Galán (Gilgal Solidari): "No sé si som conscients del risc social que hi ha a Sant Cugat"

L'entitat social del barri Monestir-Sant Francesc ajuda a les persones que estan en una situació vulnerable, "protegint i cuidant els seus drets, i la seva dignitat"

Gilgal Solidari és una entitat social que es defineix com aconfessional i la seva directora, Rebeca Galán, assegura que representa un espai en el qual tothom té cabuda i que té com a únic objectiu ajudar a les persones que estan en una situació vulnerable. El TOT ha conversat amb la directora de l'entitat del barri Monestir-Sant Francesc per així conèixer, més de prop, el servei i l'acompanyament que fan a les persones del municipi i els seus voltants.

Els orígens de Gilgal Solidari

L'entitat va sorgir de l'Assemblea Cristiana Gilgal de Sant Cugat, tal com explica Rebeca Galán: "Érem un grup de gent jove molt potent que fèiem pràctiques i voluntariats dins l'àmbit de la salut, l'àmbit social i l'educatiu, però anàvem a Sant Joan de Déu, a la Creu Roja o al Raval i un dia vam comentar: "Per què no ho fem al nostre barri? I tot aquest potencial l'invertim aquí?"

Així, als anys 90, van començar aquesta iniciativa a l'església, però "sense ànim de fer proselitisme", Galán explica que era l'únic espai que tenien: "Es va naturalitzar molt l'espai, vam començar amb 15-20 infants a fer reforç, també venien les famílies i estaven molt còmodes". Més endavant, el grup de joves va sentir que volien fer un canvi i tenir un espai aconfessional: "Volíem que tot quedés més endreçat i teníem molt clar el fet de compartir per compartir, no com una estratègia de proselitisme, compartir i prou, no esperem res a canvi".

Aquest 2024 farà 10 anys que l'entitat es troba a la plaça d'en Coll

Al llarg de tots aquests anys Gilgal Solidari ha crescut "molt" i continua creixent: "Ara mateix estem dividits en àrees; està l'àrea d'infància i joventut on tenim el reforç escolar, el suport a les famílies i orientació, i el casal d’estiu", explica Galán. I és que el projecte del barri Monestir-Sant Francesc aquest 2024 farà 10 anys gràcies als 55 voluntaris que actualment formen part de Gilgal i al seu equip de coordinació i direcció.

Rebeca Galán, directora de Gilgal Solidari. Foto: Bernat Millet.

Rebeca Galán, directora de Gilgal Solidari. Foto: Bernat Millet.

"No sé si som conscients de les situacions de risc social que hi ha ara a Sant Cugat"

Des de Gilgal Solidari, Rebeca Galán assegura que veuen des de primera línia el problema que hi ha amb l'habitatge: "Tenim molta gent vivint al carrer, aquí a Sant Cugat, i no anem a menys, anem a més". La directora de l'entitat explica que quan va arribar a Sant Cugat, amb 10 anys, en el barri coneixien a una persona sense llar que anava vivint entre Sant Cugat i Rubí: "Però mai vaig sospitar que això arribaria als nivells que estem ara. Fa quatre anys teníem aproximadament entre unes 20-30 persones, actualment són entre 60 i 70, i si parlem de persones intermitents més".

"Tenim molta gent vivint al carrer, aquí a Sant Cugat, i no anem a menys, anem a més"

La problemàtica que hi ha amb l'habitatge i les persones sense llar, Galán reconeix que és un dels temes que més l'afecta: "És un gran problema a Sant Cugat i no sé fins a quin punt tot ha de recaure a l'Ajuntament, sí que s'ha de fer més habitatge social, però com a ciutadans també ens hem de posar les piles i queixar-nos una mica més".

Gilgal Solidari, punt de refugi climàtic

Gilgal Solidari és punt de refugi climàtic tant a l'estiu com a l'hivern. Galán explica que durant l'estiu "molta" gent va venir a vincular-se amb el centre: "Teníem un pacte d’obrir quatre hores i al final obríem des de les nou del matí fins a les sis o set de la tarda, venien a dinar inclús".

Espai amb cuina de Gigal Solidari. Foto: TOT.

Espai amb cuina de Gigal Solidari. Foto: TOT.

Ara mateix, als matins venen al voltant de 15-20 persones a esmorzar cada dia i "és el perfil de persones sense llar o amb moltes dificultats de consum", apunta Rebeca Galán, actual referent d'aquest programa: "Estic contenta, els estimo molt a tots i hem creat molt vincle, som com una gran família, però clar, és dur perquè són persones que tenen uns circuits molt complicats per entrar dins el sistema, i per això no estem preparats a Sant Cugat".

"...és dur perquè són persones que tenen uns circuits molt complicats per entrar dins el sistema i per això no estem preparats a Sant Cugat"

El Rober Solidari

El Rober Solidari és una sinèrgia que s'ha creat per tot Sant Cugat, "Valldoreix, Les Planes, la Floresta... Té un impacte municipal", segons Rebeca Galán, qui explica que actualment atenen més de 500 nuclis familiars pel que fa a peces de roba i mantes: "Sobretot a l’hivern, sempre demanem mantes i roba d'abrigar perquè hi ha molta pobresa energètica, hi ha gent que no sap si escalfar-se o cuinar".

Sant Cugat, "una ciutat, a trets generals, solidària"

Rebeca Galán se sent molt orgullosa de Sant Cugat: "L'experiència que tenim com a entitat és que quan hem fet crida de mantes, per exemple, la ciutadania s'ha abocat a fer aquest suport, escoles com l'Europa o el Collserola estan molt vinculades amb nosaltres i famílies de tots els barris també. Des de la nostra experiència és una ciutat que a trets generals sí que és solidària".

Tot i això, la directora de l'entitat creu que la ciutadania no és del tot conscient de les situacions vulnerables que hi ha a la ciutat: "A vegades tampoc volem ser conscients d'aquesta realitat, però quan ho ets, t'impliques". Rebeca Galán, que està a peu de carrer amb aquestes famílies en risc d'exclusió social, explica que el veïnatge del barri a vegades no acaba d'entendre què passa: "Els fa una mica de por, no agrada i crec que és per no saber. Quan saps les seves històries de vida, canvia molt, canvia totalment, i també és això no? Sensibilitzar-nos una mica, una cosa solidària que hauríem d'aprendre les persones és no prejutjar".

Amb tot, Rebeca Galán adverteix sobre la situació actual i com s'hauria d'actuar: "Un barri problemàtic on es puguin donar respostes trobo que enriqueix molt i això és una realitat que ens envoltarà cada dia més, ho hem d'assumir. També hem de saber com a municipi donar respostes, perquè som una ciutat acollidora no? Soc molt positiva, crec en les paraules i crec que es vol, però és un impacte que hem d'afrontar".

"Un barri problemàtic on es puguin donar respostes trobo que enriqueix molt i això és una realitat que ens envoltarà cada dia més, ho hem d'assumir"

La necessitat d'una estratègia sumatòria i el suport de l'Ajuntament

La directora de l'entitat creu que si salut mental, la Policia Local, les escoles, serveis socials i el tercer sector anessin més de la mà "es caminaria millor i les coses anirien més ràpid": "Hi ha unes necessitats, hi ha gent fora del sistema i no ens trobem amb un sistema acollidor. S'hauria de seure a una taula, amb persones de cada àmbit, i no programar, s'hauria de mirar i dir "fem-ho!", perquè s'ha de ser proactiu i això és el que passa".

Rebeca Galán ha volgut recordar el moment que l'alcalde, Josep Maria Vallès, en el pregó de les Festes del Barri Monestir-Sant Francesc, fet per Gilgal Solidari, va prometre reunir-se amb l'entitat per fer front a les mancances que reivindicava. Així mateix, Galán afirma que va venir i la regidora de Drets Socials, Igualtat i Feminisme també: "Hi ha hagut diàleg, però no vull promeses estranyes ni res. Sé que ara estan en un moment complicat de diners, però arriba un moment que no és un tema de diners, ni jo cobro, tot és voluntariat. És un tema d'acompanyament".

No obstant això, Galán vol deixar clar que sí que els falta suport econòmic, "això ho diré sempre", assegura, però el que més demana és suport: "No vull que vingui la gent de l'Ajuntament a tirar-me floretes, vull que hi hagi una escolta activa i proactiva, un acompanyament, que vinguin i diguin: "Va! Anem per feina", volem que creguin en el projecte perquè estem donant respostes i perquè funcionem".

"No vull que vingui la gent de l'Ajuntament a tirar-me floretes, vull que hi hagi una escolta activa i proactiva, un acompanyament, que vinguin i diguin : "Va! Anem per feina"

Actualment, l'entitat està començant una campanya de socis i sòcies per involucrar gent al projecte: "Ara mateix necessitaria un parell de persones contractades al matí i a la tarda, a part de tot el voluntariat i del meu suport com a directora, per tenir una base que ara mateix no tenim. No volem morir d'èxit i això arribarà un moment que no se sostindrà".

Fer xarxa amb el barri

Galán està convençuda que sense xarxa comunitària cap projecte pot tirar endavant, "la resposta no serà ni plural, ni efectiva, ni enriquidora ni res". El suport del veïnatge, la Xarxa Monestir-Sant Francesc, serveis socials, el menjador de Cáritas, "això fa que el barri es converteixi en el nostre barri i en casa nostra, perquè sempre t'acolliran". D'aquesta manera, la directora de Gilgal Solidari creu que es podrà anar restant "aquesta mirada de prejudici de problemàtica".

Així, Galán defensa el fet de protegir-se, ajudar-se i relacionar-se amb les persones del barri: "Ens ajuda a tenir una perspectiva més rica, de fet la família és una xarxa de per si o les amistats, estem fets per viure en comunitat". És per això que Rebeca Galán entén el barri com un espai de refugi: "Encara que Sant Cugat hagi crescut molt, no deixa de ser un lloc on encara es conserva aquest esperit de barri i espero que així segueixi, aquí sí que encara queda la gent del barri de tota la vida".

"Encara que Sant Cugat hagi crescut molt, no deixa de ser un lloc on encara es conserva aquest esperit de barri"

L'equip humà de Gilgal

Rebeca Galán no ha deixat de remarcar, durant tota l'entrevista, el potencial humà que hi ha en les persones voluntàries del projecte de Gilgal Solidari i ha explicat el rol d'algunes d'elles: "Hi ha un home jubilat que fa les estadístiques dels bancs, és una passada, ens posa tots els registres al dia i ho controla tot, està aquí tots els matins".

D'altra banda, ha volgut destacar en Quique, la persona referent de l'àmbit d'empoderament: "Ell ajuda a fer els currículums, però és l'excusa, perquè té una capacitat de treure el potencial de la persona... A vegades una persona ve amb depressió, en cerca d'una feina que no troba, llavors ell està una hora i mitja amb aquella persona i és una dedicació plena cap a ella. Quan la persona surt d'estar amb ell ho notes, no t'ho sabria explicar perquè això, és màgic, surt creient que pot resoldre coses". A més, Galán explica que obtenen resultats, "molta gent va trobant feina i dona molta alegria".

Espai. Foto: TOT.

Servei d'Internet i impressora. Foto: TOT.

Teresa Sagalés és una dona que als seus 80 anys és una de les voluntàries en l'àmbit del reforç escolar: "Ella era metgesa a la Vall d'Hebrón i ara està aquí, amb els nens i nenes de sisè, és una passada", explicava Galán abraçada a Sagalés i mirant-la amb admiració. "Sense l'equip de voluntariat Gilgal Solidari no seria possible, pots tenir la idea al cap, però s'ha de materialitzar amb persones", ha acabat concloent Rebeca Galán.

Espai

Aula on es fa reforç escolar i classes de català a adults. Foto: TOT.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem