Joan Tortosa: Qui ens ha explicat Sant Cugat amb la imatge i la paraula

Pintor i escriptor, ha centrat la seva obra entorn de la mateixa temàtica: Sant Cugat

El Joan Tortosa és un dels personatges del món artístic i cultural més representatius de la ciutat. Ho és especialment perquè la seva obra ha girat sempre entorn de la mateixa temàtica: Sant Cugat. “No acabaria mai el tema, ni escrivint ni pintant. Encara no l’he acabat”.

 

Diu que la seva activitat pictòrica i artística va néixer amb ell. “De nano sempre vaig tenir l’afició. Als 14 anys em van treure de l’escola i em van fer fer de pagès. Totes les estones que tenia lliures les dedicava a pintar i escriure”. Ha fet una gran quantitat d’exposicions pictòriques. Té obres a diverses col·leccions privades i realitza pintures murals en edificis. Ha emprat tot tipus de tècniques.

 

També ha sigut professor de pintura i dibuix a diferents escoles i a l’Escola d’Arts Plàstiques i Disseny de Sant Cugat. Amb tot, no es considera artista: “Artistes n’hi ha molts. Hi ha uns artistes que pinten i persones que pinten que no són artistes. Una persona amb sensibilitat que és capaç de fer coses amb un sentit estètic o artístic és un artista, per exemple”.

 

Com a escriptor ha publicat cinc llibres amb temes d’història i art local, i tres més en col·laboració. Entre d’altres, també ha escrit obres de teatre i lletres de cançons. Ha col·laborat amb molts mitjans de comunicació. “A Sant Cugat, en tot el que s’ha publicat”, assegura. De la seva activitat periodística s’enorgulleix d’haver “desencadenat una campanya perquè no tiressin les muralles del Monestir a terra. Va tenir molta repercussió”. 

 

També va ser qui va dissenyar els gegants de Sant Cugat i l’indumentària dels trabucaires. En altres àmbits, ha destacat per la seva activitat des de l’associacionisme, i la seva participació en activitats cíviques i socials, especialment en la lluita contra el franquisme.

 
Comentaris

Destaquem