Grifols (Banc de Sang): "La transfusió és un pilar per la supervivència de molts malalts"

Entrevista amb Joan Ramon Grifols, director assistencial del Banc de Sang i Teixits de Catalunya

Els santcugatencs van fer 1.962 donacions de sang durant el 2022. El Banc de Sang i de Teixits, entitat pública impulsada per la Generalitat, és l'encarregada de tot el procés de donació de sang, des de l'extracció fins a la transfusió a la persona que ho necessita. És la plataforma que viatja per tot el país, inclòs a Sant Cugat, en campanyes per recollir sang. Aquest 14 de juny se celebra el Dia Mundial del Donant de Sang i el TOT conversa amb Joan Ramon Grifols, director assistencial del Banc de Sang, per conèixer la importància d'aquest gest. 

Un simple gest, que no s'allarga més de deu minuts, que salva vides. Cal recordar que pots donar sang si tens entre 18 i 70 anys, peses més de 50 quilos i et trobes bé de salut. Les dones (que si estan embarassades no poden donar sang) poden donar tres cops l'any, mentre que els homes ho poden fer quatre vegades. La pròxima donació a Sant Cugat és el 21 de juny, al Casal de Torreblanca, de 9.30 a 13.30 h i de 16.30 a 20.30 h.

Per què és important donar sang?

Perquè no la podem obtenir per altres mitjans. És un teixit biològic que només es pot obtenir d’una donació voluntària i altruista. Quan et prens un analgèsic, s’aconsegueix deixar de tenir mal de cap. Quan administrem un component sanguini, esperem en el malalt un canvi que millori la situació prèvia.

Quina importància té per la medicina?

La transfusió de sang és un pilar cap dalt per la supervivència i la qualitat de vida de molts dels nostres malalts. Més d’un 15% dels malalts que atenem als centres sanitaris, en algun moment seran transfosos. És una pràctica molt habitual en els nostres hospitals. Per això hem de disposar components sanguinis amb números suficients per atendre qualsevol necessitat. Avui disposem de components sanguinis (plaquetes, glòbuls vermells i plasma) adaptats a cada cas i per cada necessitat. Tenim una oferta de producte adaptable a les necessitats dels malats.

Què obteniu d'una donació?

D’una donació de sang obtenim plasma, plaquetes i glòbuls vermells. És un element imprescindible per la medicina d’avui a dia. En moltes intervencions quirúrgiques ho necessiten. En molts tractaments també són imprescindibles. Són indispensables en el dia a dia dels hospitals. És un acte cívic que fem més com a ciutadans.

Hi ha prou sensibilitat entre la ciutadania de la importància de donar sang?

La gent és conscient. Tenim una població amb una cultura de la donació molt arrelada, que s’ha enfocat la donació com un acte cívic. Potser hem deixat de banda l’aspecte més emotiu, com el missatge de salvar una vida d’un nen. Ara el donant ho interpreta com un deure cívic. I s’inclou 2 o 3 o 4 cops l’any fer la donació. En altres societats van més endarrere. La nostra societat és molt madura per tot el que fa per la donació.

Quanta sang necessiteu?

Cada dia necessitem distribuir 1.000 components sanguinis entre glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Ara tenim reserves que ens cobririen 6 dies i mig. Estem en límits acceptables. No en volem tenir per 15 dies, perquè caduca. Les reserves són correctes i ens generen un coixí d’una sèrie de dies, on si no hi hagués cap entrada, podríem donar suport als malalts. L’ideal és entre sis i vuit dies.

Això obliga a no parar mai de recollir sang i fer campanyes de donació.

El fruit de tot un conjunt de companys que diàriament participen dels nostres equips d’extracció, en punts fixes i mòbils. Cada dia necessitem 1.100-1.200 components sanguinis. I això ho necessitem cada dia de l’any, els 365 dies.

A l'estiu sovint baixen les reserves.

Ara s’apropa l’estiu i ens interessa incrementar l’estoc i les reserves, fins a 7 dies i mig. Ara ve una època on potser deixem una mica de banda aquest acte cívic que fem durant l’any.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem