La Masia de Can Bell

Actualment es troba en estat ruïnós, i si no s’hi posa remei, hi ha el risc de perdre una part molt important de la nostra història local

Es tracta d’una masia d’estructura similar a d’altres, però que sens dubte té un element molt singular. Es tracta dels magnífics finestrals gòtics que decoren la façana, els quals tenen una història ben curiosa. Resulta que després de la Sentència Arbitral de Guadalupe l’any 1486 (sentència a través de la qual s’acabava amb els mals usos dels senyors feudals), els propietaris podien cancel·lar el seu deute econòmic i esdevenir així homes lliures. Per poder fer això tenien dues opcions; o bé fer un pagament de cop, o bé a través d’un pagament anual. Els pagesos que optaven per liquidar-ho amb un pagament de cop acostumaven a construir un portal de pedra i punt rodó, fet que els acreditava com a homes lliures. A Can Bell, però, optaren per la segona opció, i per mostrar a la gent que no eren pobres feren construir uns finestrals que requerien una inversió econòmica superior a la d’un portal.

Pel que fa a la família Bell, està documentat que en són els propietaris com a mínim des del 1541, on s’esmenta a Antoni Bell de Can Sanctus. La masia de Can Bell és, sens dubte, un element arquitectònic que juntament amb altres masies ens explica una part molt important de la nostra història local.

Per desgràcia, però, no fa gaire es va ensorrar part de la teulada i es troba en un estat delicat. L’actual propietari és en Jaume Bell, i tant ell com la seva família han intentat tirar endavant diverses iniciatives per preservar la masia i readaptar-la com a espai d’aprenentatge de la nostra història local, on a través de diferents propostes es pugui aprendre com era la vida rural en un Sant Cugat altament urbanitzat que oblida a poc a poc que l’economia d’aquesta vila s’ha basat en el treball al camp fins fa relativament pocs anys.

No obstant això, a vegades la bona voluntat no és suficient, i en Jaume i la seva família veuen com un element catalogat i protegit pel seu valor històric i arquitectònic s’ensorra a poc a poc i no rep cap ajuda econòmica tot i les moltes promeses que els fa l’administració. Això els ha portat a obrir una pàgina per a qui vulgui fer aportacions econòmiques (https://www.youcaring.com/cl-udia-bell-casanova-675417).

Deixarem que s’ensorri part de la nostra història?

 
Comentaris

Destaquem