Gel, fred i humitat així era el temps abans a Sant Cugat

Francesc Mauri desgrana com han canviat les inclemències meteorològiques en els darrers cinquanta anys

El Sant Cugat d'ara fa 50 anys era molt menys càlid que ara i destacava per ser una població més freda i humida. "Tots els registres i termòmetres donen valors d'entre 6 i 7 dècimes per sota de la temperatura actual", explica el meteoròleg Francesc Mauri. L'expert ha indicat també que a mitjans de segle XX la temperatura era molt més baixa, especialment en època hivernal. Això feia que els ciutadans del Sant Cugat s'enfrontessin moltes vagades a fred intens, gelades nocturnes, que gel·laba les canonades i complicava el dia a dia dels santcugatencs, i que les condicions de vida fossin més dures per la manca de climatitzacions a l'interior d'algunes cases, més enllà de les llars de foc.

Pel que fa a les pluges, Sant Cugat registrava aleshores un 5% més de tempestes que el d'ara i encara que no es pot distingir si abans plovia més que ara per ser una desviació considerada insignificant estadísticament, "cal dir que la precipitació era més regular, ja que queia la mateixa pluja que actualment, però més ben distribuïda, ja que ara és més irregular". Un fet que es traduïa a què a Collserola es fessin una bona quantitat de bolets durant la tardor, per la suma de les precipitacions i les humitats.

El també membre del Consell Assessor del Servei Meteorològic de Catalunya ha posat de manifest que "a les sèries climàtiques registrades al Vallès i a Catalunya també trobem bogeries, amb períodes més freds i càlids, perquè estem en un entorn mediterrani amb una característica als extrems", indica entorn la tendència de les estacions a igualar-se.

Augment del temps més extrem

Imatge de l'entorn del Monestir durant una nevada FOTO: Arxiu

Per la seva situació, Sant Cugat registrava algunes nevades de més i menys intensitat durant els hiverns, un fet que avui en dia "succeeix extraordinàriament, ja que ara la temperatura és superior", recalca Mauri. El geògraf ha posat en relleu que si bé abans estaves a 0, ara pots estar a 2 o 3 graus positius i ara "ja no neva" i en aquesta direcció, ha afegit que "a més temperatura més energia té l'atmosfera per generar fenòmens violents i siguin nevades, tempestes o ventades, s'observa una tendència de temps extrem".

Com serà la temperatura del Sant Cugat del futur?

Fotografia del carrer de Xerric quan era oberta al trànsit FOTO: Arxiu

"L'augment de temperatura està sent d'uns 0,2 graus per dècada, depèn del mapa que es miri", apunta Mauri. En aquesta direcció l'entès ha indicat que en un futur a la ciutat s'accentuaran fenòmens com que plogui molt durant uns dies i després estigui dos o tres mesos sense ploure, sobretot a partir del 2030 i tal com recullen els models climàtics. "Tot sembla indicat que hi haurà un accentuament dels episodis càlids, tempestes i temporals que seran més irregulars", conclou.

Els estius seran molt més calorosos, amb ratxes seques i sense pluges, mentre que totes les estacions més càlides sobretot a l'estiu.

 
Comentaris

Destaquem