L'associació valldoreixenca Anita busca una cura per a un tipus de càncer infantil

Carolina Amado, la presidenta de l'associació, és mare d'Anita, una nena de 5 anys que va morir afectada pel tumor de cèl·lules germinals

La història de Carolina Amado està inevitablement lligada a la de la seva filla Ana, que a l’edat de 5 anys va morir a causa d’un càncer molt estrany que es desenvolupa durant la formació d’òrgans i teixits en el procés de desenvolupament. Aquesta valldoreixenca ha iniciat un projecte per tal de trobar una cura per al tumor de cèl·lules germinals, que va ser el que va posar fi a la vida de la seva petita: “És un càncer poc comú dintre del poc comuns que són els càncers infantils. Es considera una malaltia rara i no s’inverteixen recursos en la seva investigació”.

 

Darrere d’aquest projecte hi ha l’Associació Benèfica Anita, una associació que van engegar els amics de la família per trobar una cura quan la nena encara vivia: “Va ser en un moment que estàvem molt desesperats, perquè tot el que li donaven eren pedaços. Érem conscients que ella no se’n beneficiaria, però jo el que penso és que si algun pare hagués fet el que jo estic fent ara, potser la meva filla s’hauria salvat. Només per això val la pena”.

 

El projecte, liderat per la Fundació Sant Joan de Déu i Amatruda Lab, consisteix a formar un investigador perquè investigui aquest tipus de tumors al costat de qui és el líder mundial en aquest camp, James Amatruda. “És un projecte de cinc anys. Els tres primers l’investigador seria als Estats Units i els altres dos al Centre d’Investigació de Sant Joan de Déu. I si després aconseguim finançament per a 5 anys més per trobar el tractament, molt millor”.

Molt poca inversió en el càncer infantil

L'Associació Benèfica Anita organitza i col·labora amb diferents actes per recaptar diners per la investigació FOTO: Lali Puig

En només un de cada 150 casos de càncer l'afectat és un nen. Anualment, a l'estat espanyol es diagnostiquen 1.000 casos de càncer infantil. La baixa incidència d'aquesta malaltia en aquesta franja d'edat fa que el càncer infantil sigui considerat una malaltia rara i, en conseqüència, hi hagi pocs assajos clínics i es destinin molt pocs recursos.  

"És comprensible que s'investigui més en el càncer d'adults però això fa que els nens es quedin completament abandonats", lamenta Carolina Amado. "Per això hi ha milers d'associacions que investiguen el càncer infantil, i darrere de cadascuna d'elles hi ha un nen i una família".

El tumor que va afectar Anita és un tumor que només està estudiant un investigador a tot el món, James Amatruda. Aquest científic treballa amb peixos i els modifica genèticament. De casualitat aquests peixos van desenvolupar el tumor de cèl·lules germinals. "L'objectiu és que deixi de ser una casualitat perquè es converteixi en una investigació real i en una solució".

50.000 euros anuals

D'entrada, 50.000 euros. Aquesta és la xifra que s'ha fixat l'associació per poder engegar el projecte. Per aconseguir-los, l'organització fa diferents actes benèfics per recaptar diners. Un d'ells van ser les 5 Milles de Valldoreix.

Actualment en porten recaptats 30.000. “Amb 20.000 més ja podrem arrencar el projecte. Tota petita aportació suma. Encara que sigui un euro. El tema és que la gent sigui conscient de la importància d’aquell euro”. També es poden fer donacions a través del web de l'associació Anita.

 
Comentaris

Destaquem