Isabel Herranz: "Els veïns estan molt preocupats pels incendis"

Els planencs preocupats pels incendis, el manteniment del barri i els porcs senglars

María Isabel Herranz, és la presidenta de l’Associació de Propietaris i Veïns de les Planes. Va ser presentada formalment al darrer Consell de Barri de Les Planes i tal com explica, el seu objectiu és mantenir tot allò que ja es va aconseguir en el barri. Amb les altes temperatures i la sequera, el que més els preocupa als veïns són els incendis encara que també reivindiquen la necessitat de serveis de neteja i abordar la problemàtica dels porcs senglars. 

Com va decidir assumir el paper de presidenta de l'Associació de Propietaris i Veïns de Les Planes?

Les juntes anteriors van fer molt bona feina al barri, sobretot per la regularització urbanística. Van aconseguir que a Les Planes hi hagués llum, aigua, cases, pavimentació... Jo fa tres anys que visc al barri i vull mantenir tot allò que ja es va assolir anteriorment. Des del gener formo part de la nova junta i és un treball que el fas si et ve de gust i jo vull treballar perquè el barri sigui millor. Durant aquests mesos m'ha assabentat que al barri passen moltes coses, però no hi ha un canal on la gent pugui saber de tot el que passa. La gent es tanca més temps a casa i des del meu punt de vista abans els veïns es preocupaven més pels altres.

Quins són els objectius de la nova junta?

Ens hem adonat que s'ha d'anar pas a pas. Als Consells de Barri es toquen molts temes per sobre, però no s'acaba de profunditzar en cap. Des de la nova junta de veïns volem anar pas a pas i tocar temes concrets perquè si no al final no es fa res. No volem acaparar tot i no arribar a enlloc. Ara mateix el que més preocupa als veïns és el risc d'incendi. 

Ja van traslladar el descontentament a l'Ajuntament sobre la neteja de les parcel·les i la por de la població enfront del risc d'incendi, quines accions ha pres l'Ajuntament?

Vam tenir una reunió amb l'alcaldessa, Mireia Ingla, i la consellera del barri, Alba Gordó, i vam reiterar el fet que la neteja de les parcel·les són competència de l'Ajuntament. El consistori va excusar-se en què el contracte vigent de la neteja de franges va ser signat pel govern anterior i aquest dicta que s'ha de fer cada dos anys. Mentre esperem que aquest es pugui rectificar els veïns estem espantats. Més tard, vam rebre un llibret per prevenir els incendis i el 7 de juliol l'Ajuntament es va posar en contacte dient-nos que "vindrien a comprovar l'estat de les franges i determinar aquells perímetres on caldria actuar. Amb això els companys d'ADF actuaran a la zona". Estem a dia 20 de juliol i aquí no ha vingut ningú. Ens demanen que netegem els nostres terrenys, però ells no venen a fer el seu treball a les zones de via pública que necessiten una neteja. Demanem que es faci també un treball de prevenció. 

Prevenció de quin tipus? 

Molts agents forestals es queixen de la mala gestió dels boscos, que és inexistent. El bosc de Collserola, per exemple, depèn dels ajuntaments i haurien de dur a terme tasques de neteja del sotabosc combustible, de vegetació... Quan hi ha un problema tots a córrer, però s'ha de prevenir una cosa tan greu com els incendis. D'altra banda, demanem un pla d'evacuació del barri.

Escombraries escampades al costat d'uns contenidors a Les Planes FOTO: Cedida

Escombraries escampades al costat d'uns contenidors a Les Planes FOTO: CedidaÉs el manteniment del barri una preocupació latent entre els veïns? 

El que demanem són coses molt bàsiques. Jo no crec que a Sant Cugat els contenidors estiguin plens com aquí, o que els arbres puguin caure sobre les cases perquè no es poden. Considerem que estem una mica oblidats. No sé si es perquè vivim a la muntanya o perquè altres barris es queixen més, però mai he vist ningú escombrant el carrer (encara que hi ha). No sabem quins horaris fan, de quines zones s'encarreguen o el tipus de neteja i manteniment que duen a terme. Tot i això, hi ha incidències puntuals que es resolen ràpidament quan la gent truca. 

Està la població planenca preocupada pels senglars? 

Sí. Bolquen els contenidors, com va passar a Barcelona, passegen pel barri sense por, travessen els carrers i això fa que es pugui provocar un accident... A més, zones tan importants pel barri com la plaça, ens la trobem plena d'escombraries. Ve perquè han bolcat un contenidor o perquè la gent deixa les bosses fora dels contenidors perquè estan plens. S'apoderen de la marquesina de l'autobús de l'estació de Les Planes, mengen brossa i embruten el barri.

Dos senglars mengen de les escombraries a Les Planes FOTO: Cedida

Dos senglars mengen de les escombraries a Les Planes FOTO: Cedida

Es plantejen abordar el tema del consistori sanitari de Les Planes? 

Ara per ara volem anar fent petites passes i és un tema que tenim pendent, però hi ha molta gent gran al barri que no es pot moure fàcilment fins als centres sanitaris de Sant Cugat o Valldoreix.

Com a veïns, s'organitzen d'alguna manera per combatre els problemes immediats?

Un diumenge al mes els veïns surten a fer neteja del bosc. A més hi ha veïns que s'ocupen de buidar de vegetació franges competència de l'Ajuntament. També s'encarreguen de la neteja d'alguns carrers com per exemple les escales, ja que els senglars remouen la terra i les embruten. Són accions particulars que es duen a terme perquè al final és casa nostra i ningú vol viure a un espai brut.

Fa poc es van tancar les votacions en relació amb els pressupostos participatius. Quines accions han estat les més votades al barri?

Una de les propostes és dotar al barri amb papereres que no bolquin o tancats per a què els senglars no puguin bolcar-los. El que si demanem és que les coses que s'aprovin, s'executin. Com va passar amb la famosa tirolina, que es va aprovar un projecte irrealitzable, on van anar a parar aquells diners?

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem