La teràpia emocional perquè els infants experimentin operacions no traumàtiques

La psicoprofilaxi quirúrgica pediàtrica es fa a través de dibuixos, jocs, contes i material audiovisual protagonitzat per personatges infantils

L'Hospital Universitari General de Catalunya (HUGC) ha posat en marxa un programa de psicoprofilaxi quirúrgica pediàtrica per prevenir, atenuar i disminuir l'impacte emocional de la cirurgia pediàtrica. El programa prepara psicològicament al nen i al seu entorn familiar per saber com afrontar una intervenció quirúrgica.

Aquest pla es dirigeix a la població pediàtrica ambulatòria, a partir dels 3 anys amb intervenció quirúrgica per patologia habitual amb casos com urològica, abdominal, otorinolaringologia. La psicoprofilaxi quirúrgica pediàtrica de l'HUGC es fa a través de l'expressió mitjançant dibuixos o jocs, contes i material audiovisual protagonitzat per personatges infantils que travessen satisfactòriament un procés quirúrgic. 


Entre les beneficis d'aquesta teràpia destaca una disminució de l'ansietat en nens i pares, minora l'estrès quirúrgic, facilita el despertar anestèsic, la recuperació postoperatòria, escurça l'estada hospitalària, redueix la necessitat d'analgèsics i és especialment útil en infants amb mala experiència quirúrgica prèvia. El projecte és molt recomanable quan la zona a operar és significativa de la identitat i es practica a cara, genitals, mans o cirurgia mutilant.

Premi a la millor innovació

Pel seu caràcter innovador, aquest projecte ha estat premiat per Diario Médico en la XIV edició de "les millors idees". El premi s'organitza anualment i guardona les millors idees i iniciatives innovadores en l'àmbit de la salut.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem