L'ús del català en les jornades d'Òmnium: "Tenim dret a ser atesos en la nostra llengua"

El director general del grup Bon Preu, Joan Font, i l'editor del grup Totmedia, Ramon Grau, han discutit sobre l'ús del català en el sector empresarial en el marc de les jornades 'Construïm país'

L'ús del català en l'entorn de l'empresa i a escala social ha centrat el debat de la segona jornada del programa Construïm país, organitzat per Òmnium Cultural Sant Cugat amb la col·laboració del TOT. Tot plegat en un acte celebrat a la Casa de Cultura, moderat per Jaume Angerri i participat pel director general del grup Bon Preu i Esclat, Joan Font, i el president de Totmedia i de l'AMIC, Ramon Grau. "Diuen els experts que a partir de que baixa del 30% d'ús en el territori, una llengua entra en procés de desaparició", ha introduït Jaume Angerri, president d'Òmnium.

Diferenciar-se a través de l'ús del català

El director general de Bon Preu, Joan Font, ha explicat que per a les grans multinacionals del sector alimentari, "el català és una incomoditat, ja que Catalunya els queda molt lluny".

En aquest sentit, Bon Preu ha apostat pel català, la qual cosa ha generat un "element de competitivitat" que provoca que altres empreses del sector utilitzin, per exemple, el bilingüisme. En aquest sentit, però, Font ha reconegut que "es nota molt quan fas una cosa perquè hi creus o quan la fas sense creure-hi".

Joan Font, director general de Bon Preu en la jornada de 'Construïm país'. FOTO: Bernat Millet

Joan Font, director general de Bon Preu en la jornada de 'Construïm país'. FOTO: Bernat Millet

Els mitjans de comunicació a Catalunya

L'editor de Tomedia, Ramon Grau, ha iniciat la seva intervenció fent una radiografia dels mitjans de comunicació generalistes del país, destacant que la gran majoria utilitza el castellà i, per tant, la majoria de consum d'informació i comunicació a Catalunya es fa en castellà: "El panorama no és massa bo".

De totes maneres, Grau ha fet valdre el paper dels mitjans de comunicació locals i de proximitat. "La premsa de proximitat utilitza el catala en més del 85% dels seus contingut"

"Atendre el ciutadà amb la llengua del ciutadà"

Per això, el director general de Bon Preu, ha afirmat que l'ús del català marca "una proximitat emocional" amb els ciutadans del país: "Hem de ser sensibles a les inquietuds dels ciutadans".

En aquest sentit, ha afegit: "Hem d'atendre als ciutadans amb la llengua dels ciutadans". Per això, ha destacat que "a Catalunya la primera llengua que s'ha d'utilitzar és el català".

De fet, el director general de Bon Preu ha apuntat: "Tenim dret a ser atesos en la nostra llengua, en tots els àmbits i a tot arreu".

Jornada Construïm país, d'Òmnium Cultural. FOTO: Bernat Millet

Jornada Construïm país, d'Òmnium Cultural. FOTO: Bernat Millet

Utilitzar el català "amb naturalitat"

L'editor Ramon Grau ha afirmat també que l'ús del català en els mitjans de comunicació "s'ha d'exercir amb naturalitat", i ha detallat que "si el contingut és bo i agrada, l'idioma no és important", fent referència al fet que es pot fer bons continguts i arribar als lectors, oients o espectadors en català. En aquest sentit, ha coincidit amb Font, i ha afirmat que "al ciutadà se li ha de donar contingut en la seva llengua".

Més enllà de l'empresa, però, Grau ha explicat que per la supervivència del català el que cal és "parlar-ho", i "no canviar automàticament quan algú ens parli en castellà". 

Ara bé, s'ha mostrat preocupat per la pèrdua de referents en català a, per exemple, la televisió. "Abans els nens i nenes creixien mirant els dibuixos en català. Per què s'ha deixat perdre el Super3? Això és un error històric", ha pregonat.

El canvi de llengua, "producte de la repressió"

Paral·lelament, Francesc Salvador, catedràtic de psicologia experimental, ha explicat que "canviar de llengua no és un fet normal", i ha apuntat que el fet que passi a Catalunya "ve d'una repressió patida", emfatitzant en la prohibició de parlar en català en l'època franquista. "La costum de canviar d'idioma és fruit de la pervivència del domini que va tenir l'Espanya franquista sobre nosaltres".

Per això, ha destacat la importància de no fer aquest canvi d'idioma.

Construïm país

El programa Construïm país, es basa en jornades de debat i reflexió -la primera va girar entorn de l'emergència climàtica- i vol esdevenir un espai per promoure el debat obert sobre qüestions que que afecten el dia a dia de l'actualitat del país. Jaume Angerri, president d'Òmnium, detallava durant la presentació que la iniciativa va molt més enllà de la política i vol obrir la reflexió als grans reptes del país.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem