Investiguen una escola de Barcelona per la cremada d'un alumne amb autisme de Sant Cugat

El nen, de vuit anys i amb una discapacitat del 82%, va haver d'estar ingressat més d'un mes a la Unitat de Cremats de la Vall d'Hebron i va necessitar intervenció quirúrgica

Els Mossos d'Esquadra investiguen l'escola d'educació especial Taiga de Barcelona per la cremada a la mà dreta que va patir a finals de gener el Marc, un alumne de Sant Cugat de 8 anys amb autisme i una discapacitat del 82%, segons va avançar El Periódico. El nen ha estat ingressat durant 35 dies a la Unitat de Cremats de la Vall d'Hebron per les lesions provocades per la cremada. Durant aquest mes a l'hospital també va estar un període a l'UCI, on va rebre cures i diverses operacions per treure-li pell de l'esquena per posar-la a la mà afectada. Els metges també treballen perquè el nen no perdi la mobilitat ni les empremtes dactilars.

Els fets

La lletrada de la família, Mónica Santiago, ha explicat en declaracions al TOT Sant Cugat que la denúncia presentada per la família als Mossos indica que el nen es va defecar a sobre i es va tacar les mans durant l'hora de dinar a l'escola. Dos monitors el van dur al lavabo del menjador per rentar-li les mans i, segons la versió del centre, el nen es va resistir. Durant el forcejament, algú va colpejar el comandament de l'aixeta, fent que ragés aigua molt calenta. L'escola assegura que els monitors no se'n van adonar perquè duien guants de làtex. 

IMATGE SENSIBLE A CONTINUACIÓ

Així va quedar la mà del Marc després de la cremada FOTO: Cedida

Així va quedar la mà del Marc després de la cremada FOTO: Cedida

Després de patir les lesions, el Marc va ser traslladat a l'hospital de la Vall d'Hebron, on se li va fer una primera cura i el van enviar cap a casa amb la mà embenada. Hores després el nen va empitjorar, amb vòmits i somnolència. Els pares el van tornar a dur a l'hospital, on va quedar ingressat perquè la ferida s'havia infectat. La denúncia als Mossos subratlla que els sanitaris de la unitat de cremats que el van atendre van posar en dubte que la cremada hagués estat per aigua calenta. 

L'informe dels pèrits

El Jutjat d'Instrucció 32 de Barcelona es va fer càrrec del cas fa unes setmanes, però va arxivar provisionalment la denúncia a l'espera de l'atestat policial. En aquest sentit, Santiago ha explicat al TOT que l'informe mèdic pericial de l'exresponsable de la unitat de Cremats de la Vall d'Hebron, Pablo Gómez, i l'expert en medicina d'Urgències i Emergències, Jorge Campamà, indica que la mà dreta del Marc va patir una lesió per immersió i que va estar exposada durant uns 10 minuts a aigua a 50 graus. "Els pèrits indiquen que hi ha un tall rectilini a l'alçada del canell, descarten completament que fos per posar la mà sota l'aixeta", assegura la lletrada de la família. 

Santiago també ha explicat que els pèrits descarten que el Marc posés la mà voluntàriament a l'aigua i també "que fos un accident". "Per efecte de detracció, apartes la mà immediatament. El Marc no és insensible al dolor", ha remarcat la lletrada. 

La família també ha portat el cas a la Síndica de Greuges, que ha demanat informació al Consorci d'Educació de Barcelona. 

La resposta de l'escola

"L'escola no ens ha dit res més", lamenta Santiago, que explica que la seva principal demanda és que el centre "aparti els dos cuidadors fins que s'esclareixin els fets". La lletrada també insta a Inspecció d'Educació a actuar en casos com aquest. "Fins que Inspecció no faci la seva feina, això continuarà passant. Si l'escola no aparta aquests dos cuidadors, ho han de fer ells", apunta Santiago. De moment, l'única gestió que ha fet Inspecció d'Educació és el canvi d'escola del Marc. 

Les afectacions psicològiques

Més enllà de les greus lesions que el Marc ha patit a la mà, la lletrada de la família també assegura que les afectacions psicològiques han sigut "molt greus". "Psicològicament, ha fet una retirada, tots els avenços que s'havien aconseguit amb el tractament han anat cap enrere", ha lamentat Santiago. La lletrada també explica que el Marc ha desenvolupat una aversió a l'aigua i reticències a entrar en contacte amb persones que no siguin del seu entorn familiar més proper. 

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem