La 'Marea Blanca' en defensa de la sanitat pública arriba a Sant Cugat

El moviment santcugatenc és una plataforma de ciutadans i personal sanitari en defensa de la sanitat pública universal i de qualitat

Al juliol es va constituir la secció local del moviment estatal en defensa de la sanitat pública, Marea Blanca. Un corrent que va néixer el 2012 arran del pla de privatització del servei sanitari de sis hospitals madrilenys impulsat pel president d'aleshores Ignacio González. El moviment santcugatenc ha nascut aquest 2020 amb un detonant concret: el tancament dels consultoris mèdics a La Floresta i Les Planes, però vol anar més enllà d'aquest fet en les seves reivindicacions.

Més info: La gent gran, la més afectada pel tancament dels consultoris de La Floresta i Les Planes

Defensa d'un model de sanitat pública de qualitat

El moviment santcugatenc és una plataforma de ciutadans i personal sanitari en defensa de la sanitat pública "universal" i de "qualitat".

La universalitat i la qualitat de la sanitat pública són les dues premisses que ara cal més defensar "sobretot en aquests moments en què l'atenció primària ha patit més", segons ha assegurat el membre del moviment a la nostra ciutat, Jesús Ángel Prieto.

 

El moviment Marea Blanca a Sant Cugat treballarà en defensa d'aquests dos pilars i per fer visibles les mancances actuals del sistema sanitari a la nostra ciutat, com la relació entre el nombre d'habitants per facultatiu de referència (metge de capçalera). Una relació que segons els estàndards hauria d'estar en 1.300 habitants per facultatiu.

Aquesta ràtio asseguraria, segons Prieto, poder aconseguir que "la relació entre el metge i el pacient sigui personalitzada". A més, ha defensat que la sanitat pública no hauria de deixar de banda l'"atenció directa", tot i el tancament de CAPs que hi puguin haver. En aquest sentit, ha subratllat la necessitat que hi hagi tant un facultatiu com una infermera de referència.

Per defensar la sanitat pública des de Sant Cugat, el moviment compta ja amb una petita estructura formada per una setantena de persones adherides i unes set persones en el nucli entre les quals hi ha la metgessa Assun Reyes.

Les primeres passes de Marea Blanca a Sant Cugat

El moviment va començar a rodar amb una primera assemblea constituent el mes de juliol i amb dues accions reivindicatives.

 

Les primeres accions de Marea Blanca a Sant Cugat van ser la participació en una manifestació davant de la conselleria de Sanitat el mes de juliol passat i la participació en els hospitals de campanya que es volien instal·lar a la plaça de l'estació de La Floresta i la plaça de la Creu d'en Blau com a resposta al tancament dels consultoris sanitaris en aquests districtes.

Aquesta darrera acció es va desfer per la situació de rebrot i semiconfinament de la regió sanitària de Barcelona, però la iniciativa es manté en peu i quan es torni a creure oportú engegar-la es reprendrà, segons ha explicat Prieto.

Segons ha avançat Jesús Angel Prieto, el moviment se sumarà a les diferents manifestacions que convoqui Marea Blanca en l'àmbit català, continuaran donant suport als hospitals de campanya de La Floresta i Les Planes i faran tasques de divulgació a través de taules rodones i xerrades per conscienciar a la gent sobre la importància que la sanitat pública sigui "universal i de qualitat".

El corrent té previst convocar una segona assemblea al setembre per aportar contingut que tindrà la participació de gent de la secció de Marea Blanca a Catalunya i Espanya i altres col·lectius amb interès per la sanitat pública.

Marea Blanca Sant Cugat manté un contacte estret amb altres moviments socials de la ciutat com la Plataforma en Defensa dels CAP de la Floresta i les Planes i participaran en les mobilitzacions que convoquin en les pròximes setmanes.

 
Comentaris

Destaquem