La crisi dels refugiats i les fronteres, la temàtica del curs d'estiu de la Unipau

La 34a edició del curs d'estiu de la Unipau se celebrarà del 4 al 10 de juliol i tractarà la problemàtica dels refugiats: "El problema d'Europa no són els refugiats, és la xenofòbia"

La Universitat per la Pau (Unipau) ja ho té tot a punt per al 34è Curs d'Estiu, que tindrà com a tema central la candent problemàtica de les persones refugiades, les fronteres i el ngoci de les armes, sota el títol 'Fronteres: permeabilitat per les armes i els capitals, murs per a les persones', i se celebrarà del 4 al 10 de juliol, amb un total de 29 classes relacionades amb la matèria, al Centre Borja.

Cal destacar que les inscripcions ja es poden fer, al mateix Centre Borja, amb un preu de 70 euros per al curs complet, 40 euros matins o tardes i 20 euros un dia.

Per això, durant la presentació del curs, el dimecres 5 de juny, el president de la Unipau, Arcadi Oliveres ha explicat perquè s'ha escollit aquesta temàtica: "La qüestió de les fronteres i els murs és de la màxima actualitat i, per altra banda, del màxim patiment per a molta gent", ha assenyalat Oliveres, a més d'apuntar que en el curs "es parlarà de fronteres físiques, però també morals i intel·lectuals". El president de la Unipau ha assenyalat que també es parlarà "del benefici que treu el negoci de les armes" d'aquestes problemàtiques.

Per la seva bada, la tinenta d'alcaldia de Polítiques de Cicle de Vida, Progrés Social i Habitatge, Sussana Pellicer, ha assenyalat que "quan parlem del tema de fronteres, hem de reflexionar què es pot fer des de les ciutats. És un bon tema perquè ens fa pensar i ens fa reflexionar per veure quines solucions de present i futur podem tenir."

Control de la immigració

Miguel Pajares, antropòleg i president de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat ha assegurat en la conferència de presentació que "els estats utilitzen el terme il·legal, per parlar d'immigració, perquè genera refús.", fent referència a com tracten els estats la crisi dels refugiats. En aquest sentit, Pajares ha explicat que la immigració es controla amb tanques: "Hem anat envoltant Europa de tanques i de policia de fronteres."

De totes maneres, Pajares ha explicat que una de les mesures de control que no es coneix tant és la del visat, que "és el primer element de control de la immigració", ja que "no es dona visat a qui no es vol i, per tant, no se'l deixa entrar". També ha apuntat els acords entre estats com una altra branca de control: "Et pago 6 milions d'euros i tu no els deixes passar", ha exemplificat. "Acords com aquests n'hi ha molts", sentenciat.

En aquest sentit, Pajares ha apuntat que tots aquests mètodes de control tenen com a objectiu la immigració africana, la qual cosa fa que es concentri al Mediterràni: "Està augmentant la proporció de les persones que moren en relació a les que creuen el Mediterràni any a any.", ha afirmat.

"Un refugiat és una persona que fuig d'una persecució o d'una guerra"

La immigració i els refugiats

Miguel Pajares ha volgut trencar amb el mite que la immigració africana és la que més arriba a Espanya, assegurant que hi ha països llatinoamericans, europeus i asiàtics que tenen més presència a Espanya que no pas països africans. A més, ha apuntat que la immigració africana està formada, bàsicament per refugiats: "Un refugiat és una persona que fuig d'una persecució o d'una guerra, i és important anomenar-los refugiats des d'aquest moment, no des que arriben al país que arribin", ha definit.

En aquest sentit, ha explicat que "tot el dispositiu dels estats s'ha muntat per evitar l'entrada de refugiats, perquè ja hem vist que el gruix de la immigració que rebem no es troba amb aquests dispositius de fronteres que hem muntat", i ha estat contundent: "El que fan els governs europeus és il·legal", ja que un refugiat "té dret a presentar la seva sol·licitud d'asil a qualsevol país firmant del tractat de Ginebra".

Trencant tòpics

El conferenciant ha apuntat que "A la Unió Europea, en una població de 500 milions de persones, hi ha 9 milions d'africans", trencant amb el tòpic que hi ha molta immigració africana. Seguint amb la tònica de trencar tòpics, Pajares ha apuntat que entre Alemanya, Gran Bretanya, la Xina o l'Índia, en els dos països que hi ha més emigració de persones és als dos països europeus.

També ha assegurat que el 85% dels refugiats els acullen els països pobres, mentre que als països rics, com als europeus, només hi arriba el 15%. El primer país receptor de refugiats és Turquia, amb 3,5 milions: "A tota la Unió Europea hi ha el mateix nombre de refugiats que hi ha, només, a Turquia, i ens pensem que tots els refugiats del món ens venen a nosaltres", ha argumentat Pajares. "Tornem a gent a països en guerra, perquè vam signar un acord de devolució amb Afganistan. El deteriorament de la UE en qüestió de Drets Humans és brutal", ha sentenciat.

"El que destrueix Europa no són els refugiats, sinó la xenofòbia"

La Xenofòbia

Pajares ha estat molt contundent, assegurant que "el que destrueix Europa no són els refugiats, sinó la xenofòbia". A més ha assegurat que "tenim una Europa en la qual estan creixent cada vegada més els partits xenòfobs, en l'escalfor dels discursos en contra dels refugiats", ha apuntat.

En aquest sentit ha afirmat que "els Governs s'han deixat endur per aquest clímax de la xenofòbia que vivim a Europa."

 
Comentaris

Destaquem