Els Gegants de Sant Cugat tornen a ser protagonistes en la celebració del Corpus Christi

Sant Cugat ha celebrat un any més aquesta festa litúrgica que rendeix tribut a l'Eucaristia, tot i que encara sota les conseqüències de la Covid-19

Sant Cugat ha celebrat un any més, aquest diumenge 6 de juny al Monestir, el Corpus Christi, la festa que fan tots els cristians per agrair a Déu el do de l'Eucaristia. En la novena edició d'aquesta festivitat, els Geganters de Sant Cugat han tornat a ser els protagonistes després que no puguéssin participar-hi en la passada edició. També s'ha instal·lat durant tot el dia el tradicional ou com balla a la llotgeta davant de l'església amb una font ornamentada amb flors, per mantenir l'essència de la festa i a què hi han assistit a veure ballar l'ou totes les persones que s'han acostat a la plaça a celebrar aquest dia.

Encara que la Covid-19 ha continuat condicionant la festa del Corpus Christi, els assistents a la missa, tant del matí com de la tarda, han pogut veure la tradicional ballada dels Gegants de Sant Cugat, que estan molt lligats a aquesta celebració. Tot i això, hi han faltat les catifes de flors i la congregació per part del mossèn al públic assistent per fer la processó de cada any al voltant del Monestir.

El mossèn Emili Marlés valora molt positivament l'acte d'avui, però espera fer-lo amb total normalitat l'any que ve: "Avui m'ha fet molta il·lusió que vinguessin els gegants, aquest any hem millorat en comparació amb la darrera edició, perquè hem tingut la sort de què puguéssin venir. Ho hem celebrat d'aquesta manera, però ja pensem en la pròxima edició, en què volem encatifar-ho tot de flors al voltant del Monestir. Intentarem implicar a entitats i escoles per a què, amb tots els elements, pugui quedar una completa celebració".

L'ou com balla

L'ou com balla està format per 3 elements que són l'ou, l'aigua i l'abundància de flors en un brollador, 3 elements relacionats amb la fecunditat i la regeneració, pròpies de l'estació primaveral en plena vitalitat. A més, l'ou com balla representa la Sagrada Forma dins una rica custòdia ornada amb pedres precioses.

Tot i que no es té un origen exacte, sembla que ja hi era l'any 1440, ja que segons una anotació dels llibres de contes de l'obreria de la seu, el claustre de la Catedral de Barcelona va rebre l'encàrrec d'arranjar la capella per la diada de Corpus i, a més, s'hi registra el cost d'una partida d'ous per al brollador.

 

El Corpus Christi

Aquest és el novè any que Sant Cugat celebra el Corpus Christi des que es va recuperar la tradició de celebrar la festa que venera l'eucaristia, una cita que antigament havia tingut molt arrelament a la ciutat i en els darrers anys s'havia perdut.

La festa del Corpus Christi, que significa en llatí cos de Crist, té un origen medieval i va ser instituïda pel Papa Urbà IV l'any 1262. Va servir a l'Església per a la veneració pública del sagrament de l'eucaristia, exaltant la doctrina del cos de Crist, enfront dels que la negaven. Avui dia representa un dels esdeveniments religiosos, socials, culturals i festius amb més transcendència.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem