La ciutat doblarà el pressupost en polítiques d'habitatge per garantir el seu accés

El pla abraça deu línies d'actuació per potenciar les polítiques socials com a eina d'atenció social

Sant Cugat pretén doblar el pressupost que destina en polítiques d'habitatge en aquest mandat a través del Pla estratègic de l'habitatge. Actualment, l'Ajuntament destina un total de 600.000 euros cada any i entre aquest 2015 i el pròxim 2019, les àrees que gestionen aquestes polítiques –les d'Urbanisme i Serveis Socials– volen arribar als 1,2 milions d'euros aproximadament. El projecte, que vol definir i impulsar polítiques municipals en aquesta matèria, inclou deu línies d'actuació amb l'objectiu de fomentar polítiques que facilitin l'accés als habitatges i protegeixin aquells col·lectius més vulnerables: joves, majors de 65 anys i famílies en risc d'exclusió social. 


Entre els deu plans destaca la creació de l'Observatori de l'Habitatge de Sant Cugat. Aquesta novetat permetrà, en paraules del tinent d'alcalde d'Urbanisme, Mobilitat i Habitatge, Damià Calvet, conèixer l'oferta i la demanda d'habitatges que hi ha al municipi, així com la seva tipologia per definir polítiques d'actuació ajustades a la realitat. Calvet ha indicat que amb aquesta via atenem una de "les potes de l'estat del benestar" amb l'objectiu de "donar servei a les persones". I és que en el darrer estudi, el Pla local d'habitatge deia que al municipi es necessitaven 4.000 habitatges nous per donar sortida a la demanda.

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ha explicat durant la presentació del Pla estratègic: "El parc d'habitatge públic es la nostra responsabilitat", i ha afegit que "l'habitatge és necessari i imprescindible".

Les altres línies d'actuació

El projecte també preveu accions sobre el parc d'habitatges buits, amb multes de 250.000 euros. Aquest apartat vol identificar aquells pisos i cases de bancs i de societats mercantils perquè passin a formar part de la bossa d'habitatges de lloguer a preus assequibles, a menys de 300 euros al mes. Al municipi, i segons les dades que maneja l'Ajuntament, al 6,8% del parc immobiliari no hi resideix ningú. També està previst ampliar els ajuts al lloguer passant de 218.000 euros el 2014, a 250.000 euros aquest 2015.


A banda, s'incrementaran els pisos per a emergències socials, dels quals actualment n'hi ha 33 destinats a albergar ciutadans que per raons diverses necessiten un habitatge urgent i s'inclou una Taula d'adjudicació d'habitatge d'emergència. Un altre dels plans que engloba la iniciativa implica potenciar el Servei d'Intermediació de Deutes d'Habitatges per a aquells casos de persones que estan en procés de perdre el seu pis.


El Pla estratègic farà un esforç per lluitar contra la pobresa energètica que l'any passat va tenir un pressupost de 49.822,33 euros, i s'articularan polítiques per millorar el pla existent i la supressió de barreres arquitectòniques en edificis plurifamiliars. A més, es projectaran 39 habitatges de lloguer de Promusa per a la gent gran a l'avinguda de Rius i Taulet, 60 pisos de lloguer general al carrer de Jeroni Pujades i es faran 78 habitatges de venda a l'avinguda del Pla de Vinyet. En aquest sentit, Calvet ha dit que malgrat l'aposta pel lloguer, la venda permet afrontar "expropiacions de zones verdes". Finalment es buscaran fórmules per impulsar la propietat compartida i temporal.

 
Comentaris

Destaquem