Immortalitzat un dels personatges més emblemàtics de Rubí i Sant Cugat

'L’home del sac' o 'l’home dels cigrons' són alguns dels sobrenoms populars del José Sánchez

Qualsevol persona que visqui a Rubí o Sant Cugat s’ha creuat amb el José algun cop pel carrer, més conegut com ‘l’home dels cigrons’ o ‘l’home del sac’. El rubinenc Gregorio Gómez, gran aficionat a la pintura, ha decidit retre un homenatge a aquest personatge tan emblemàtic de la ciutat. Per aquest motiu, l’ha retratat. Fa unes setmanes, el Gregorio va anar a visitar al José a la residència on es troba i li va fer entrega d’una còpia del quadre.

Els dos rubinencs es coneixen de vista des de fa molts anys. Tots dos eren veïns i van créixer al barri del 25 de setembre. Mai han tingut una relació personal, però sempre s’han saludat. El Gregorio recorda veure de ben jovenet al José a la biblioteca municipal, quan estava situada a prop de l’Església de Sant Pere.

El José tenia una família i una vida aparentment normal. Treballava en una fàbrica molt a prop del seu barri. Un dia, però, va decidir prescindir de la comoditat que l’envoltava i va apostar per viure al carrer, sense béns materials ni riquesa. Res més enllà del que pogués aconseguir per ell mateix. Un home de fortes conviccions religioses que no volia continuar “vivint per a treballar”, segons explica el Gregorio.

Des de llavors ha viscut en solitud. Ningú es coneix els carrers de Rubí millor que ell. El Gregorio l’ha continuat veient i saludant, normalment per la carretera de Sant Cugat, ja que ‘l’home dels cigrons' acostumava a anar caminant molt sovint des de Rubí fins a Sant Cugat. El pintor recorda, fins i tot, veure’l un dia al monestir sancugatenc molt ben vestit i a punt per pregar.

“Pacífic i amable, sempre amb un somriure a la cara”. Així és com Gregorio, visiblement emocionat, recorda l’home que ha dormit pels carrers de Rubí durant gairebé 40 anys, tant si es tractava d’un dia de sol com d’una nit de pluja. Un home amb una gran fortalesa mental i física que mai ha demanat caritat. L’espiritualitat i la pau l’han acompanyat sempre. El Gregorio el defineix com un “anacoreta” que ha volgut viure al “desert urbà”.

El quadre està exposat al forn "El racó del pa" de Rubí FOTO: Mireia Alzuria 

Un dia de juliol del 2008, tots dos vells coneguts es van trobar a la carretera Sant Cugat, aproximadament a l’alçada del forn de pa a on es troba el quadre ara. El Gregorio va preguntar si podia fer-li una foto i el José va acceptar ràpidament. Aquesta fotografia ha restat guardada durant 9 anys, fins que fa uns pocs mesos el Gregorio, que havia estat professor i ara s’ha jubilat, li ha pintat un retrat. L’obra està exposada al forn El racó del pa, ubicat al carrer Juan Ramon Jiménez número 2, i es troba envoltada d’altres peces que ha fet l’artista.

Fa mesos que ja no veiem el José Sánchez pel carrer. El motiu: està en una residència. El Gregorio va anar a visitar-lo fa unes setmanes i li va fer entrega d’una còpia de l’obra que ha realitzat. Molt emocionat i content, el José va agrair-li el detall. “Havia de fer-ho, perquè és un personatge entranyable de Rubí que mereix ser recordat”, indica Gregorio. 

Molts són els mites que corren al voltant de ‘l’home del sac’, però molt pocs són reals. Al cap i a la fi, és un personatge emblemàtic de Rubí que sempre recordarem gràcies a la pintura del Gregorio.

 
Comentaris

Destaquem