Joan Bigorra: "Les empreses no volen les persones de més de 45 anys”

Joan Bigorra presideix Wise People Sant Cugat, que vol ajudar a persones de més de 45 anys a l'atur a trobar feina

Joan Bigorra és el president de Wise People Sant Cugat, una entitat sense ànim de lucre que té per objectiu ajudar a les persones de més de 45 anys anys a l’atur a trobar una feina. I és que aquest col·lectiu és un dels més perjudicats per la crisi econòmica. 1.710 dels 2.431 aturats que hi havia a Sant Cugat el passat més de juny tenien més de 40 anys. Així, Wise People orienta i dona suport a aquestes persones. Estan ubicats a l’antic ajuntament i es pot contactar per telèfon (934 619 896)

Què és Wise People?

Wise People és una organització orientada exclusivament a les persones aturades per ajudar-los a trobar feina, sempre que tinguin més de 45 anys. Tot i això, hem atès a gent més jove també.

Quina és la seva funció?

Quan una persona de més de 45 anys fa més de dos anys que està sense feina i ha passat per tot el cicle, necessita alguna cosa més que no troba al Servei d’Ocupació Municipal. Per exemple, que li proposin fer una altra feina a la qual no s’havia dedicat. Aquesta gent necessita orientació. Hi ha persones que s’espavilen soles i altres que necessiten un reflotament anímic i orientació laboral.

Com és l’acollida?

Quan agafem un aturat que ens demana ajuda, parlem amb ell, l’acollim i l’orientem. Li fem veure que el currículum que té no funciona i que té uns valors i tècniques que no ha posat i l’empresari no s’assabenta del que sap fer. Per exemple, molta gent no sap el que és el certificat de professionalitat i cada vegada estan més valorats per les empreses.

Per què és important l’acompanyament?

Si tens més de 45 anys, pare de família amb tres fills, no tens prestacions i la teva dona no treballa, tens un gran problema. Hi ha gent que s’enfonsa. Nosaltres li busquem l’ajuda necessària per tranquil·litzar-lo, orientar-lo i empoderar-lo. Orientar-lo és bàsic. I també perquè nosaltres tenim contactes amb empreses que ell no tindrà. Nosaltres hem treballat amb una vuitantena d’empreses, des d’empreses petites o mitjanes fins a comerços.

Quin és el procés?

En primer lloc l’escoltem, és bàsic, cada persona és un món. Ho fem de manera molt personalitzada. El tranquil·litzem, li oferim el nostre suport i ens dediquem a ajudar-lo. Si la persona vol, ens hi bolcarem, amb les hores que faci falta. Tranquil·litzar-lo és molt important perquè pugui afrontar la situació, ja que ara comença el camí difícil. Algunes persones creuen que tenen dret a seguir treballant del mateix, i segurament haurà de buscar feina en un altre sector.

Costa que una persona accepti canviar de feina o de sector?

Les persones de més de 45 anys tenen com un àncora i deslliurar-lo costa molt. El primer que hem de fer és anar desancorant-lo del que feien fins ara. El món laboral canvia molt i de pressa.

Com viu una persona aquest procés?

Una vegada ja hem parlat i ha abaixat el nivell de tensió, que és molt alt; és el moment de passar a l’acció. Reconduir el currículum, la formació, un certificat de professionalitat... Els hi plantegem treballar pel seu futur a mitjà i llarg termini. Aquestes persones a poc a poc van agafant confiança, que va a més quan els hi comencem a presentar empreses i veuen que hi ha empresaris que s’interessen per ells. Comencen a tenir més alegria. És una situació complicada per moltes persones.

Les empreses exclouen les persones de més de 45 anys?

No les volen. Per dues raons: pensen que cobraran molt i tindran més nivell d’exigència i perquè pensen que tenen la pell avesada i seran un gra al cul dins de l’empresa. Això és comú a molts empresaris. Pensen que seran un inconvenient perquè serà una persona hostil, que tindrà més capacitat i lideratge i tenen por de tot això.

Com convenceria a un empresari perquè contracti a algú de més de 45 anys?

Pot aportar coneixement i té molta capacitat d’adaptació. Una persona de més de 45 anys en aquesta situació està tocada i molt disposada a acceptar noves realitats. L’empresari no ha de tenir por perquè la persona s’adaptarà, té un gran bagatge i sap com funcionen els equips. Volem fer veure que la persona s’acomodarà a la cultura social de l’empresa.

Quines aptituds necessiten aquestes persones per trobar feina?

Un dels punts dèbils és la informàtica i la digitalització. Hi ha molta gent que no té cap coneixement i és un problema a resoldre, ja que sense un coneixement bàsic no podràs fer res. L’altre són els idiomes, en necessites per estar en la majoria d’organitzacions. I finalment els coneixements concrets de cada sector. Hi ha gent que ha estat treballant en una fàbrica industrial i quan el treus d’aquesta fàbrica, ja no sap què fer, perquè les màquines han canviat. S’ha de tornar a estudiar i renovar els objectius laborals. És el moment de formar-se.
 

 
Comentaris

Destaquem