Ibars (Gran Recapte): “Veure la gent emocionada és un al·licient per participar-hi”

Jaume Ibars és un dels coordinadors del Gran Recapte a Sant Cugat. Ja fa quatre anys que hi participa i per a ell és un esdeveniment molt gratificant amb un rerefons social imprescindible

El Gran Recapte torna a Sant Cugat i a tot Catalunya aquest cap de setmana de 27 i 28 de novembre, amb 19 punts de recollida i uns 250 voluntaris.

Quina és la filosofia del Gran Recapte? 

El Gran Recapte es fa per èpoques nadalenques perquè la gent és més solidària, tot i que abans potser era més pronunciat perquè ara estem tot l’any conscienciats per la situació de crisi. El que es recull a tot Catalunya es porta a la central del Banc dels Aliments situada a la Zona Franca de Barcelona i el que es recapta es reparteix durant tres mesos  a les famílies que ho necessitin. Per això no demanem menjar fresc. 

Quins aliments recomanen que compri la gent? 

Cada any es demana més o menys el mateix: oli, arròs, sucre, llet, llegums i productes infantils. Hi ha molta gent amb molt bona voluntat que com que és Nadal compra torrons, però és clar, són productes que caduquen i que si els donem al mes de març, tampoc té massa gràcia. Tot i així, nosaltres no diem no a res perquè és un acte voluntari. En tot cas, després ho bescanviem al mateix establiment. A cada supermercat la gent trobarà uns cartells amb els productes que són prioritaris o amb uns cartells amb el missatge “Producte recomanat pel Banc dels Aliments”.

A qui va a parar aquest menjar?  

Només es distribueix a entitats, i aquestes ho fan arribar a les persones, però el Banc dels Aliments no ho dóna a persones directament. Se’n beneficien diverses entitats, però evidentment hi ha un estudi previ per certificar què necessita cada una. És a dir, que una entitat no pot demanar tants quilograms de menjar, sinó que des del Banc dels Aliments s’ha fet un estudi per certificar les persones que necessiten menjar i en conseqüència saber quants quilos s’han d’enviar. Tot això està molt controlat. 

Quin perfil de gent acostuma a donar més? 

Abans, qui donava molt era la gent gran, dins de les seves possibilitats, però no hi havia cap persona gran que no dónes. Una vegada li vaig preguntar a una dona gran el perquè estaven tan conscienciats per donar i em va dir “és que jo he passat la guerra i la postguerra i sé què és la gana”. La gent que no sap què és la gana està conscienciada, però no és tan solidària. Però això no vol treu que hi ha gent jove molt solidària. Hi ha de tot. 

Quina és la funció del voluntari? 

Normalment fem torns de quatre hores i la quantitat de voluntaris de cada centre depèn de les seves dimensions. La feina del voluntari és informar del Gran Recapte i dels aliments recomanats. També donen les bosses als clients i, una vegada la gent surt amb la compra, els ajuden a col·locar-ho a les banyeres. 

Hi ha alguna novetat o canvi respecte a l’any passat? 

A Sant Cugat tenim un coordinador per cada establiment, però aquest any n’incorporem un altre que no tindrà la responsabilitat de cap establiment en concret, però que haurà d’estar pendent de tots. L’any passat va ser un èxit brutal pel que fa al nombre de comerços a Sant Cugat, però aquest any el superem. En total, seran 20 els supermercats on es podran fer les donacions. La gent està responent molt bé i els comerços també.

Personalment, quina lectura en fa?

Només l’alegria que em dóna veure que la gent està emocionada ja és un al·licient i crec que tenim temps per invertir en aquestes coses. És molt gratificant. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem