitats que corresponguin al seu perfil, com qualsevol altre ciutadà. Ara començarem amb un cicle de xerrades.

L’entitat surt ara a la llum, però va començar a rodar fa dos anys.

El procés legal per constituir l’entitat comporta un temps. Tampoc teníem recursos propis. La nostra demanda aniria per aquí. Que les administracions públiques veiessin que els serveis que donem als ciutadans no són només resoldre part dels problemes que tenen, sinó una prevenció que, avui dia, té un cost molt elevat tant en l’aspecte social com el sanitari.

De moment començaran amb formacions, i cap als malalts ampliareu serveis?

No els podem oferir perquè no els tenim. També creiem que no ens corresponen en aquest moment. A mitjà i llarg termini ens estem plantejant que en funció dels recursos que anem obtenint tinguem uns serveis propis. Seran per a la ciutadania en general i per als associats, però mai amb ànim de lucre. La nostra intenció és, una vegada cobert el cicle de conferències, que immediatament es produïssin unes atencions, amb treballadores socials i psicòlegs, sobretot.

I l’atenció la faran només a adults o també a joves?

L’esquizofrènia, en general, es produeix a partir dels 20-22 anys. Però es tracta que estigui diagnosticada, l'edat és el de menys. Per a nosaltres l’important és el diagnòstic i poder donar suport a la família afectada.

Comparat amb altres països d’Europa, en quin punt ens trobem pel que fa la investigació i sensibilització d’aquestes malalties?

A anys lluny. Estem als inicis, perquè no hi ha una preocupació social. S’estan esmerçant diners en altres àrees que potser sí que tenen una repercussió en l’àmbit de comunicació molt més elevada, però nosaltres ens considerem el parent pobre de la societat. Estem desatesos. Les necessitats estan anant a càrrec de les famílies. Això no vol dir que no hi hagi molta gent implicada que està fent coses per sortir d’aquesta situació. Ara, crec que han de presentar molt seriosament en l’àmbit polític quin suport volen donar-nos. Perquè arriba un moment, que et planteges si perjudiques més o beneficies les famílies per falta de resposta. Si no tenim suport de l’administració pública, no tenim resposta. És voluntat tot. Sols no ho podem fer. La salut mental és cosa de tots i de totes.

Pròximes activitats de l'entitat

L’entitat Suport Salut Mental, amb seu a la Casa de Cultura, oferirà entre els mesos d’octubre i desembre tres xerrades formatives adreçades tant a familiars com a tots els santcugatencs.

La primera cita tindrà lloc dijous 19 d’octubre a la Casa de Cultura i comptarà amb la xerrada del psiquiatre Alejandro Amor. Dijous 16 de novembre, el Coach Eduard Sala oferirà una altra xerrada.

Finalment, dijous 14 de desembre, el Casal de Torreblanca acollirà la xerrada de la Mediadora i assessora Núria Sánchez. Totes tres conferències tindran lloc a les 19.00 h del vespre.

Per a més informació de l'entitat podeu consultar la seva pàgina web

Més informació
 
Comentaris

Destaquem