La solidaritat augmenta a Sant Cugat quan arriba Nadal

Els Serveis Socials de l’Ajuntament de Sant Cugat han atès 9.065 persones del 2011 al 2014

Moltes vegades, quan s’acosta el Nadal, les persones tendeixen a demostrar el vessant més solidari, conscienciat i amb ganes de col·laborar amb els que més ho necessiten. Les diferents entitats socials de Sant Cugat asseguren que és durant aquesta època quan es registra un augment notable de les donacions. Però també afirmen que la situació que s’està vivint des de fa uns anys ha provocat que la implicació i la voluntat d’ajudar s’hagin convertit en actituds permanents durant tot l’any. Tant la treballadora social de Càritas Sant Cugat Marina Pous com el coordinador de l’oficina comarcal de la Creu Roja Sant Cugat-Rubí-Valldoreix, Xavier Royo, coincideixen a explicar que la cronificació de la pobresa s’ha fet més evident els darrers anys. Un dels factors que han contribuït a conscienciar de la importància que suposa implicar-se i ajudar és que cada vegada són més i més properes les persones que depenen de l’ajuda dels altres per viure amb els drets i serveis bàsics coberts.  

El temut llindar

Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), el risc de pobresa va augmentar l’any 2014 i actualment el 20,9% de la població catalana es troba sota d’aquest llindar. La mitjana a l’Estat espanyol és del 22,2% del total de la població, mentre que en els països integrants de la Unió Europea la taxa mitjana se situa al 16,6%. Es considera que una persona passa a tenir una situació de risc de pobresa quan cobra com a màxim 9.767 euros nets anuals. La xifra se situa en 20.512 euros nets anuals si el nucli familiar està format per dos adults i dos infants.

 

A banda d’aquest indicador, també cal tenir en compte la taxa AROPE o també anomenada el risc de pobresa o exclusió social. Segons aquest, el 26% de la població catalana es troba en risc de pobresa o exclusió social, gairebé dos punts per sobre de l’any anterior. Precisament, els infants i les persones majors de 65 anys són els col·lectius que més han augmentat i, per tant, els que més necessitats tenen. Els principals problemes d’aquestes persones són l’accés a l’alimentació i als serveis bàsics com aigua, electricitat o gas. Els Serveis Socials de l’Ajuntament de Sant Cugat han atès 9.065 persones del 2011 al 2014. Això suposa que un 10,32% dels santcugatencs han rebut algun tipus d’ajut, sigui per dificultats socials, econòmiques o familiars, de suport emocional, serveis d’atenció domiciliària, etc.

Voluntàriament necessari

Durant tot l’any a Sant Cugat són moltes les associacions, entitats i col·lectius que organitzen recollides solidàries de tot tipus per destinar allò que es recull a famílies santcugatenques però també d’altres ciutats, comunitats i països. Qualsevol tipus de recollida requereix un equip humà perquè es pugui fer realitat. Aquestes persones són els voluntaris. Gent que desinteressadament dedica part del seu temps a gestionar, coordinar o ajudar amb allò que faci falta perquè els articles i productes que es recullen arribin als seus destinataris. Per a alguns pot semblar un acte heroic, però per a la gran majoria dels voluntaris és simplement un esforç necessari que creuen que han de fer. “No costa res implicar-se” diuen i tots coincideixen a assegurar que “és molt gratificant”. 

Un granet de sorra

Hi ha una dita catalana ben coneguda que diu que ‘de mica en mica s’omple la pica’. Segurament reflecteix moltes situacions a la vida però també l’oportunitat que com a ciutadans se’ns presenten aquests dies a Sant Cugat. Entre altres, s'ha fet el Gran Recapte del Banc dels Aliments i es faran les recollides d’aliments i joguines que promouen les AMPA de les escoles o la campanya “Un nen, una joguina” dels Joves de la Parròquia. Però, a més, durant tot l’any podem col·laborar a omplir El Rebost de Càritas, el banc de roba de la Creu Roja o invertir el nostre temps a fer que tot això sigui possible. Entre tots podem fer que les recollides que es fan aquestes setmanes a Sant Cugat siguin un èxit. Només cal que cadascú, dins de les seves possibilitats i de la manera que consideri oportuna, col·labori per aconseguir un gran canvi a les persones que ho necessitin i un món una miqueta més just.

Principals campanyes

El Gran Recapte

El divendres 27 i el dissabte 28 de novembre es recolliran aliments bàsics com arròs, oli i llet a un total de 20 mercats i supermercats.

Organitza: El Banc dels Aliments 

 

 

 

“Un nen, una joguina”

Com cada any, els Joves de la Parròquia recolliran joguines perquè cap nen es quedi sense el seu regal per Reis. Els trobareu del 27 de desembre al 4 de gener a la Casa Abacial de Sant Cugat. 

 

 

Recollides a les escoles 

Diverses escoles es mobilitzen cada any per recollir joguines, diners o roba per als que més ho necessiten i en alguns casos són els mateixos alumnes qui acaben entregant els articles a les famílies.  

 

Recollida Nadal de Càritas

El diumenge 13 de desembre, Càritas organitza una recollida d’aliments a la Casa Abacial. A més, també es podran comprar els productes fets a mà del projecte El Talleret. 

 

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem