La neu arribarà a Sant Cugat aquesta setmana

La cota de neu se situarà al nivell del mar

Una onada de fred arriba a Catalunya aquesta setmana i impactarà de ple la comarca del Vallès Occidental amb temperatures molt baixes. L'episodi, segons totes les previsions, provocarà una nevada a bona part del país al mateix nivell de mar i que també caurà a Sant Cugat. El meteoròleg Francesc Mauri confirma al TOT que nevarà a Sant Cugat i a tota la comarca.

El Servei Meterologògic de Catalunya ha activat l'alerta per fred i neu al Vallès Occidental i Sant Cugat entre aquest dilluns 26 de febrer i el dimecres 28 de febrer.  No és el primer avís per possibles nevades a Sant Cugat aquest hivern i ja hi ha hagut alguna emblanquinada molt testimonial.

Aquest mateix dilluns al vespre poden caure les primeres precipitacions a Sant Cugat que, a partir dels 200 metres, podrien ser en forma de neu. La temperatura durant el 26 de febrer no superarà els sis graus.

Dimarts les temperatures encara cauran més i se situaran per sota dels zero graus i es repeteixen les previsions de nevades, aquesta vegada amb la cota situada al nivell del mar. La neu podria aparèixer a partir de la tarda i pel dimecres també es manté l'avís per probables nevades al Vallès Occidental. En el prelitoral es podrien acumular entre 5 i 15 centímetres de neu.

Recomanacions davant de nevades

A casa:

Tingueu preparat: un transistor i piles de recanvi, llanternes, aliments rics en calories, combustible per a la calefacció i una farmaciola amb els medicaments habituals.

Reviseu: els punts d'entrada d'aire (cal que els protegiu amb una cinta que aïlli), l'estat de la teulada i el baixant d'aigua, les branques dels arbres (si són massa llargues cal que les podeu) i l'estat de la calefacció.

Al cotxe:

Comproveu l'estat de les bateries, el dipòsit de benzina, els llums, els frens, els pneumàtics, la calefacció, el parabrisa... 

Disposeu de cadenes en bon estat, llanterna i manta de viatge. 

Planifiqueu el desplaçament: Trieu les rutes principals i autopistes i eviteu circular de nit.

En situació de risc imminent o durant la nevada:

Informeu-vos de les previsions meteorològiques, de l'estat de la xarxa viària i de les rutes més segures a seguir als mitjans de comunicació: Servei Meteorològic de Catalunya, Servei Català de Trànsit, 012 Atenció Ciutadana...

Recomanacions per una onada de fred

Cal que us mantingueu informats de les previsions del temps i de les instruccions que donin les autoritats.

Si us heu de desplaçar, consulteu l’estat de la xarxa viària i les rutes a seguir.

En situació d'emergència seguiu les informacions i les indicacions de les autoritats.

Eviteu els canvis sobtats de temperatura, sobretot pel que fa als nens, a les persones grans i als qui pateixen alguna malaltia de tipus respiratori.

En dies d’onada de fred, sempre que sigui possible, eviteu que surtin al carrer els nadons, la gent gran i aquells que pateixin malalties respiratòries. Si cal que surtin a l’exterior, que sigui el temps estrictament necessari i que evitin els espais oberts exposats al fred i estar-se gaire temps sense moure’s.

Vestiu-vos amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Eviteu portar peces ajustades i poseu-vos diverses capes, cosa que us permetrà mantenir la calor corporal durant més temps.

Protegiu-vos la cara i el cap. Tingueu a mà guants, bufanda i alguna peça de roba per cobrir-vos el cap. Eviteu l’entrada d’aire fred directa als pulmons.

Eviteu ingerir alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.

Adeqüeu al fred l’activitat professional, esportiva i de lleure a l’exterior. Eviteu fer esforços físics intensos a l’exterior: es corre el perill de patir una lesió.

Estigueu atents als vostres familiars o veïns que es trobin en situació de vulnerabilitat, especialment gent gran, perquè es protegeixin dels efectes del fred.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem