Jornada de vaga a l'escola contra la imposició del castellà

El Govern de la Generalitat està preparant un decret que regularà el règim lingüístic a les aules

Sindicats educatius de Catalunya han convocat una jornada de vaga per aquest 23 de març en defensa de la immersió lingüística i en contra de la sentència que imposa el 25% de castellà a les aules. Una protesta a la qual s'ha sumat el Govern de la Generalitat de Catalunya. "Un cop més, l'Estat espanyol fa servir tota la maquinària jurídica, hereva del franquisme, per reprimir i erradicar la nostra llengua", denuncia la USTEC, la Intersindical i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans.

"La supervivència de la nostra llengua -i, per tant, del nostre poble- és impossible mentre continuem sotmesos a les arbitrarietats dels estats espanyol i francès. Si volem un futur on puguem treballar, estudiar i viure plenament en català, només ens queda organitzar-nos i lluitar per l’únic model que ens pot permetre construir el futur que necessita la nostra llengua: una escola pública de qualitat i íntegrament en català", afegeixen els grups.

A més, carregen contra el Govern de Catalunya: "Davant la sentència, ha demostrat, no tan sols covardia i incapacitat a l'hora de defensar l'escola en català, sinó fins i tot submissió davant les institucions espanyoles que la volen destruir. Comprant el discurs espanyolista del bilingüisme, la Generalitat pretén acabar amb un model fonamentat en criteris pedagògics i que compta amb un ampli consens social".

La resposta del govern català

El conseller d'Educació,  Josep González-Cambray, ha negat que se'l pugui acusar de passivitat i ha defensat que des del primer moment s'ha posat al costat dels centres educatius. El conseller d'Educació ha dit que no aplicarà percentatges en l'aprenentatge de llengües.

Ho ha afirmat després que el Govern hagi obert una consulta pública prèvia a l'elaboració d'un de decret que regularà el règim lingüístic educatiu i que esdevé la resposta a la sentència del 25% de castellà. Aquest decret desenvoluparà el títol segon de la Llei d'Educació de Catalunya sobre règim lingüístic. El termini per aplicar la sentència acaba divendres però Cambray ha reiterat que els centres no han de fer res. En cas que algú demani l'execució, respondran que s'està elaborant el decret.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem