L'historiador Joan B. Culla, fill predilecte de Sant Cugat a títol pòstum

El ple municipal ha aprovat atorgar aquest reconeixement a Culla, que va morir el nombre passat a causa d'un càncer

L'historiador Joan B. Culla ja és fill predilecte de Sant Cugat a títol pòstum. El ple municipal li ha atorgat aquest reconeixement en una sessió extraordinària aquest dimecres, 21 de febrer, per la seva tasca com a historiador, professor i periodista. Culla va morir a Sant Cugat el 29 de novembre després de patir un càncer terminal. El seu nomenament com a fill predilecte s'ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups municipals i l'abstenció de Vox. L'acte també ha comptat amb a la vídua de Culla, Imma Cervià, familiars i amics.

Un reconeixement amb què Sant Cugat s'acomiada d'un dels historiadors més reconeguts del país per la seva aportació a la història present de Catalunya. També va destacar en la seva faceta de professor d'Història de Catalunya a la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on va formar al voltant d'uns 10.000 periodistes. Aquesta distinció se suma a l'homenatge que la ciutat va fer a Culla l'octubre passat a la sala de plens i en què van assistir portaveus i regidors municipals i més d'un centenar de persones del món social, cultural i associatiu de la ciutat. 

L'alcalde, Josep Maria Vallès, ha destacat Culla per ser "un home que sabia escoltar, que ho sabia tot i pensava tot el que deia". Vallès també ha recordat l'important vincle que va mantenir l'historiador amb Sant Cugat, on va viure gairebé els últims 25 anys de la seva vida i on va escriure la meitat dels seus llibres. 

La vídua de Joan B. Culla, Imma Cervià, recollint el títol FOTO: Ajuntament

La vídua de Joan B. Culla, Imma Cervià, recollint el títol FOTO: Ajuntament

La vídua de Culla, Imma Cervià, ha estat l'encarregada de recollir el títol i dedicar unes paraules al ple. Cervià ha recordat les paraules de Culla durant l'homenatge a la ciutat, en què va dir, amb un humor elegant, que es tractava "d'un honor excessiu i immerescut". També ha fet un repàs de com va ser la seva arribada a Sant Cugat i la seva vinculació amb la UAB, on va començar a donar classes la tardor de 1977.

Més info: Mor l'historiador Joan B. Culla

El ple extraordinari ha posat el punt final amb la intervenció de tres amics seus: el periodista Antoni Basses, l'historiador Borja de Riquer i el conseller de Recerca i Universitat de Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal. Tots tres han coincidit en descriure Culla com un historiador capaç de copsar la realitat "amb lucidesa" i "traslladar la seva passió per la història" tant als seus alumnes com als mitjans de comunicació. 

Les paraules dels grups municipals

La regidora de Junts Cristina Paraira ha posat en valor la tasca de Culla com a professor d'Història i ha apuntat que "era el poble el que l'anava a veure a ell", fent referència a la discreció amb què el santcugatenc va viure a la ciutat. Paraira també ha remarcat que el gran llegat de Culla ha sigut "els alumnes que van aprendre història gràcies a ell". 

El portaveu d'ERC, Bernat Picornell, l'ha recordat com un home amb "un tarannà sarcàstic i provocador" que va posar "la història al servei de la ciutadania i del bé comú". En aquest sentit, Picornell ha elogiat Culla per fer servir "la història com una eina per comprendre el futur". 

En nom del PSC, el regidor José Gallardo ha recordat Culla com un "treballador incansable, compromès amb el seu entorn i rigorós" mereixedor d'un reconeixement tant a nivell professional com personal. 

El regidor del PP Alfredo Bergua també ha destacat el recorregut professional de Culla, i l'ha defensat com un "referent contemporani en el coneixement de la història de Catalunya", malgrat algunes "discrepàncies". Bergua també ha aprofitat per recordar que l'historiador era "un apassionat d'Israel" que sempre va defensar "que l'única solució era la creació de dos estats". 

El portaveu de la CUP, Marco Simarro, ha assegurat que Culla ha estat "una figura clau" en la construcció d'una memòria democràtica de Catalunya i també ha destacat la seva faceta com a comunicador i divulgador. 

Una faceta que també ha destacat el portaveu d'En Comú Podem, Ramon Gutiérrez, que ha posat en valor el treball de Culla com un analista dels fets "amb rigor i base" i un dels coneixedors més rellevants de la història de Catalunya i Espanya de les darreres dècades.

Per part de Vox, que ha sigut l'únic partit que no ha votat a favor, el seu portaveu Marcos Rodríguez ha posat en relleu la seva labor com a historiador, tot i mantenir "grans discrepàncies" amb el seu discurs.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem