Gina Estapé, nutricionista: "Si volem començar per petits passos, comencem per l'esmorzar"

La santcugatenca porta un compte d'Instagram d'alimentació saludable, @MyHealthyBites

Gina Estapé és una nutricionista santcugatenca que s’ha donat a conèixer a Instagram a través del compte @MyHealthyBites. Ha escrit el receptari Cuina Sana i ja està preparant el segon llibre, que sortirà a la tardor. Parlem amb ella sobre hàbits saludables, receptes per a l’estiu, i els seus projectes fora de les xarxes socials.

Per què va decidir fer-se nutricionista?

Vaig estudiar Publicitat i Relacions públiques. Em va agradar, però no em veia treballant d'això. Paral·lelament, la nutrició em va començar a cridar molt l'atenció i al final vaig decidir provar un grau superior de dietista. Em va agradar molt i després vaig fer la carrera de nutrició.

Treballa molt per les xarxes socials. Com va crear-se aquesta feina?

Quan estudiava el grau de dietètica, Instagram acabava d'aparèixer. Vaig decidir crear-me un compte com a hobby. Gairebé no ho vaig explicar a ningú. M'agradava cuinar i publicava els plats que feia. Vaig començar a tenir més seguidors i vaig començar a involucrar-m'hi més, fer-ho més estètic. Se'm va obrir un món. Vaig pensar que podia fer comunicació a través d'aquí per a transmetre una alimentació saludable.

Ho fa a jornada completa o ho alterna amb altres feines?

Ho alterno amb altres feines. Suposo que hi ha gent que viu d'això, però no és el meu cas. És més que res una plataforma per donar-me a conèixer, posar-se una cara, fer arribar un estil de vida saludable... Sí que és veritat que com més temps hi dediquis millor, perquè els algoritmes d'Instagram et premien, però tampoc vull estar 24 hores davant d'una pantalla. És difícil trobar un equilibri però ho intento.

Quines feines fa fora de les xarxes?

Molt variada. Soc autònoma i col·laboro amb marques com Veritas, amb altres revistes del món de l'alimentació saludable, creant contingut, com Naturitas, també vaig escriure un llibre i passava consulta a Terrassa. Ara amb la baixa maternal he parat les consultes i no sé quan m'hi tornaré a incorporar.

 

Ha escrit un llibre de receptes sanes. És difícil o car menjar sa?

Depèn. Perquè és veritat que dins de l'alimentació saludable també han sortit molts productes que poden ser més "pijades" per dir-ho d'alguna manera, i que no fa falta consumir. Com els superfoods, la maca, el pol·len, la lúcuma... Sí que són més cars. Però no fa falta anar a buscar aquests productes. Són un plus que, si te'ls pots permetre, estan genials, però si vas a buscar fruites, verdures, ous, llegums, cereals, no té per què ser una alimentació molt més cara. També és cert que a nivell d'indústria alimentària hi ha molts productes que juguen amb preus molt més competitius: un paquet de Donettes et costa 1 euro i un peça de fruita potser te'n costa 1 i escaig. Estem competint contra una indústria molt potent. Però no ha de ser excessivament car, s'ha d'anar a buscar producte de proximitat i de mercat.

Pel que fa a la dificultat, suposo que al llibre hi ha receptes de tota mena.

Sí, al llibre he intentat potenciar que siguin receptes fàcils i amb productes fàcils que la gent conegui. Sí que és veritat que a l'apartat de dolços, com que utilitzo substituts del sucre potser sí que hi ha coses més cares o desconegudes, com l'eritritol.

En els últims anys s'han diagnostical molts TCAs. Què s'hauria de fer per a prevenir-los?

Les xarxes fan molt mal perquè un compta d'Instagram d'una persona ens mostra només el que ens vol mostrar. A vegades veiem tant contingut de gent amb una alimentació molt perfecte o transmetent unes directrius molt concretes i ens agafem a allò i ens pensem que fora d'allò no hi ha alternativa. Gent que fa dieta Keto, etc. Potser a aquella persona aquesta alimentació li va perfecte, però no a tots ens va bé el mateix.

Més que l'alimentació, hi ha un tema de psicologia. És important buscar un terapeuta i demanar ajuda per treballar aquestes obsessions que ens hem creat o aquestes idees preestablertes que hem de desencaixar per tornar a començar. Si es vol fer dieta, s'ha d'anar de la mà d'un nutricionista per veure què li va millor a cada persona. I que està molt bé una dieta saludable, però ens podem permetre excepcions.

Ara a l'estiu, quines són les millors receptes per passar la calor?

Jo soc molt fan de les cremes fredes a l'estiu. Per exemple, a mi m'agrada molt tunejar el gaspatxo amb fruites: préssec, nectarina, síndria... També m'agraden molt les cremes de meló amb iogurt.

"Llegir l’etiqueta és una de les coses bàsiques que hem d’intentar aprendre quan comprem"

I algun hàbit fàcil d'incorporar que ens ajudi a trobar-nos millor?

El que he vist que fem pitjor acostuma a ser els esmorzars i berenars. Els altres àpats la gent sap què hi ha d'haver: verdures, carns a la planxa, al forn... Però l'esmorzar i el berenar és on acostumem a posar més processats pensant que són saludables. Jo sempre dic que si volem començar per petits passos, comencem per l'esmorzar, intentem evitar els productes que puguin portar sucres afegits, la brioixeria, els embotits... Hi ha alguns embotits que poden ser millors com gall d'indi o un pernil salat de bona qualitat, però en genera no es recomana abusar-ne. I proposar alternatives: alvocat, ous, vegetals...

Quines són les claus que hem de tenir en compte quan anem a comprar?

La proximitat i que siguin productes frescos i sense etiqueta. Llegir l'etiqueta és una de les coses bàsiques que hem d'intentar aprendre, perquè moltes vegades no en sabem. Ens deixem emportar pels embalatges que ens diuen que és light, saludable, integral, però si mirem les etiquetes potser no ho és.

Té algun projecte nou pel futur?

Estic escrivint un altre llibre, sortirà d'aquí poc, al setembre o l'octubre. Està relacionat amb un tema concret de salut i les receptes i la introducció hi estan relacionades. A banda, m'agradaria fer més e-books per la meva web perquè a la gent li agraden molt i funcionen molt bé, i continuar creixent amb MyHealthyBites.

És dur el món dels autònoms?

És complicat perquè si no fas coses i factures no veus un duro. T'has d'espavilar molt, anar buscant projectes per anar fent, perquè et surti a compte. I amb la baixa de maternitat poses el fre. Al setembre la meva parella torna a treballar i me n'hauré d'ocupar més jo. Veuré com ho encaixo tot.

La seva família fa anys que viu a Sant Cugat. Són propietaris de l'antic molí de la plaça de Pep Ventura i hi ha un carrer que porta el vostre cognom.

Hi ha un Estapé llunyà que era propietari de diversos terrenys d'aquell carrer i es veu que abans, quan eres propietari, et posaven el nom al carrer. I el molí el meu avi encara el feia funcionar. 

Gina Estapé en una entrevista pel TOT. FOTO: Ale Gómez

Gina Estapé en una entrevista pel TOT. FOTO: Ale Gómez

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem