VÍDEO: Incivisme i neteja urbana: enemics perfectes

La gestió de la brossa i dels residus és una de les tasques més importants d’un consistori

Pintades a les parets, gossos deslligats, tot tipus de brossa fora dels contenidors, patinets i bicicletes circulant per les voreres, burilles de cigarreta en parcs infantils... Segurament us heu trobat  en algun moment amb aquestes i altres desagradables situacions a Sant Cugat. I és que la nostra ciutat no és pas una excepció quan parlem de conductes incíviques. I aquí la culpa és una mica de tots... Bé, dels que actuen de manera incívica, òbviament, però, en qualsevol cas és una responsabilitat de la ciutadania actuar correctament i tenir cura del nostre entorn. Ara bé, sabent que no tothom és un veí exemplar i que l’incivisme existeix què fa l’Ajuntament per intentar reduir-lo? Com actua per pal·liar els seus efectes i intentar mantenir una ciutat neta?    

Cívics i molt susceptibles

Segons el regidor de Seguretat Ciutadana i Benestar Animal, Francesc Carol, el nivell de civisme dels santcugatencs és satisfactori. “Com que som una ciutat cívica cada cop que algú es comporta incívicament és més evident i destaca més. Això també provoca un nivell de tolerància baix a les infraccions”. En altres paraules: en un indret on l’incivisme no és una constant, quan apareix és molt més fàcil de detectar.

Malgrat que podria semblar que la brutícia és un dels fets que provoca més queixes dels veïns, és el soroll el que més conflictivitat genera. “Rebem molts trucs a la policia per denunciar un excés de soroll, sobretot als districtes allunyats del centre. En aquests casos recomanem primer una mediació entre les parts, si cal amb arbitratge municipal, i si no es resol el conflicte (i hi ha una infracció) deixar-ho en mans de la policia.     

L’equació de la neteja urbana

Mantenir una ciutat neta no és una tasca fàcil. A més, Sant Cugat, per la seva localització i planejament urbanístic és un dels municipis amb més zones verdes del país. És per això que la feina de fer lluir la ciutat es divideix en dos: manteniment de parcs i jardins i neteja urbana. Segons José María Gallardo, regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport, el Servei de Parcs i Jardins gestiona un total de 293 hectàrees de zona verda i quasi 52.500 arbres. (33m2 de zona verda per habitant). L’adequació d’aquests espais  està contractada a quatre empreses diferents segons la tasca sigui de jardineria, mobiliari o neteja.

En matèria de neteja urbana, (responsabilitat de Valoriza) Gallardo assegura que “els carrers de la ciutat es netegen dos cops per setmana tot i que es pot baixar fins a un cop donat que els nostres inspectors sovint detecten zones que cal higienitzar amb més urgència i, per tant, s’han de variar les rutes previstes”.

A Sant Cugat hi ha fins a 141 persones de diverses empreses que es dediquen a deixar adequada la ciutat. La gran majoria d’aquests efectius es concentren en dues empreses subcontractades pel consistori. 107 treballen per Valoriza en fent tasques de neteja viària i recollida i transport de residus mentre que la recollida de voluminosos, poda i cartró comercial està encarregat a Engrunes Recuperació i Mantenimet Empresa d’Inserció SLU.        

Novetats a la vista

El govern santcugatenc està treballant ja en un nou model que canviarà radicalment el sistema de gestió dels nostres residus i de la recollida de la brossa. Si tot va com tenen previst, es podrà implementar en aquest mateix mandat i implicarà nous concursos públics.

Mobilització a les xarxes per denunciar la brutícia i l’incivisme

“Al bosc de Volpelleres trobem cada setmana les restes del “botellón” nocturn. Això està degenerant. Ara ja trenquen les ampolles. Podem fer-hi alguna cosa @ajsantcugat”.

“El que porto denunciant a twitter fa mesos. Del CAP a Coll favà ( poliesportiu) brutícia i excrements. Sant Cugat, ciutat no smart”.

“Nova jornada d’incivisme i botellón al Parc de la Pollancreda. Sant Cugat, ciutat europea de l’esport i ciutat amiga de la infància. Què fem @ajsantcugat i @policiastc després de tants anys amb la mateixa història?”

Tots anem amb un mòbil a la mà i aquests són alguns dels diversos missatges que es poden trobar a les xarxes socials sobre la brutícia i el malestar que provoquen algunes activitats incíviques a la ciutat. Perfils d’usuaris com @Denunciasantcugat a Instagram o @Pobresantcugat a Twitter monitoritzen les conductes reprovables de la ciutadania a la vegada que denuncien la suposada deixadesa de l’ajuntament respecte al sanejament de la ciutat.

Un missatge a xarxes contra l'incivisme

Un missatge a xarxes contra l'incivisme

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem