Joana Amat i Josep Pla-Narbona recullen la Creu de Sant Jordi 2019

El guardó el va entregar el President de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra

El Govern de la Generalitat va entregar aquest dijous, 16 de maig, el guardó Creu de Sant Jordi 2019 a 28 personalitats i 15 entitats, que pels seus mèrits, han contribuït a Catalunya en la seva defensa de la identitat i el pla cívic o cultural. Entre els guardonats hi van ser l'empresària Joana Amat, molt vinculada a Sant Cugat, i l'artista santcugatenc Josep Pla-Narbona.

En primer lloc, Joana Amat, de Sant Joan Desvern, està molt vinculada a la ciutat de Sant Cugat a través de la seva empresa, Amat Immobiliaris. Una empresa familiar fundada el 1948 per Joan Amat i dirigida des de 1952 per Concepció Amigó, després de la mort de Joan. Al 1990 la direcció va passar a Immaculada i Joana Amat, i ja al 2010 s’incorpora la 3era generació. Fins al 2008, l'empresa estava formada exclusivament per dones i un dels seus valors és la normalització del català en el seu àmbit. Per altra banda, Joana Amat és també presidenta de la Fundació Internacional de la Dona Emprenedora.

 

 

Captura de pantalla 2019 05 17 a les 12.16.13Moment de l'entrega del premi a Joana Amat. FOTO: ACN

 

El dissenyador gràfic, pintor, dibuixant i escultor santcugatenc Josep Pla-Narbona també va rebre el premi de la Generalitat de Catalunya. Resident a la Floresta i implicat al barri, per exemple, com a autor del cartell del Centenari al barri. És capdavanter en la seva disciplina, ha obert camins a generacions posteriors i ha assolit reconeixement internacional. Com a dissenyador gràfic ha publicat i ha fet portades de revistes internacionals punteres com la japonesa IDEA i les americanes  Print i Graphis. També ha il·lustrat obres de Salvador Espriu, JV Foix, Pere Calders, Rof Carballo, Dámaso Alonso, Pedro Salinas, Camilo José Cela i molts d'altres.

Captura de pantalla 2019 05 17 a les 12.16.29

Moment de l'entrega del premi a Josep Pla-Narbona. FOTO: ACN

Quim Torra durant l'acte va agrair als guardonats: "Som millors col·lectivament gràcies a l'ideal que heu consagrat les vostres vides, som més poble. Cal que ens exigim més a nosaltres mateixos, hem d'anar més lluny i posar el focus de la manera més intensa allà on més necessari cal que el posem".

També han rebut la Creu de Sant Jordi el futbolista Leo Messi; la corredora de muntanya Núria Picas; el musicòleg Lluís Albert; la pedagoga Montserrat Andreu; l'impulsor de la llengua i la literatura romaneses a Catalunya Virgili Ani; el metge Carles Furriols; l'educadora Carme Giralt; l'empresari Josep González; la lingüista M. Carme Junyent; el dibuixant Lluís Juste de Nin; la mestra i activista Montserrat Juvanteny; el cantautor Biel Majoral; la mestra Núria Marín; l'activista social Mercè Otero; l'empresari Albert Peters; la mestra Núria Quadrada; el lingüista Joaquim Rafel; la filòloga Gemma Rigau; l'antropòloga Fina Rubio; l'arquitecta Benedetta Tagliabue; el biòleg Jaume Terradas; la llibretera Montserrat Úbeda; el polític eslovè Ivo Vajgl; i el fotògraf Antoni Vidal.

Més informació
 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?