La Generalitat crearà l'Agència Espacial Catalana de la mà del santcugatenc Jordi Puigneró

Puigneró compareixerà al Parlament per explicar el projecte

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, el santcugatenc Jordi Puigneró, ha avançat que sol·licitarà comparèixer al Parlament per donar explicacions sobre el projecte de l'Agència Espacial Catalana i l'enviament a l'espai de dos nanosatèl·lits. "Aquest projecte no és un bolet. Es tracta d'una iniciativa que només busca crear llocs de feina i projectar Catalunya en la nova economia de l'espai", ha afirmat Puigneró, a la Comissió de Polítiques Digitals i Administració Pública.

El conseller ha retret "les burles" de Cs i PPC –que ho han titllat de 'NASA catalana'- i les crítiques a un projecte de 2,5 MEUR. "No veig que carreguessin pels 2.100 MEUR gastats en tancs blindats pel govern espanyol en plena pandèmia", ha etzibat Puigneró. "Amb qualsevol acció innovadora del Govern vostès treuen el tema de les beques menjador. Aquesta demagògia i un punt de frivolitat demostra no saber com va el món", ha continuat en la seva crítica el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública. "Evidentment que el Govern es preocupa de la crisi sanitària i hi dedica recursos, però també té la capacitat de dedicar recursos a la innovació en aquest país", ha afegit Puigneró. "Demanaria no tanta mofa, i una mica més de seriositat i respecte per una iniciativa que a Catalunya pot generar 1.200 llocs de treball i facturar 300 MEUR fins al 2025", ha reblat el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública.

 

150.000 ordinadors d'Educació, a finals d'any

En paral·lel, diversos representants dels grups parlamentaris a la Comissió han preguntat a Puigneró sobre el parador dels 300.000 ordinadors promesos per Educació al juliol, que aniran destinats als alumnes a partir de 3r d'ESO. "Com vostès comprendran això no és tan senzill com anar a comprar-los al Media Markt. S'han hagut d'encarregar i fabricar en un context global de molta demanda", ha justificat el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, que sí ha avançat que una primera partida de fins a 150.000 d'aquests ordinadors portàtils estaran servits a les escoles i centres educatius "abans d'acabar l'any". "És una brutalitat de màquines i s'està fent tot l'esforç per fer-ho possible", ha apuntat Puigneró.

"Ús excessiu" de la contractació d'emergència

La contractació pública durant l'estat d'alarma també ha estat present en la Comissió de Polítiques Digitals i Cs ha estat de les formacions més dures acusant Puigneró de "saltar-se la normativa de contractació d'emergència amb l'excusa de la covid-19". "La situació provocada per la pandèmia ha estat utilitzada pel seu departament per realitzar adjudicacions que només es poden fer per extrema gravetat i urgència. Hi ha hagut malbaratament i abús d'aquest sistema de contractació", ha acusat el diputat de Cs Martí Pachamé, que ha demanat la dimissió de Puigneró. "Totes les contractacions han estat publicades, s'han contrastat i s'han enviat a Intervenció general. El procés ha estat àgil i alhora transparent", ha defensat el conseller.

"De fet, el mecanisme que hem utilitzat de contractació d'emergència també l'han utilitzat d'altres comunitats com Madrid o Andalusia. I no veig que des de Cs hagin demanat la dimissió dels seus consellers", ha precisat Puigneró.

Treballadors interins: "Som on érem fa un any"

Finalment, la Comissió també ha servit per explicar novetats sobre la situació dels treballadors interins i temporals del sector públic català. "La sentència del TJUE tot i reconèixer un cert ús abusiu d'aquest tipus de contractacions temporals, també afirma que no hi ha cap frau ni incompliment de la legalitat", ha constatat Puigneró, que igualment ha recordat que la sentència europea tanca la porta a fer fixes aquests treballadors sense necessitat d'oposició.

"Tenim una sentència que no resol la temporalitat ni la manca d'estabilitat. Constata un problema i deixa en mans dels estats resoldre'l. Som on érem fa un any", ha reflexionat en veu alta el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, que considera que el Govern ha treballat "activament" per resoldre aquesta problemàtica. "Ara mateix només es pot resoldre a través de normativa bàsica i qui té la competència és l'Estat. En conclusió, el que s'ha de fer és preguntar al govern més progressista de la història què és el que pensar fer per resoldre la situació dels treballadors interins i temporals", ha finalitzat Puigneró.

 
Comentaris

Destaquem