Iogurts socials amb empremta santcugatenca

Joan Maria Sala va iniciar un projecte d'inserció laboral per a joves amb patologia dual que produeix iogurts artesanals

El santcugatenc Joan Maria Sala és el responsable de Portal Berguedà, una empresa de productes làctics que produeix setmanalment 10.000 iogurts sota la marca de Delícies del Berguedà. La particularitat d'aquesta empresa és que es tracta d'un projecte pensat per donar una sortida laboral a joves amb patologia dual, una patologia que combina addició i trastorn mental.

"Són joves que necessiten fer un procés terapèutic i els que han tingut un trastorn al darrere ho tenen molt difícil per tornar a fer vida normal i tornar a treballar", explica Sala. "Aquests nanos acumulen frustració rere frustració, el destí de molts d'ells, si no se'ls dóna una solució, és el cementiri o la presó".

De professió, enginyer, des dels 19 fins als 55 anys Joan Maria Sala va treballar en el sector industrial, en l'àmbit d'importació de maquinària industrial. Després de més de 35 anys fent el mateix, un dia va decidir plegar. "Em faltava una mica d'il·lusió per alguna cosa", reconeix. Així va ser com va posar fi a la seva activitat empresarial i es va dedicar a temps complet a la Fundació Portal, una fundació que vetlla pels nois i noies amb patologia dual i les seves famílies i que més tard va crear l'empresa Portal Berguedà.

"A un dels meus fills el van diagnosticar patologia dual amb 15 anys. Vam buscar ajuda i a través d'un centre que es diu Amalgama vam conèixer la Fundació Portal". Aleshores era una fundació petita, que funcionava per voluntariat, formada per famílies amb fills amb patologia dual. "Quan comences a tenir problemes amb el fill et culpabilitzes i poder-ho compartir amb altra gent que ha passat per situacions similars s'agraeix moltíssim". 

Projecte social amb visió de futur

Joan Maria Sala és gerent de Portal Berguedà FOTO: Lali Puig

"La idea era crear un recurs laboral per a aquests joves. Vaig estar any i mig mirant coses, buscant diferents alternatives". Fins que va sorgir la idea dels iogurts: "Els iogurts tenen un avantatge. Aquests nanos necessiten immediatesa i un iogurt és una cosa que la comences avui i demà ja està feta".

L'empresa està situada a Cercs, a la comarca del Berguedà, i dóna feina a tres joves. Treballen amb una sola granja, Cal Gris, per poder controlar la qualitat de la llet. Les melmelades per donar sabor als iogurts les fan a Casabella Natura, a Olvan. "És un producte artesanal i totalment natural, sense additius ni conservants", afegeix. Aquests iogurts es troben a hotels de gamma alta i a comerços, entre ells al Punt Fresc.

Per a aquests joves treballar suposa una motivació i una manera de reincorporar-se al món laboral: "Sentir-se útils i sentir que poden tirar endavant és el que els ajuda més. A més, com és un treball remunerat els fa sentir capaços de guanyar uns diners i els fa pujar molt l'autoestima", apunta.

El projecte no acaba aquí. La idea és que més endavant es puguin produir més iogurts –entre 30.000 i 35.000 iogurts setmanals– i ampliar la varietat de feines per abraçar més gent i més necessitats: "Un cop es consolidi la marca, volem buscar alguna masia i fer-hi agricultura, ramaderia, restauració. Un lloc on aquelles persones que no puguin anar a treballar a una empresa ordinària puguin viure i treballar al mateix lloc".

 
Comentaris

Destaquem